Napelemmé válhatnak az utak

Vágólapra másolva!
Az idahói Solar Roadways nevű cégnél napelemekből álló utakat képzelnek el a jövő autói alá és a tervük nem tűnik alaptalan álmodozásnak.
Vágólapra másolva!

A Solar Roadways a napokban kapott 100 ezer dolláros támogatást az amerikai Közlekedésügyi Minisztériumtól, hogy elkészítse a napelemes út prototípusát. A Scott Brusaw vezette cég elképzelései szerint az energiát előállító utak nem csupán a közúti világítást és az utak mellett található épületeket lennének képesek árammal ellátni, de magába az útba LED-eket építenének, hogy azok egyfajta világító felfestésként még biztonságosabbá tegyék a közlekedést vagy akár interaktív segítségnyújtó táblaként is funkcionálhassanak. Brsuaw és csapata ezek mellett abban is hisz, hogy egy napelemekből álló út strapabíróbb is lenne, mint egy hagyományos aszfaltút és télen még fűthető is lenne fagyás ellen.

Brusaw számításai szerint Amerikában az utakat, parkolókat és kocsibehajtókat együttesen számítva több mint 64 750 négyzetkilométernyi aszfaltfelület van. Ha ezeket átlagos, 15 százalékos hatékonyságú napelemekre lehetne lecserélni az a tervező szerint több energiát termelne, mint amennyire az Egyesült Államok összes háztartásának szüksége van. Brusaw szerint négy mérföld négysávos aszfaltút napelemesre cserélve napi négy óra napsütéssel 13 376 kWh áramot lenne képes produkálni, ami éves viszonylatban 500 háztartás számára elegendő.

Az ötletgazda szerint a projekt sikeréhez csak egy különleges üvegfelület kifejlesztése kell, mivel a többi szükséges alkatrészt már saját cégénél előállították. Ennek a felületnek ugyannyi nyomást kell elbírnia mint egy hagyományos aszfaltútnak, tűrnie kell a szélsőséges hőmérsékleteket és nem szabad, hogy túl sok fény verődjön vissza róla. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói már jelezték Busaw-nak, hogy képesek lennének a feltételeknek megfelelő üveget előállítani. Brusaw nagy terve, hogy a napelemes utak egyszer a föld feletti elektromos vezetékeket és a különböző erőműveket is fölöslegessé tegyék, bár erre azért egy ideig még biztosan várni kell.