Klónozza a Toyota iQ-t az Aston Martin

Vágólapra másolva!
Szuperminit dob piacra hamarosan az Aston Martin, a brit márka a Toyota iQ alapjaira építi fel saját modelljét.
Vágólapra másolva!

Áprilisi tréfának tűnik, csak hát június vége van, továbbá a brit Autocarban és az AutoExpressben is megjelent. Így talán el lehet hinni, hogy a szuperautók gyártásától eljutott a szuperminikig az Aston Martin. A brit márka a Toyota iQ alapjaira építkezve készíti el saját, húszezer fontos apróságát. Egyelőre tanulmányként fut a projekt, a tervek viszont komolyak, már 2010 végén megjelenne a kereskedésekben az új modell.

A világ legkisebb luxusautóját készítheti el a Cygnet névre keresztelt minivel az Aston Martin, 90 éves fennállása talán legradikálisabb lépésével. Több éve tervezi az Aston, hogy miniautót készít, leginkább azért, mert Ulrich Bez vezérigazgató szerint a márka ügyfelei egyharmadának van hasonló méretű autója.

Komolyabbra akkor fordult a történet, amikor Bez találkozott Tojoda Akio Toyota-igazgatóval a nürburgringi 24 órás versenyen. A Cygnet az iQ műszaki alapjaira épül, de eltérő felnikkel és gumikkal, a motorokat viszont változtatás nélkül emelnék át a britek. Furcsa hibridnek tűnik a külső, az elképzelések szerint ugyanis megmaradnának az iQ fényszórói, de ezeket az Aston Martin-féle hűtőráccsal kombinálnák.

Forrás: [origo]

Marad a négyszemélyes, 3+1-es üléskialakítás is, de az Aston Martin szellemiségéhez illő, ultraluxus kabinra lehet számítani. Japánból importált iQ-kat alakítanának át az Aston gaydoni üzemében, a gyártást évi 1000 és 2000 darab között tervezik.