Motorból is a legolcsóbb új 1,6-os dízelt kaptuk, amely kizárólag az alapfelszereltséggel párosítható. Ez egy fejlődő országoknak szánt olcsó verzió, Németországban például nem is kapható vele az autó, ott 105 lóerős a leggyengébb dízel, ami az 1365 kilogrammos üres tömeget figyelembe véve jogos is. Pedig papíron jónak tűnt a tesztautónkban szolgáló 90 lóerős erőforrás is, hiszen a gyár azt ígéri, hogy a 230 Nm-es nyomaték már 1500-as fordulatszámtól rendelkezésre áll. Sajnos a gyakorlati próba ezt nem igazolta, érzésre csak később, 1800-1900 tájékán lódul meg az autó, de akkor sem bicsaklik hátra a nyakunk a gyorsulástól, inkább annak örülhetünk, hogy végre felvettük a forgalom átlagos tempóját.

Fotó: Gergely János [origo]

Erejével nem, kulturált működésével meggyőzött a 90 lóerős Golf Plus TDI 


Amíg viszont ezt a fordulatszámot eléri, addig nagyon gyenge a motor. Régen ültem olyan új dízelautóban, amellyel ennyiszer fulladtam volna le: első induláskor kapásból, de később is minden nap egyszer vagy kétszer. Súlyosabb a helyzet, ha még ráadásul hideg is a közös-nyomócsöves befecskendezésű TDI: a reggeli indítások után pár percig nem talál magára, alig hajlandó pörögni, és érzetre legfeljebb 60 lóerős. Azért bemelegedés után már használhatóvá válik, autópályán is könnyedén tartja a megengedett sebességet, és ilyenkor is csak hat liter gázolajat kér, csakúgy mint városban, ami azért szép teljesítmény egy ekkora családi autótól.

Fotó: Gergely János [origo]

Nem könnyű hat liter fölé tornászni az étvágyát az új fejlesztésű motornak


Ami feltétlenül dicséretet érdemel a fogyasztáson kívül, az a motor csendessége: a legtöbb utasomnak fel sem tűnt, hogy nem benzines autóban ül, pedig a Golf Plus nem kapta meg a hatos Golf zajszigetelővel bevont első szélvédőjét. Valószínűleg az lehet a háttérben, hogy nagyon unták már Wolfsburgban, hogy minden korábbi dízeltesztben traktorhoz hasonlítják a PD-TDI motorok hangszínét, ezért az új közös-nyomócsöves CR-TDI motoroknál a csendes működés volt az egyik legfontosabb követelmény, és a zajszigeteléssel a szélvédőt leszámítva valószínűleg nem spóroltak.

Fotó: Gergely János [origo]

Szebbek a fehér műszerek, új a központi kijelző a váltásra figyelmeztető nyilakkal


Tipikusan volkswagenes a könnyen járó, pontosan megvezetett váltókar, de sok örömet mégsem okoz a használata, mert a Ford- és Mazda-váltókkal ellentétben a váltási érzet egyáltalán nem teremt semmi mechanikus kapcsolatot vezető és autója között. Sajnos csak ötfokozatú, és elég hosszú áttételezésű, ami megnehezíti a motor dolgát. Ha az autó ajánlására, a központi kijelzőn felvillanó nyilacskák szerint váltottam, a motor mindig a turbólyukba került, és alig volt hajlandó tovább gyorsítani. Egy hatfokozatú váltó sokkal jobban illene a kissé alulmotorizált autóba, de olyat csak a 140 lóerős, kétliteres TDI-hez adnak. Ha a 105 lóerős 1,6-os dízelt választja valaki, lehetősége van a hétfokozatú DSG-váltó megvásárlására, de ennek 660 ezer forintos felára bizonyára sokakat elgondolkoztat majd az extralista kitöltésénél.

Fotó: Gergely János [origo]

4,2 méteres hosszúságához képest óriási belteret kínál a Golf Plus


Viszonylag pontos, de sok visszajelzést nem ad a kormány, a futómű viszont telitalálat: egyszerre kényelmes és stabil, az úthibákon is kényelmesen siklik át a Golf Plus, de a sportosan vett kanyarokban sem billen meg ijesztő mértékben a magas karosszéria, és a fékek is kiválóan lassítanak.

A felújított Golf Plus az alap dízellel és manuális klímaberendezéssel 5,74 millió forintba kerül, ugyanezzel a motorral a sima Golf 208 ezer forinttal kerül kevesebbe, ennyit ér a jobb variálhatóság, a nagyobb utas- és csomagér. Sajnos az új Polóval ellentétben a Golf Plushoz nem széria az elektronikus menetstabilizáló rendszer, így pedig nem igazán versenyképes az ára: klímával és ESP-vel egy 90 lóerős Ford C-Max dízel 5,07 millió forintba, egy 110 lóerős dízel Citroën C4 Picasso 5,25 millió forintba, a nemrég megjelent, 85 lóerős dízel Renault Scénic pedig csupán 4,44 millió forintba kerül listaáron.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1598 cm3. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 66 kW (90 LE)/4200. Nyomaték: 230 Nm/1500-2500. Sebességváltó: ötfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/ tárcsa. 
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4204/1759/1592 mm. Tengelytáv: 2578 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1541/1517 mm. Tömeg: 1365 kg. Terhelhetőség: 635 kg. Csomagtartó térfogata: 395-505 l. Üzemanyagtartály térfogata: 55 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 13,5 mp. Végsebesség: 174 km/óra. Átlagfogyasztás: 4,7 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 5,9 liter/100 km. Széndioxid-kibocsátás: 125 g/km.