A Golf Európa kedvence, Magyarország negatív rekorder

Vágólapra másolva!
Európában a Volkswagen Golf, Magyarországon a Suzuki Splash volt a vásárlók kedvence az augusztusi eladási adatok alapján. Kezd talpraállni az európai piac, a hazainál nagyobb visszaesés sehol nem volt.
Vágólapra másolva!

Augusztusra is elkészítette szokásos autópiaci összesítéseit a JATO Dynamics, a cég elemzésében azt írja, talán megkezdődött az európai piac lassú talpraállása. A Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Spanyolország alkotta nagy európai ötösfogatban több autót adtak el idén augusztusban, mint tavaly. Ezzel Spanyolországban is megtört a jég, az országban idén először volt tapasztalható emelkedés.

Összességében 6,2 százalékkal teljesített a tavalyi adatok felett az európai autópiac, a modellek listáját a VW Golf uralja immár ötödik hónapja folyamatosan. Az év első nyolc hónapjában 17,3, míg augusztusban 39,5 százalékkal növekedtek a kompakt eladásai.

Továbbra is a Ford Fiesta áll a második helyen 36,9 százalékos forgalomnövekedéssel az év eddigi nyolc hónapjában, valamint 33,3 százalékos emelkedéssel augusztusban. Jól látszik a JATO elemzéséből, hogy Európában egyetlen más piacon sem történt akkora visszaesés, mint Magyarországon, ahol 77,4 százalékos zuhanással 11 132-ről 2518-ra esett vissza az eladott autók száma. Hasonlóra csak Lettország volt képes 75,1 százalékkal, csak a balti országban az arányok mások: 1555 autó után 387 volt az augusztusi adat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Magyarországon a Suzuki volt a legkeresettebb márka a Ford és a Volkswagen előtt, a lista élén is a Suzuki Splash zárt 144 autóval, 27 darabbal az SX4-et, 37-tel a Ford Focust megelőzve.