Egymással beszélgetnek majd a jövő autói

Vágólapra másolva!
Eddig is valószínű volt, hogy kommunikálni fognak egymással a jövő autói, Thomas Weber, a Daimler kutatási igazgatója azonban most elárulta, hogy a gyártók már jó ideje közösen dolgoznak a megoldáson.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem utópisztikus elképzelés, hogy a jövő autói kommunikálni fognak egymással, a mérnökök régóta hangoztatják ennek fontosságát. Rengeteg időt lehetne megspórolni, ha a forgalomról percre kész információkat tudnának megosztani egymással az autók és így el lehetne kerülni a dugókat, biztonságilag pedig sokat jelenthetne, ha egy beláthatatlan kanyar előtt az autó tudná, hogy akadály lesz előtte.

Több kutatócsoport is dolgozik a kérdés megoldásán, Thomas Weber, a Mercedes kutatási igazgatója azonban most elárulta, hogy közelebb van az interaktív rendszerek megjelenése, mint gondolnánk. Weber szerint a gyártók jó ideje már közösen dolgoznak egy olyan rendszer kifejlesztésén, amely márkáktól függetlenül biztosítaná az információk áramlását az autók között.

Weber állítja, hogy a gyártók független kutatócsoportokat és politikusokat is bevontak már a folyamatba, hogy minél hamarabb készen állhasson az új rendszer. A politkusokra azért van szükség, mert legalább egy olyan európai normát meg kell teremteni, mely biztosítja a kommunikációt, bár a kutató úgy véli, rögtön egy olyan szabványra lenne szükség, amelyet a világ minden országa elfogad.

Weber a nehézségek ellenére optimista, a sok hátráltató tényező ellenére is úgy véli, hogy már néhány éven belül megjelenhet az első közös kommunikációs rendszer prototípusa.

Forrás: [origo]