Villanyautó-invázió a Renault-tól

Vágólapra másolva!
Négy elektromos tanulmányt mutatott be a Renault a Frankfurti Autószalonon, optimista tervek szerint 2011-ben kezdődhet a sorozatgyártásuk.
Vágólapra másolva!

Komolyan gondolja a Renault, hogy vezetővé válik az elektromos autók piacán, a franciák elszántságuk jeleként négy különböző villanymotoros tanulmányt mutattak be a Frankfurti Autószalonon. Fluence Z.E., Twizy Z.E., Zoe Z.E. és Kangoo Z.E. névre keresztelték a prototípusokat, amelyekhez új szlogent is kreáltak a Renault-nál: Drive the Change a francia gyár új jelszava.

A kampány keretében a Renault világszerte "innovatív és emberi" gyártóként szeretné pozícionálni magát, ebből nem nehéz kitalálni, hogy a vezetőség új korszak indításában gondolkozik. Mind a négy tanulmány különböző igényeket próbál kiszolgálni, a Twizy például egy afféle városi mini 2,3 méteres hosszal, 1,13 méteres szélességgel és igazából egyszemélyes kialakítással, bár egy szükségülés is helyet kapott benne. Villanymotorja húsz lóerős.

Nagyobb, de még mindig városi használatra ideális a kupés Zoe tanulmány, amelyben már négyen utazhatnak. Ajtói felfelé nyílnak, tetejébe napelemeket építettek, a villanymotor teljesítményét pedig 95 lóerőre tornázták fel. Hatótávolsága 160 kilométer.

Forrás: Renault

Balról jobbra: Fluence, Twizy, Kangoo, Zoe Z.E. - kattintásra nagyobb lesz!

Ugyanennyit képes megtenni egy feltöltéssel a Fluence Z.E. tanulmány. Már nevében is utal a Mégane szedán változatára, vagyis ezt a modellt már családok számára szánja a Renault ötszemélyes kialakítással és viszonylag nagy csomagtartóval. Szintén családos a Kangoo tanulmány, amelyet már korábban prezentáltak a franciák, a Frankfurti Autószalon kedvéért csak néhány részletét alakították át.