Nem lesz hibrid a Toyota Yarisból

Vágólapra másolva!
Kizárta annak lehetőségét a Toyota, hogy a közeljövőben hibridet készítsen a Yarisból.
Vágólapra másolva!

Korábban több autós lapban is megjelent, hogy a Toyota hibridet készítene a Yarisból, sőt sok forrás azt is tudni vélte, hogy a gyártás két éven belül elkezdődhet a japán gyár franciaországi üzemében. 2011-re volt beharangozva a modell piaci startja, a japánok ehhez képest most azt mondják, a közeljövőben biztosan nem állnak elő benzines-elektromos Yarisszal.

Tény, hogy a Toyota azt tervezi, 2020-ra minden modelljét elérhetővé teszi hibrid hajtáslánccal, ám egy olyan kis modell esetében, mint amilyen a Yaris, nem lenne feltétlenül gazdaságos egy Prius-féle hibrid rendszer beépítése. Úgy fogalmazott az Autocarnak egy Toyota-illetékes, hogy sem Franciaországban, sem máshol nem készül majd Yaris-hibrid, a gyár ehelyett nagyobb modellekbe szánt benzines-elektromos hajtásláncok kifejlesztésére koncentrál.

"Az olyan modellek, mint amilyen a Yaris, eleve takarékosak, a hibrid rendszer beépítése nem lenne logikus" - idézte forrását a brit lap. Egyébként is a start-stop rendszer már megjelent a Yarisban, ez pedig önmagában jelentősen csökkenti a kisautó fogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását a Toyota szerint. Ennek ellenére nem változtak a hibridekkel kapcsolatos célkitűzések, a Toyota a következő évtizedben szeretné elérni az évi egymilliós értékesített darabszámot.

Fotó: Hangyál Attila [origo]