A legtöbb friss KRESZ-módosítás a biciklisek védelmében született. "2007 óta egyeztetünk ezekről" - közölte egy sóhaj kíséretében az [origo]-val László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Számos régi kérésük közül jó pár bekerült a végső változatba: pontosították a sebességkorlátozásukat (kerékpárúton 30-cal, gyalog- és kerékpárúton 20-szal tekerhetnek), feloldották a szoros jobbra tartási kötelezettségüket amellett, hogy a módosítások után már nem kell mindig kötelezően a kerékpárutat használniuk.

Négykerekű is lehet

Tágabbra szabták a kerékpár fogalmát is, a módosított KRESZ szerint immár maximum négykerekű lehet ez a járműfajta, amelyen "a kerékpárt nem hajtó két személy is szállítható erre alkalmas ülésen", legalizálják tehát a riksákat. A jelenlegi jogszabály csak azt engedélyezi, hogy "egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés" helyezhető el a maximálisan háromkerekű járművön. Ami nem változott: a kerékpárt 300 W teljesítményű motor is hajthatja, valamint "a kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el".

Növelheti a kerekezők és a gyalogosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás "a kerékpársávon vagy az úttest mellett levő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére", valamint "az úttest mellett levő, attól balra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére".

Pirosnál előremehet a biciklis

Vita volt a bringások és az autósok képviselői között a Magyar Kerékpárosklub azon elképzeléséről, hogy a piros lámpánál várakozó kocsisor előtt kialakítsanak-e egy külön részt a bringásoknak, akik aztán innen elsőként indulhatnának a sárga jelzést követően. "Szerencsére ezt a baromságot elvetettük, nagyon veszélyes lett volna a járműforgalmat ráereszteni a kerékpárosokra" - emlékszik az egyeztetésekre Mészáros Ferenc.

Forrás: [origo]

Továbbra sem segít a KRESZ a quadosok azonosításában. Legalább meghatározták a quad fogalmát


A végső változat így szól: "Ha a forgalom sűrűsége folytán a forgalmi sávokban összefüggő álló járműoszlopok alakultak ki és megfelelő oldaltávolság áll rendelkezésre, fokozott óvatossággal, a többi közlekedő veszélyeztetése nélkül - a járművek forgalmát irányító fényjelző készülék piros fényjelzésének időtartamában a külső (jobb szélső) forgalmi sávban álló járművek mellett - a forgalmi sáv jobb oldalán a kerékpár és a segédmotoros kerékpár előrehaladhat a továbbhaladásra történő felkészülés céljából."

"A világ botránya"

Sokkal nagyobb fájdalma a Magyar Kerékpárosklubbnak, hogy a kérésük ellenére ez a rész benne maradt a módosításokban: "Kerékpárral a kerékpárúton (...) ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, vagy - ha a forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik és az úttest széle erre alkalmas - szorosan az úttest jobb szélén kell közlekedni."

"Döbbenet. Ez a világ botránya" - reagált László János, amikor átküldtük neki ezt a bekezdést. Szerinte alapkérdés, hogy a "szorosan" kifejezés ne legyen benne a hatályossá váló módosításokban. "Majd a kerékpárost megállító rendőr eldönti, hogy az útpadka alkalmas volt-e, meg hogy a forgalmi viszonyok lehetővé tették-e a kerékpározást. Ez nem jó így" - fakadt ki az elnök, aki szerint korábban nem ezt ígérték nekik.

Forrás: MTI

Számos olyan résszel bővül a KRESZ, ami a kerékpárosok biztonságát növeli, de az érdekképviselet mégsem elégedett


László megköszönte, hogy szóltunk, majd azonnal hívta a közlekedési minisztérium illetékesét, hogy megtudja, miért ilyen az [origo]-nak néhány nappal ezelőtt elküldött tervezet szövege. Nem sokkal később azt a tájékoztatást kaptuk a tárca sajtóosztályától, hogy a kerékpárosokra vonatkozó részek még az utolsó pillanatban is változhatnak.

Kivitelezhetetlennek tartják

Több ponton szigorították a jogszabály előkészítői a gyalogosok védelmét. A zebrát például "a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni". Ugyanakkor "a gyalogosok a gyalogos-átkelőhelyen nem léphetnek váratlanul, közvetlenül a közeledő jármű elé". Emellett "a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell az úttesten" a tömegközlekedési járművek megállóhelyei közelében a gyalogosok, az egyedül vagy csoportosan haladó gyerekek, valamint "a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására".

