A legcsodálatosabb lufi - Mercedes-Benz S400 Hybrid

Vágólapra másolva!
Már a bemutatóján is megmosolyogtató volt hallgatni, hogy a felfrissített S osztály új csodahibridjében húsz lóerős elektromotor dolgozik. Ennyire tellett egy olyan gyártótól, amely korábban az ESP-t és a légzsákot mutatta be luxuslimuzinjában. Az új S osztály ettől még továbbra is zseniális.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az S osztály felfrissült, de mi az új hibrid változatra voltunk kiváncsiak igazán
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A mostani tesztem története nem a tesztautóval kezdődött: már jóval korábban, a magyarországi bemutatón eldöntöttem, ezt az autót meg akarom írni. Nem vagyok egy luxusautó-rajongó, az ekkora méretű limuzinoknak nem sok értelmét látom. Szerencsére, vagy pechemre nincs is ilyen problémám, hogy ebből a kategóriából kellene választanom - kevés olyan magyar létezik, akinek van 25-35 millió forintja egy ilyen autóra.


Egy gyári videó az új S osztályról


Az új S osztály valójában nem teljesen új, csupán egy modellfrissítésen esett át. Elődje sem öregedett még ki: hazánkban a kategória etalonja volt, belőle adtak el a legtöbbet a kategóriában. Mi újat hozhatott a modellfrissítés? Semmi korszakalkotót, pedig az S osztály történetében van néhány igazán fényesen csillogó pont. Ebben mutatkozott be először ESP, itt láttunk először légzsákot, sőt én ide sorolom a Pre-Safe rendszert is, amely felkészül az ütközésre, amikor azt már nem lehet elkerülni. Most a facelift alkalmával csak kisebb újdonságokra koncentráltak.

Itt van például az intelligens fényszóró, amely felmér szinte minden paramétert, és aszerint változtatja, hogy milyen messzire, milyen intenzitással, milyen szögben világít. Ez gyakorlatilag a kanyarkövető fényszóró továbbfejlesztett módja, de ez már észreveszi a szembejövőt, tudja, hogy városban vagyunk vagy autópályán. A megoldás nem egyedi, az Opel Insigniában is találkoztunk ehhez hasonlóval. Az Insignia kapcsán jut eszembe, hogy elvileg ebbe is lehet olyan rendszert kérni, amely felismeri a sebességkorlátozó táblákat, így mindig képben lehetünk, mennyivel kéne mennünk. Az S osztályban ez nagyon fontos lehet, hiszen annyira selymesen suhan az utakon, hogy hajlamos az ember kicsit elkalandozni a tilott zónába.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A modellfrissítéssel apróságok változtak, új LED-es lámpa, más a kipufogó


Még egy autó ára az extrákra

Azért jó ilyen tesztautót kapni, mert mindig leesik az állunk, amikor az autó végleges árát meglátjuk. Az S400 Hybrid hosszított változata kicsivel több mint 25 millió forint, de mire a tesztautó felszereltségi szintjét eléri, addigra ebből több mint 35 millió lett. Igen, tízmillió csupán az extrákra, pedig egy ilyen luxusautó elvileg már alapáron nagyon jól felszerelt. Ez igaz is, de mire megvesszük a legkülönlegesebb, ezáltal leginkább csodálható extrákat, addigra még egy autó árát ott hagytuk az autónkra. Van egy kiút ebből a körből: várni kell egy évet, és egy alig használt példányt megvenni sokkal olcsóbban. Ebben a kategóriában ugyanis durva milliókban mérhető az éves értékcsökkenés.



Az S osztályban ABC névre keresztelt oldalszél-korrigáló rendszer egészíti ki az aktív légrugózást, így elképesztő rugózási komfortra képes az autó. Van ugyan Sport gomb is, de ez elsősorban lélektani pluszt jelenthet a leendő tulajnak, hiszen sportos kanyarvételre ne is gondoljunk. Olyan ez, mintha a legszebb, legnagyobb oroszlánnal kiállnánk futóversenyre gepárdokkal, csupán azért, mert erős.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kifinomult vonalak, kiváló anyagminőség, pazar felszereltség


Persze van sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, holttér-figyelő, szuperintelligens távolságtartós tempomat, amely a legjobb a kategóriában, de ez is képes bizonyos helyzetekben meglepőeket lassulni. A Night Vision tényleg lát éjjel, de sosem tudnék úgy vezetni, hogy ne az utat nézzem, hanem a képernyőt.

A számomra legjobban tetsző újdonság a Splitview nevű új kijelző, amelynek az a lényege, hogy a meglehetősen nagy központi kijelzőn a vezető és az utas nem ugyanazt látja. Simán lehetséges, hogy a sofőr autópályán a navigációt figyeli, miközben mellette az utas egy koncert DVD-t néz. Még az is lehetséges, hogy a hang is más legyen, hiszen az utasnak jár egy fülhallgató és távirányító is. Ha valakit érdekel a rendszer működési elve: a kijelző egymás melletti oszlopokban mindkét képet adja, de előtte van egy szűrő, amely a bal oldali utas elől az egyik oszlopokat takarja ki, míg az utas elől a másikat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az L kivitelben hatalmas a hátsó lábtér. Semmibe nem lehet belekötni


Emellett természetesen a tesztelt S osztály olyan volt, mintha az extralistán mindent kipipáltak volna. Eleve a hosszított kivitelt kaptuk, így a hátsó lábtért nem érheti kritika. Hátul is minden állítható a fotelekben, elektromos rolók, elöl masszírozós ülések, de jobban tetszett a dinamikus funkció, ami annyit tesz, hogy a kanyarokban jobban támaszt az ülés. A Harman Kardon hifi zseniális, végighallgattam az összes koncert DVD-met. Az ülésekről csak annyi jut eszembe, hogy fejedelmiek. Az anyagminőség tökéletes, a kezelhetőség kis megszokást igényel, de nagyon jó. Egyszerűen tökéletes luxusautó, és talán a BMW 7-es, valamit az A8-as Audi mellett ez a legkifinomultabb. Az új 7-es is zseniális, az azonban sportosabb, kicsit más, de megértem, ha valakinek az tetszik jobban.