Sorozatban harmadik győzelmét szerezte Mikko Hirvonen, miután megnyerte hazai versenyét. Loeb végzett mögötte, míg Latvala ezúttal teljesítette feladatát, és leszorította a dobogóról Sordót. A JWRC-ben már megvan a világbajnok.

Forrás: AFP

Mikko Hirvonen tökéletes hétvégét zárt, és visszavágott Loebnek a tavalyi vereségért. Előnye három pont a bajnokságban

 

Annak ellenére Latvala nyerte a vasárnapi első gyorsaságit, hogy főnöke megmondta neki, mindegy hogy a harmadik, vagy a negyedik helyen végez. A többiek már nem nagyon erőltették a dolgot, Loeb beletörődni látszott a második helyébe, Sordo pedig a negyedikbe. Mögöttük annál nagyobb csata kezdett kibontakozni, Rantanen, Ogier és Ketomaa között a pontszertő helyekért. Egy ötödik időt repesztett Wilson, aki a nyolcadik pozíciót birtokolta ekkor. A következő szakaszon a rend kedvéért Loeb futott egy első időt, jelezvén Latvalának, hogy eszébe se jusson a második helyről álmodozni. Ogier autózott még nagyot, öt másodperc alá csökkentette hátrányát Rantannel szemben. Hirvonen eközben kockázatvállalás nélkül hajtott végig a pályán, a szervizbe 26 másodperces előnnyel tért vissza.

Két szakasz volt ekkor hátra, senki nem várt már meglepetést, egyedül a Rantanen-Ogier meccs okozott izgalmakat, no meg Rautenbach, aki nagy sebességgel esett be a fák közé. A finn televízió élő adásának köszönhetően - a közvetítés miatt az első tíz autó fordított sorrendben indult - milliók követhették figyelemmel a piruettet, és lélegezhettek fel, amikor kiderült, hogy a versenyzőknek kutya bajuk. A gyorsaságit minimális különbséggel Latvala nyerte Sordo előtt. Ogier már 0,6 másodpercre közelítette meg Rantanent, ezért az utolsó szakaszra is maradt izgalom.

Forrás: AFP

Hiába próbált meg mindent Sébastien Loeb, ezúttal nem ő volt a leggyorsabb. Ő is tudja, hogy nem a szombati defekten múlt, anélkül is csak második lett volna

A záró szakaszon szintén Latvala volt a legjobb, a magukból mindent kiadó Ogier és Rantenen előtt. A finn meglepetésember előnyéből 0,3 másodperc megmaradt, ennyin múlott az ötödik hely sorsa. A versenyt Hirvonen nyerte, aki ezzel sorozatban harmadszor, pályafutása során pedig tizedszer aratott futamgyőzelmet. Összetettbeli előnye három pontra nőtt a második Loeb előtt, míg a harmadik Latvala a bajnokságban negyediknek jött fel. Sordo hozta a kötelezőt, és csapatának a pontokat, így a Ford csak három egységgel tudta csökkenteni lemaradását a Citroënnel szemben. Rantanen ötödik helye szenzációs, Ogier sem lehet csalódott, elsőként gratulált a célban versenyzőtársának. A hetedik helyen a szintén finn Ketomaa érkezett Subarujával, míg az utolsó pont gazdája Matthew Wilson lett.

A JWRC-ben eldölt a világbajnoki cím sorsa. A cseh Prokop legyőzhetetlen volt Finnországban is, és mivel Kosciuszko az utolsó futamon nem szerezhet már pontot, Burkart pedig matematikailag nem érheti utol, így ő a 2009-es esztendő junior győztese.

Forrás: AFP

Nagy az öröm a Fordnál, ezúttal minden az ő szájuk íze szerint alakult. Latvala némileg feledtette lengyelországi butaságát, és csak remélheti, hogy nem azon fog múlni a világbajnoki címek sorsa

A futamot meglátogattata Sebastien Vettel, akit a közös támogató révén a Citroën csapat látott vendégül. A fiatal németnek nagyon tetszett a rali-vb légköre, nem zárta ki, hogy egyszer ő is belekóstol majd ebbe a világba. Loeb elismeréssel adózott a másik jelenlévő F1-es pilóta, Kimi Räikkönen teljesítménye előtt. Bár a Ferrari finnje kiesett szombat délután, addig remekül tartotta a lépést a tapasztalt profikkal.

A rali-világbajnokság egy hónap múlva Ausztráliában, vadonatúj pályákon folytatódik. Összesen három verseny van még hátra, egyelőre megjósolhatatlan, hogy kihez kerülnek majd év végén a trófeák.

 

A verseny végeredménye:

1. Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC 2:50:40,9
2. Loeb/Elena Citroën C4 WRC +25,1
3. Latvala/Anttila Ford Focus RS WRC +49,9
4. Sordo/Marti Citroën C4 WRC +1:06,1
5. Rantanen/Lukka Ford Focus RS WRC +4:18,2
6. Ogier/Ingrassia Citroën C4 WRC +4:18,5
7. Ketomaa/Sternberg Subaru Impreza WRC +5:07,5
8. Wilson/Martin Ford Focus RS WRC +6:33,6

A verseny végeredménye, JWRC:

1. Prokop/Tomanek Citroën C2 S1600 3:17:03,1
2. Pinomäki/Kaskinen Renault Clio R3 +55,5
3. Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 +3:20,9


 

A világbajnokság állása:

1. Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC 68
2. Loeb/Elena Citroën C4 WRC 65
3. Sordo/Marti Citroën C4 WRC 44
4. Latvala/Anttila Ford Focus RS WRC 31
5. H. Solberg/Menkerud Ford Focus RS WRC 27
6. P. Solberg/Mills Citroën Xsara WRC 25
7. Wilson/Martin Ford Focus RS WRC 20
8. Ogier/Ingrassia Citroën C4 WRC 16

A világbajnokság állása a gyártók közt:

1. Citroën Total World Rally Team 119
2. BP Ford Abu Dhabi World Rally Team 105
3. Stobart VK M-Sport Ford Rally Team 64
4. Citroën Junior Rally Team 33
5. Munchi's Ford World Rally Team 20

A világbajnokság állása, JWRC:

1. Prokop/Tomanek Citroën C2 S1600 46
2. Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 42
3. Burkart/Kölbach Suzuki Swift S1600 35