Herczig bajnok lehet a hétvégén

Vágólapra másolva!
Már az utolsó előtti futamon könnyen eldőlhet a nyílt bajnoki cím sorsa, mivel Spitzmüllerék nem állnak rajthoz a Nyírség-ralin. Matematikailag a Turán/Zsíros duó még veszélyes lehet a Herczig/Baranyai párosra, de utóbbiak fél lábbal már a dobogó tetején állnak. Több kategóriában is év végi győztest avathatnak vasárnap.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Herczigék egy lépésre a régóta várt bajnoki címtől. Egy műszaki hiba alaposan megkeverné a kártyákat, az olasz bérleményből származó Impreza WRC idén eddig mindenesetre jól ketyegett

A bajnokságot vezető Herczig/Baranyai egység maga sem gondolta volna, hogy az élet mennyire megkönnyíti a dolgukat: az előző, Mecsekben rendezett futamon felboruló és kieső fő vetélytárs, a Spitzmüller/Kazár páros nem vesz részt a Nyírség-ralin, így már egy versennyel a zárás előtt bebiztosíthatják első abszolút bajnoki címüket. A nagy négyesből - abból a kvartettből, amely technikája és tudása révén kiemelkedik a nyílt értékelés mezőnyéből - az előzetes várakozásokkal ellentétben Turiék mégis indulnak, annak ellenére, hogy Subaru WRC-jük Pécsett gyakorlatilag megsemmisült. Herczigék legnagyobb ellenfele mégis a legutóbbi győztes Turán/Zsíros/Peugeot 307 WRC csapat lesz, akik elvileg még lehetnek bajnokok, igaz, ehhez a rivális betlije kellene.

Mindenesetre Turánék úgy készülnek, mintha a szezonnyitó következne, a futamot mindenképp szeretnék megnyerni, hogy rajtuk ne múlhasson semmi. A páros a pályabejáráson külön engedéllyel a hét elején vett csak részt, mivel az előző hétvégén Zsíros Gábor Vizin Lászlónak diktált a csehországi Barum-ralin. (Nem is sikertelenül, a kétkerékhajtásúak között a második helyen végeztek, míg ifj. Tóth János, Tagai Róberttel az oldalán az abszolút értékelés hetedik helyén ért célba. Eredményük hőstett, figyelembe véve a mezőny - melyet vb-menők, a komplett IRC élmezőny, illetve helyi sztárok alkottak - erősségét, valamint azt, hogy a hétszeres magyar bajnok pilóta idén alig ült versenyautóban.) Az esélyesek közé tartozik a legutóbb bronzérmes ifj. Érdi Tibor, aki édesapja nyomdokain haladva ér el egyre jobb eredményeket. Több WRC nem lesz a mezőnyben, az A8-as kategóriába viszont ismét sokan neveztek, itt Hideg Krisztiánt már egyedül Rongits Attila érheti utol, ő Ausztriában nyert sprintversenyt a nyári szünetben.

Forrás: [origo]

A Mecsekben Turánék voltak a legjobbak, esélyeik életben tartásához most is győzelem kell. Ha a fogadóirodákban lehetne tenni a futam végeredményére, ők lennének a favoritok

Az országos értékelésben összetettben, valamint az egyes kategóriákban is nagy a verseny. Az első két futamot megnyerő, majd azóta háromszor nullázó Asi nem indul, már a Katalán-ralira koncentrál, illetve a Mecsekben történt botrány (összetűzésbe keveredett egyik riválisa családjával) következményeit várja. A bajnokságot az ezúttal félig-meddig hazai pályákon versenyző Hadik vezeti, a mögötte állók komoly csatára kényszeríthetik. Saját jó, illetve ellenfeleik gyenge szereplése esetén több géposztályban bajnokot avathatnak vasárnap.

A Nyírség-rali leginkább csak nevében zajlik majd ténylegesen a Nyírségben. A pénteki szinkronpályás prológot még az egyre szebb és jobb máriapócsi Rabócsiringen rendezik - fordított sorrendben indulnak az autók, tehát a "nagyok" a program végén következnek -, a további versengés viszont a korábbi évekből ismert zempléni utakon zajlik majd. Szombaton három pályát kell háromszor teljesítenie a mezőnynek, a Fóny-Regéc-Óhuta szakasz természetvédelmi okokból a nézők elől elzárt rész lesz. A másik kettő, a Bózsva-Telkibánya, illetve az Abaújvár-Hollóháza gyorsaságik viszont komoly látványosságot ígérnek, az országúti szakaszokat a falvakon átvezető részek színesítik. Vasárnapra másik két pálya marad, ezeken kétszer fut majd a mezőny, délután pedig Sátoraljaújhelyen lesz a cél. Hogy az abszolút értékelésekben lesz-e bajnokavatás, még nem tudni, de néhány kategóriában minden bizonnyal megszületik a végső győztes.

A nyílt bajnokság állása:

1.Herczig/BaranyaiSubaru Impreza WRC88
2.Spitzmüller/KazárMitsubishi Lancer WRC69
3.Turán/ZsírosPeugeot 307 WRC61
4.ifj. Érdi/RubóczkySubaru Impreza WRC48
5.Hideg/KerékMitsubishi Lancer Evo VI42
6.Turi/TóthSubaru Impreza WRC31

Az országos értékelés állása:

1.Hadik/JuhászSubaru Impreza N1294
2.Osváth/FarnadiMitsubishi Lancer Evo IX83
3.Trencsényi/TrencsényiMitsubishi Lancer Evo IX72
4.Pethő/BacigálMitsubishi Lancer Evo IX65
5.Asi/PikóMitsubishi Lancer Evo IX48
6.ifj. Tóth/TagaiPeugeot 207 S160045