A kis blokk hangos zúgással és egyre erősödő remegéssel tiltakozik a végsebességi rekordok döntögetése ellen, érzésre olyan 70-80 környékén van elemében ötödikben, ekkor szinte alig rezeg, egyhengeres mivoltához képest már-már bársonyosan jár. Az egyszerű futóművet meglehetősen puhára hangolták, ami miatt nagyokat bólint motorunk egy-egy féktávon, cserébe viszont szó nélkül tűri a hazai utak meglehetősen gyenge minőségét. Az egytárcsás első fékrendszer már messziről hirdeti, hogy a legkisebb CBF megalkotásakor a költséghatékonyság volt a vezérelv, ennek ellenére nincs gond a fékerővel, persze nem is kell nagy tömeget megfékezni.

A keskeny hátsó guminak és a mindössze 128 kilós menetkész tömegnek köszönhetően olyan könnyű döntögetni a kis CBF-et, mint egy biciklit. Akik a KRESZ helyett a minél gyorsabb haladás elvét követik, a legkisebb résen is átférnek vele az autók között, így egy kis összeszokás után robogósokat megszégyenítő sebességgel és hatékonysággal közlekedhetnek a városban. Egy robogóhoz képest ugyanakkor megvan a CBF-nek az a nagy előnye, hogy egy igazi nagymotoron érezhetjük magunkat, amellyel rendesen lehet váltani és döntögetni. Szintén a CBF mellett szól, hogy még utas is cipelhető vele, igaz a kis motor megérzi a pluszsúlyt, a második személy viszont egész kényelmesen elfér hátul, és még nagyméretű kapaszkodó is növeli a komfortérzetét.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Hiába kis motor a CBF 125, mégsem kell rajta kuporogni


A vázon található kis biléta szerint Indiában készül a legkisebb CBF, ami nem véletlen, hiszen a kismotorok legnagyobb piaca Ázsia, ahol sok országban egy egész család is felkapaszkodik egy ekkora motorra. Nyilván a gyártási helyszín is közrejátszik a kedvező árban: a Honda CBF 125 jelenleg 578 ezer forintba kerül, amennyiért jóformán még márkásabb robogót se kapni ebben a méretosztályban. A Yamaha hasonló tudású 125 köbcentis kismotorja, az YBR 728 ezer forintért vihető haza, míg a mókás formájú Suzuki RV125-ért 798 ezer forintot kérnek, így ebben a kategóriában a Honda jelenti a diszkont vételt. Persze léteznek ennél olcsóbb, kevésbé ismert márkanévvel ellátott motorok is, ám azok értelemszerűen kidolgozásában és technikai színvonalban annyival kevesebbet is tudnak, és nem biztos, hogy megütik azt a minimumot, amellyel el lehet boldogulni a városban. A Honda ezen bőven túl van.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 124,7 cm3. Furat/löket: 52,4/57,8 mm. Hengerek/szelepek száma: 1/2. Teljesítmény: 11 LE/8000. Nyomaték: 11,2 Nm/6250. Fékrendszer elöl/hátul: 240 mm tárcsafék, kétdugattyús féknyereggel/130 mm dobfék.
Méretek, tömegek. Ülésmagasság: 792 mm. Tengelytáv: 1270 mm. Menetkész tömeg: 128 kg. Üzemanyagtartály térfogata: 13 l.
Gumik: elöl 80/100-17M/C (46P), 100/90-17M/C (55P)