53 pont és két dobogós hely Valenciában

Valenciában rendezték meg a Ferrari Challenge Európai Kupasorozatainak soron következő futamait. Mindkét magyar pilóta elindult az általuk teljesen ismeretlen versenypályán, és sikerrel teljesítették a versenytávot.

Fotó: Körber László [origo]

A rajt utáni első kanyarban Spitzmüller és Válint is belülre húzódik. Válint két pozíciót javított, Spici pedig másodikként jött ki a kanyarból
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Az előzetesen jósolt eső szerencsére elmaradt, így szombaton és vasárnap is kellemes, 25 fokos időjárás fogadta a résztvevőket. A valenciai pálya kimondottan MotoGP futamokhoz épült, épp ezért keskeny, technikás, rendkívül sok kanyarral tűzdelt, de akad gyors egyenes is, amelynek a végén féktávon lehetséges az előzés.

Az események a szombat reggeli szabadedzéssel kezdődtek, Válint Tibor és Spitzmüller Csaba akkor találkozott először e kacskaringós aszfaltcsíkkal. Válint vette jobban az első akadályt, és az ötödik helyen végzett. Spitzmüller küzdött a puha futóművű Ferrarijával, csak tizedik lett; sok tapasztalattal és áthangolt futóművel vágott hát neki a délutáni időmérő edzésnek. Az első félidőben még nem sikerült rátalálnia a legjobb ívekre, de a folytatásban nem maradt el a siker, és egy remek körrel megautózta a második legjobb időt. Csapattársa, Válint Tibor is igyekezett előre jutni, a hetedik pozícióig jutott, így a negyedik sorból indulhatott a vasárnapi első versenyen. A pole pozíciót a bajnokság éllovasa, a francia Jean-Marc Bachelier szerezte meg, így ő startolhatott Spici mellől az első sorból.

Fotó: Körber László [origo]

Scheltema Fons autója makacskodott. Olaj került a motorjának leömlőjére, szerencsére nem lett komoly problémája


A vasárnap reggel kilenckor kezdődő futamig nem melegedett fel lényegesen az aszfalt, emiatt a tapadás nem volt optimális a versenyzők számára. A rajt remekül sikerült a magyar fiúknak: Spitzmüller tartotta második helyét, Válint Tibor behúzódott a pálya belső ívére, és az első kanyarban fel tudott jönni az ötödik helyre. Spici igyekezett nem leszakadni a francia riválistól, ám őt is üldözte az olasz Crescentini, akinek a hetedik körben sikerült egy féktávon betennie Ferrari F430-asát Spitzmüller mellé, és megelőzte őt. Válint eközben tapadt Ekstrandra, többször is majdnem megelőzte, ám a 11. körben besokallt a célegyenes végi kanyarban és megpördült. A Ferrari lefulladt, és mire újra felvette a versenytempót, négy pozíciót vesztett, és Gelf mögé jött be a mezőnybe.

A 14. körben a pálya felső szakaszán a Fascicolo-Gelf-Válint vonat utolérte Magnus Frodig jóval lassabb autóját, és elkezdték megelőzni. A svéd nem vette észre a szerelvény végén haladó magyar pilótát, nekiment Válintnak, ami miatt ismét megpördült, és visszacsúszott a 13. helyre.
Nem adta fel, menetelt előre - meg is lett az eredménye. A kemény küzdelemben négyen estek ki előle, végül kilencedikként végzett és hét pontot szerzett. Az élen nem változott a helyzet: Bacheliert intette le elsőként a kockás zászló, az olasz Shell Kupából átlátogatott Crescentini lett a második. A dobogó harmadik fokára Spitzmüller Csaba állhatott fel, ezzel az eredménnyel 16-tal gyarapította saját és csapata pontjainak számát.
A leggyorsabb kört Bachelier futotta, így a második verseny éléről ő indult. A második Crescentini, a harmadik Spitzmüller, a negyedik pedig Válint lett a listán, így a két magyar pilóta a második sorból, egymás mellől vághatott neki a második versenynek.


Ferrari Challenge Európai Shell Kupa 1. versenyének eredménye:

1. Jean-Marc Bachelier  Motor/Piacenza
2. Andrea Crescentini  Motor/Piacenza
3. Spitzmüller Csaba  Warm Up Racing
...
9. Válint Tibor   Warm Up Racing


Az idő tovább javult, a levegő hőmérséklete 28, az aszfalté 37 fokra melegedett, így a tapadás ideálisabb volt, mint a reggeli versenyen, fennállt viszont a gumik túlmelegítésének a veszélye.

A rajtot ismét megúszták baleset nélkül, figyeltek egymásra a versenyzők. Az első kanyarba a francia Mallegol fordult el elsőként az olasz idegenlégiós Crescentini és Spitzmüller Csaba előtt. Válint Tibor a negyedik helyen követte csapattársát. A második kanyarban még be is jött mellé, de nem akarta, hogy összeütközzenek, és ismét maga elé engedte Spitzmüllert. Mögötte a svéd Ekstrand száguldott és nyomta le folyamatosan a pályáról.

Fotó: Körber László [origo]

Válint Tibor és Spitzmüller Csaba elemzi a pálya egyes szakaszait


Crescentini a harmadik körben elment Mallegol mellett, így a francia vetélytárs Spitzmüller elé került. A magyar pilóta próbálta megelőzni, rövidebb féktávokat vett, ám mikor előzési pozícióba ért volna, mindig túlmelegedtek a gumik, és mintha jégen ment volna, elkezdett csúszkálni a Ferrari.

Válint Tibor tartotta velük a lépést, leszakította magáról a többieket. Spitzmüllert nem támadta, a negyedik helyen futott be. Spitzmüller Csaba tovább küzdött Mallegollal, és 0,252 másodperccel mögötte ért be a célba. A kockás zászló az olasz Crescentinit intette le az első helyen. Spitzmüller újabb 16 pontot szerzett, és feljött a negyedik helyre a bajnokságban, míg Válint Tibor 14 ponttal lett gazdagabb és őrzi második helyét a francia duó mögött. Így összesen 53 pontot szereztek a Warm Up Racingnek.

A szezonzáró futamok ismét Valenciában lesznek november közepén, amit szintén élőben láthatnak a nézők a Sport Klub csatornán. A Ferrari komoly meglepetésekkel rukkolhat elő a márka rajongóinak; bokszpletyka szerint Fernando Alonso és az új Ferrari remekmű is bemutatkozik a rendezvényen.


Ferrari Challenge Európai Shell Kupa 2. versenyének eredménye:

1. Andrea Crescentini  Motor/Piacenza
2. Yannick Mallegol  Motor/Piacenza
3. Spitzmüller Csaba  Warm Up Racing
4. Válint Tibor   Warm Up RacingA Ferrari Challenge Európai Shell Kupájának állása:

1. Jean Marc Bachelier  Motor/Piacenza   211 pont
Yannick Mallegol  Motor/Piacenza   211 pont
2. Válint Tibor   Warm Up Racing  176 pont
3. Magnus Frodig   Formula Automobile  127 pont
4. Spitzmüller Csaba  Warm Up Racing  115 pont
5. Frank Gelf   Eberlein Kassel   115 pont


Az [origo] Ferrari Challenge rovata a Warm Up Racinggel együttműködésben készül.