Lacetti után. Szabadon - Chevrolet Cruze 1.6 és 1.8 automata teszt

Vágólapra másolva!
A Cruze alá bekukkantva találunk még GM Daewoo feliratokat, árulkodik az astrás oldalindex is. A Chevrolet-nál rájöttek: a "koreai Opel" utánérzéstől a legkönnyebben szabadulni úgy lehet, ha terveznek egy kívül-belül szép, élvezetesen vezethető, jó pénzért jól felszerelhető autót. Csak az automata váltót felejtsük el hozzá.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az első Chevrolet modell, amely már a formájával becsalogathatja a vásárlókat a szalonokba
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A Cruze neve nagy dobás, nyelvileg több oldalról is kifejezi a lényeget: krúz, angolul cruise, annyit tesz, mint "cirkál". Ejha! Vagy ugyanezt teszi tengeren. Mint egy jachton - pláne jó név. Na de spanyolul, kérem? Cruz = kereszt. Abból már volt elég az értékesítőknek, úgy hívták, hogy Lacetti. Kössük tovább. A kereszt latinul crux, ami viszont az angolban azt jelenti: nehézség. De megint spanyolul, a cruze jelentése "átmentem". Rakjuk össze a gyártó új ars poeticáját: keresztjeimet és nehéz terheimet (elődmodellek) ledobva átmentem a vizsgán (képes vagyok jó kocsit tervezni), és ebben a modellben a kedves vevő már igazán utazni fog.

Az első fotók alapján el sem hittem, hogy a Cruze a kompakt autók közt fog versenyezni. Hát ez az orr minimum a középkategóriába tör utat, nem? Azt azért nem, de ettől függetlenül markáns és tekintélyt parancsoló, amikor feltűnik a tükörben. Egyedi megjelenést ad a magas hűtőmaszk, amelynek közepén a hatalmas embléma trónol. A fényszórók is nagyok, sarkukat felhúzták, elvékonyították. Maga az autó egyetlen masszív tömb, ami fölött arányos, hosszú ívben húzódik a tető. A hátsóról megoszlanak a vélemények, szerintem nagyon a Honda Civicről vették le, elsőre egy tucatfar.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az 1,6-os motor kicsit kevés hozzá, az 1,8-ast meg nem érdemes automata váltóval választani


Benn ülve a Cruze igazolja és cáfolja is az elvárásokat, mindkettőt jó irányba. A 4,6 méteres hossz a majdnem 2,7 méteres tengelytávval és az átlagosnál nagyobb magassággal jó térérzetet ad. Bár a vezető és szomszédja nem túl nagy lábtérrel büszkélkedhet, jól elférnek. A hátsó utasok ugyanakkor tágas kényelemben utazhatnak, a mélyített hátú első ülések még nagyobb helyet biztosítanak a térdüknek, a kívülről kupésan lejtő tető pedig nem nyomja a fejüket, egynyolcvan fölötti magasságnál sem. Oldalirányban igazából két felnőttre érvényes ez a tágasság, de ennél a méretnél nem szokott másként lenni. A hátsó támla kihajtható, pohártartós könyöklője is a fejedelmi kényelem kétszemélyes változatát erősíti. Az utasok számára összesen hat pohártartót és több kisebb rekeszt helyeztek el, egyet például a középkonzol tetején. A kesztyűtartó nagy, a középső könyöklő doboza CD-kre méretezett. Hátulra is került 12 voltos aljzat és elektromos ablakemelők. Az ajtókat központi gombnyomással és egyenként is lehet zárni, kilincsmozdítással nyitni. Garasoskodásnak tűnik, hogy a vezető nem kapott tükröt, az utasé pedig megvilágítatlan.

A csomagtartó nagy talány volt nekem. A viszonylag rövid far az átlagnál kisebb űrméretet sugallt, belenézve sem tippeltem többet 400 liternél. Ha a papíradat igaz, jócskán alábecsültem, hiszen 450 literje már jó űrméretnek számít. Vannak ennél kisebbek a középkategóriában, és tágasabbak a kisautóknál, de például egy Corolláé ugyanekkora. Sajnos, a támasztókarok is ugyanúgy belógnak, mint abban. A Cruze csomagtere egyetlen akasztót kínál a kisebb szatyroknak, rekeszek vagy hálók nincsenek. Egyszerűen, az utastéri gombbal osztva lehajthatjuk a támlákat, amik nem fekszenek síkba, és egy 3-4 centiméteres lépcsőt képeznek. Ettől függetlenül az IKEA-s bútorok könnyen beférnek majd, mert az átjáró magas és széles. A csomagtartófedeleknél nagy súlyt szoktunk meg, ehhez az erőhöz idomulva a Cruze-ét kezdetben fel-le fogjuk vagdosni. Annyiban jó ez, hogy mivel lehúzófüle nincs, az ügyesek valami kiálló darabnál megfogva, egy mozdulattal megindítva be tudják majd csukni, átfogás és a kéz koszolása nélkül.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

3,7 millióért már vehetünk Cruze-t, de egy jól felszerelt példányért már inkább 4,5 milliót kell kifizetni. A dízel még drágább


Milyen lábtartással, és mekkora csípőszélességgel ajánlott beülni a Cruze-ba? A pedálok közé nyújtott jobb láb előnyösebb, mint a hajlított térd, amit a műszerfal bal oldalt kiálló sarkába fogunk ütni. Az ülés ránézésre jó oldaltartással rendelkezik, de az ülőlap támaszai szűk helyet hagynak, átlagos testalkat fölött már kényelmetlenül nyomják a csípőt és a combot. Zárt térdekkel kell ülni. A sokkal jobb kialakítású támlák komfortosak is, és kanyarban tartani fogják a testet. A vezető ettől eltekintve jól érezheti magát, az ajtókönyöklő és a középső doboz épp jó helyen támasztja az alkart egy kis cirkáláshoz, a megfelelő testhelyzetet könnyű megtalálni az ülés és a kormány állítgatásával.

Hatalmas előrelépés történt a belső tér kialakításában, az összkép tetszetős, hívogató. A középkonzol modern, formás, a műszerfal sportos a kiemelkedő, karimás körórákkal. Fénye kékes-türkizes, de nem hideg, és teljesen illik az autó fémes, szürkés belső színeihez. Ezeket az árnyalatokat az ülések kárpitja tarkítja valamelyest.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Hatalmas az előrelépés a belső kialakításban, már modern formák, kellemes anyagok uralják a műszerfalat


A tesztelt LS Plus felszereltségnél az ülések textiljével (bőrkárpitnál bőrrel) az utasok előtti pultot is beburkolták, ami elsőre furcsán hat, de képes megtetszeni az embernek, és így a műanyag borítások sem kerülnek túlsúlyba. Az alumíniumhatású betéteket és a tekerőgombok krómkarikáit éppen jó arányban és ízléssel helyezték el. Az előszériás tesztautóban valamiért nem volt az egyébként ide tartozó, bőrborítású, fémbetétes kormány, ez bizony hiányzott is az összképből. Ennek híján a kormány a bőrborítást utánzó öntést kap, ami látványnak kevésbé kellemes. Volt még egy furcsa jelenség: valamilyen szennyes, rozsdaszínű lé terítette be a motorteret, mintha valamilyen folyadék kiömlött volna. (Utóbb megtudtuk a magyarázatot: egy konkurens autós médium a bányában tesztelte a kocsit, innen a szokatlan jelenség. - a szerk.)