Sok vitát kavarhat az a mindenképpen biztonságnövelő bekezdés, amelynek második mondata a jelenleg vezetéstechnikai szakkönyvet író Mészáros Ferenc szerint kivitelezhetetlen. "Gyermekszállítás" (160/a. ábra), az iskolabusz elején és hátulján elhelyezett tábla az álló jármű környezetében kíséret nélküli gyermekek közlekedésére figyelmeztet. Az így megjelölt, az úttesten álló iskolabuszt - a gyermekek be-és kiszállásának időtartamában - kikerülni vagy az iskolabusz mellett elhaladni tilos." Mészáros csak annyit mondott erre, hogy agyrém.

Ne cukorkát osztogasson a rendőr

Több régóta vissza-visszatérő kritikát nem old fel a KRESZ jelenlegi módosítása. Mészáros szerint attól, hogy az utca embere által soha nem olvasott Magyar Közlönyben megjelennek időről időre a különböző változások, még nem ismerik meg azt a közlekedés résztvevői. Márpedig a törvény nem ismerete nem mentesít a betartása alól. A közlekedésbiztonsági szakértő úgy gondolja, hogy minden létező felületen hirdetni kellene a módosításokat, amelyeket egy türelmi idő után minden jogosítvánnyal rendelkezőtől valamilyen formában vissza kellene kérdezni. Szerinte csak így tanulnák meg ezeket az emberek.

Fotó: Füzesi Ferenc (MTI)

Citrom és cukorka helyett szórólapot adna a rendőrök kezébe az autóklub munkatársa


A tárca erre azt közölte "egy kiterjedt médiakampány költségei a jelenlegi költségvetési helyzetben a minisztérium számára nem vállalhatók". Ugyanakkor hozzátették, arra készülnek, hogy a honlapjukon, valamint a sajtó útján "felhívják a figyelmet a változó közlekedési szabályokra". Sőt, "nem kizárt" - írták -, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság szervez majd egy kampányt, de ennek esélyeiről nem tudtak nyilatkozni. A számonkéréssel kapcsolatban pedig úgy nyilatkoztak, hogy "a jelenlegi módosítás mértéke nem indokolja az ismételt vizsga letételét, azonban a KRESZ teljes átdolgozása esetén a továbbképzési kötelezettséget érdemes lehet majd megfontolni".

"Ma az a helyzet, hogy ha valaki megáll a pirosnál, a rendőr cukorkát ad neki, ha pedig nem áll meg, akkor citromot. Szerintem a cukorkát a gyerekeknek adják oda, a citrom meg az állatkertbe való" - közölte a Magyar Autóklub munkatársa, majd hozzátette, hogy szerinte az autósokat megállító közlekedési rendőrök is oszthatnának szórólapokat. "Jó napot kívánok! Ezek az új KRESZ-szabályok, az ön biztonságát szolgálják, tessék őket megtanulni" - mondhatnák a rendőrök Mészáros szerint.

Mikor lesz új KRESZ?

Számos szakmabeli sürgeti régóta, mégsem szerepel a kormány második félévi munkatervében a KRESZ teljes körű átalakítása. Pedig amint az a cikkben szereplő szó szerinti idézetekből is kiderül, valóban indokoltabb lenne egy mindenki számára fogyaszthatóbb változat. Miért nem támogatja egy egyszerűbb, használhatóbb KRESZ elkészítését a tárca? - kérdeztük írásban. Íme a közlekedési minisztérium válasza:

"A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium támogatja és tervezi a több mint három évtizedes, többször módosított KRESZ teljes átdolgozását. A szaktárca a közlekedés alaptörvényének átfogó tartalmi és nyelvi megújítására készül.

A KRESZ szabálysértési eljárások, büntetőperek hivatkozási alapja lehet, ezért szükségképpen kitér az egyes forgalmi helyzetek részletes, körültekintő szabályozására, leírására. Azonban a túlszabályozottság is káros lehet: a fölöslegesnek, indokolatlannak vélt tilalmak (korlátozó jogszabályok vagy közlekedési táblák) arra vezethetik a közlekedőket, hogy komoly kockázatot vállalva figyelmen kívül hagyják ezeket. A minisztériumban folyó munka célja a fenti szempontokat kiegyensúlyozottan érvényesítő alapelvek és egy azoknak megfelelő szövegváltozat megalkotása.

Ez azonban aprólékos, összetett, rengeteg egyeztetést és időt igénylő feladat. Ezért nem szerepel a tárca második féléves munkatervében, amelynek azonban része a KRESZ egészére ki nem terjedő, csak a jogszabály bizonyos pontjait érintő módosítás. A mostani előterjesztés így csak a legsürgetőbb, jórészt technikai jellegű változtatásokra tesz javaslatot."