A leggyorsabb német bálna - Porsche Panamera menetpróba

Vágólapra másolva!
Orrmotoros, négyajtós és hatalmas csomagtere van - egy fanatikus Porsche-hívő a haját tépheti ezektől a paraméterektől, ám tegye csak nyugodtan, a vadonatúj Panamera elképesztően jó autó lett. A Porsche luxuslimuzinjának kipróbálása után már csak az a kérdés, miért vártak ezzel idáig.
Vágólapra másolva!

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Íme egy Porsche, amely nem a fenekében hordja a motorját
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Egy München közeli autópályán suhanunk, a világ azon kevés helyeinek egyikén, ahol nincs sebességkorlátozás, és mindenki annyival mehet, amennyit az autója és idegrendszere elvisel. A németeket szerencsére nem kell félteni; ha már megvették a sok száz lóerős bálnájukat, szeretik kihasználni az erejét, kényelmét és jó páran ennek szellemében utaznak a belső sávban, úgy 200 km/óra környékén. A Panamera kormánya mögül furcsamód még ez a tempó is tötymörgésnek tűnik, hirtelen érjük utol a legtöbb autót, fékezünk, megvárjuk, míg lehúzódik, majd pillanatokon belül eltűnünk a horizonton. Néhányan megpróbálják felvenni a tempót, teljesen reménytelenül, hiszen 250 km/óránál a legtöbb nagyteljesítményű autó elektronikája letilt, mi viszont csak gyorsulunk tovább, olyan autókat tolva le a belső sávból, amelyek poszterei alatt kamasz fiúk ábrándoznak egy rózsás jövőről. Ilyen az, amikor egy sportautógyár a fejébe veszi, hogy limuzint készít.

Forrás: Porsche

Öt méter hosszú és közel két méter széles a Panamera
(Még több gyári fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Szögezzük le mindjárt az elején: a Porsche részéről nagyon bátor lépés volt a Panamera, hiszen története során eddig mindig belebukott az orrmotoros sportautóiba. Hiába volt a maga nemében remek sportkocsi a 924-es, a 944-es, de különösen a 968-as típus, mint orrmotoros Porschék nem állták meg a helyüket és utód nélkül kipusztultak. Az ok igen egyszerű: a rajongók megszokták és elvárták, hogy egy Porsche a hátuljában hordja a motorját, amely természetesen bokszer. Ez idáig rendben is van, ám pusztán 911-es Porschék gyártásából nem igazán lehet megélni, így a kilencvenes évek közepére meglehetősen nehéz helyzetbe került a német sportautógyár. A mentőötlet, pontosabban autó a Boxster nevű kabrió volt, amely ugyan középmotoros, de szerencsére bokszer, és ami a lényeg, jóval olcsóbb, mint a 911-es, így hirtelen megint szélesebb réteg számára lett elérhető a márka.

Forrás: Porsche

Halva született - volt már egy négyajtós kísérlet

Az 1980-as évek közepén a Porsche és az akkor még független (ma már a Mercedeshez tartozó) AMG készített egy teljesen üzemképes, négyajtós koncepcióautót az orrmotoros 928-as modell műszaki alapjaira. A 928 S4 kombiszerű valami soha nem érte meg a szériagyártást, pedig hátsó ajtajai igen ötletesen, a Mazda RX-8-éhoz hasonlóan hátrafele nyíltak. Az egyedi Porsche 2002-ben cserélt gazdát egy amerikai árverésen, mikor is 44 ezer dollárt adtak érte.



Az 1996-ban bemutatott Boxster segítségével szépen megerősödött a Porsche, amely vérszemet kapott a sikereken, és a megváltozott piaci igényeket remekül felmérve ismét egy vadonatúj modellel rukkolt elő 2002-ben. Ez volt a Cayenne nevű szabadidő-autó, amelyet a Volkswagennel közösen fejlesztettek, és a gyártás is részben közös. Az orrmotoros, sportautósra fazonírozott batár láttán a márka fanatikusai természetesen szokás szerint fellázadtak és szentségtörésnek vették, ám a piac egészen másként fogadta az új jövevényt, amely hirtelen a Porsche legkelendőbb típusa lett, jelenleg is ebből adják el a legtöbbet.

Akinek volt türelme végigolvasni ezt a hosszú és viszonylag unalmas bevezetőt, már sejtheti, hogy Panamera létrejöttét tulajdonképpen a Cayenne-nek köszönheti, hiszen ez az autó teremtette elő a pénzt a fejlesztésére és számolt le azzal a tabuval, hogy egy Porsche-logó mögött csak és kizárólag egy bokszermotoros sportautó csilloghat. A magam részéről ugyan ki nem állhatom a SUV-okat, de a Panamera kipróbálása után hálás szemmel fogok nézni minden egyes Cayenne-re és anyagiakban vélhetően nem szűkölködő sofőrjére: nélkülük nem születhetett volna meg a Porsche első négyajtós limuzinja.

Fotó: Nógrádi Attila [origo]

Kicsit nagy lett a feneke, cserébe viszont nagy a csomagtartó


A márka ortodox hívei persze megint nyafoghatnak, hogy a Panamerának az orrában van a motorja, amely ráadásul nem is bokszer, hanem a Cayenne-ből ismerős 4,8 literes V8-as, ám ezekre a kifogásokra már a Porsche sem figyel oda, hiszen reményeik szerint a Panamera-vásárlók kilencven százaléka más márkáktól pártol majd át. Közvetlen konkurense jelenleg nem sok van a Porsche szuperlimuzinjának, konkrétan egy, ez pedig a Maserati Quattroporte, ami szintén egy sportautós génekkel rendelkező négyajtós modell. Ebbe szűk kis piaci résbe lép majd be jövőre az Aston Martin is a négyajtós Rapiddal, amelynek tizenkét hengeres motorja 470 lóerőt tesz le az asztalra, ám mielőtt még nagyon elkalandoznánk, lássuk, mit tud a Panamera.