Izzócsere helyett elég füllenteni

Vágólapra másolva!
Nem lesz kötelező csütörtöktől az izzókészlet a kocsikban, továbbra is működniük kell viszont a lámpáknak. Ha kiégett izzóval állít meg egy rendőr, elég lesz azt mondani neki, hogy éppen szerelőhöz tartunk, el kell hinnie. A másik változás: október 1-jétől nem kell az egészségügyi csomagot kicserélni az autókban, ha lejárt bármelyik elemének a szavatossága. A rendőrök azért így is könnyen találhatnak fogást igazoltatásnál, ha akarnak.
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Szabványos izzókészlet a Mazda3-ashoz. A cseréhez kell némi műszaki érzék


Október 1-jétől nem kell kötelezően izzókészletet tartaniuk a kocsikban az autósoknak - így módosítja a jelenlegi szabályokat a közlekedési miniszter új rendelete. Az ide vonatkozó előírást régóta bírálta az autós szakma, hiszen a legtöbb modern autóban a járművezetők speciális szerszámok nélkül eleve nem is tudják kicserélni a kiégett fényforrást, azt csak szervizben lehet - néhány autónál komoly, akár többórás munkával. Tudtak erről a jogalkotók is: "Nem vonatkozik e kötelezettség azokra az izzólámpákra, amelyek cseréjéhez a gyártó szakműhely igénybevételét írja elő" - áll a szabályzásban.

"Ha már egyszerűsítjük a KRESZ-t, akkor ezzel közel egy időben itt is megkönnyítjük az autósok életét. Ne legyen felesleges vegzálás a rendőr részéről" - indokolta az [origo]-nak Szollár Domokos kormányszóvivő a döntés hátterét. Hozzátette: a jogszabály egy pontjának változása ugyanakkor nem módosít azon az alapelven, hogy amennyiben nem ég valamely első, hátsó vagy féklámpája a kocsinak, akkor ki kell cserélni az izzót.

"Ne büntessen a rendőr"

A jelenlegi szabályozás szerint amennyiben észleltük, hogy nem ég valamelyik lámpa a kocsiban, azt - az ilyenkor szakműhelyben javítandó autókat kivéve - a csomagtartóban lévő izzókészletből azonnal cserélni kellett. Mit tegyen az autós a jövőben? - kérdeztük Szollárt, aki szerint be kell menni a benzinkúthoz és venni egyet, aztán kicserélni. Erre azt mondtuk neki, rengeteg autó lámpáinak a felépítése olyan, hogy azt nem lehet megbontani egy tankolóállomásnál. Ebben az esetben az első szerelőig kell autózni - felelte a kormányszóvivő.


Öt perc alatt nyolc félszemű autót láttunk - pedig még kötelező az izzókészlet


Csakhogy eközben megállíthat a rendőr, és nagy kérdés: elhiszi-e a kiégett izzóval, azaz szabálytalanul közlekedő autósnak, hogy éppen a szerelőhöz tartott. "Higgye el nekem a rendőr, legyen jóindulatú. Jegyezze fel, hogy nem égett a lámpa, de ne büntessen, hanem csak figyelmeztetést adjon, aztán ha másnap ugyanúgy nem ég a lámpa, akkor lehet büntetni" - mondta Szollár Domokos.

Így megvan az elvi lehetősége, hogy - tudván, hogy nem kapnak büntetést -, azt mondják majd a rendőrnek, éppen a szerelőhöz mennek. "A kormány XXI. századi módon áll ehhez a kérdéshez, ugyanezt kérjük az autósoktól is. A közlekedésbiztonság a fontos, az, hogy égjenek a lámpák, nem pedig a büntetés vagy a rendőr kijátszása" - véli a kormányszóvivő.

"Segíthet a rendőr izzót cserélni"

Pozitív változásnak nevezte a közlekedési miniszter új rendeletét Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) volt közlekedésbiztonsági vezetője, de hozzátette, mégis ambivalens érzései vannak ezzel kapcsolatban. Szerinte régóta indokolt volt ez a lépés, mert nemhogy képtelenség számos autónál szerelő nélkül kicserélni a kiégett izzót, egyes autóknál a számítógép le is tiltja a kocsit, ha azt érzékeli, hogy nem szakszerűen bontották meg az autó valamely részét. A jelenleg egy közlekedésbiztonsági egyesületet vezető Pausz szerint ugyanakkor vannak még bőven olyan autók is forgalomban, amelyeknél ki lehet cserélni az izzót egyszerűen, pláne, ha van a kocsiban készlet. Tehát mégse tökéletes az új szabályozás.

A Trabant izzócseréje is lehet hosszú

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Arra gondoltunk, egy Trabant bal első irányjelzőjén néhány fotó erejéig demonstráljuk azt, hogy - az új Mazdával ellentétben - könnyű izzót cserélni. Mindössze két csavart kell kitekerni, aztán máris hozzáférhető az izzó. Ez így is történt, húsz másodperc volt az egész, csakhogy az egyik anyacsavar beesett a karosszéria egyik apró nyílásába. Hárman koszoltuk össze a kezünket, mire olyan bő tíz perc után végre sikerült kiszedni.



Ha most tartana eligazítást a közlekedési rendőr a beosztottainak, mit mondana nekik: büntessék vagy ne büntessék meg a világítás nélkül közlekedőt? - kérdeztük a volt ORFK-vezetőt. Pausz szerint a rendőrnek el kell fogadnia azt, amit a sofőr állít, hogy éppen a szerelőhöz megy, és ennek megfelelően ne büntessen. Sőt, a volt főrendőr azt mondta, ha régebbi autóról van szó, amelynél egyszerűen lehet cserélni, akkor a rendőr kérdezze meg, nincs-e véletlenül pótizzó, "és még azt sem tartom istentől elrugaszkodott dolognak, hogy segít kicserélni" - közölte. Ilyenről még nem hallottunk.

Pausz szerint továbbra is rendkívül fontos, hogy minden elindulásnál minden autós ellenőrizze a fékek és a kormánymű mellett a különféle lámpákat is (ahogyan azt tettük mi is, amikor a KRESZ minden betűjét betartva lettünk forgalmi akadályok). Ha valamelyik nem ég, akkor pedig a szervizig tartó úton az a legfontosabb, hogy ennek megfelelően közlekedjünk szerinte. Vagyis rossz féklámpák esetén csak fokozott óvatossággal lassítsuk a kocsit, hogy legyen ideje a mögöttünk haladóknak észrevenni a fékezést.

"No comment"

Még egy változást tartalmaz a csütörtöktől hatályos rendeletmódosítás. A jövőben nem kell kötelezően újra cserélni azt az elsősegélydobozt, amelyben csak a géznek vagy sebtapasznak járt le a szavatossága. Elég lesz csak újat vásárolni, amely már nem steril. A kormány célja ezzel Szollár szerint az, hogy valamivel olcsóbb legyen az autózás, ne kelljen egész csomagot venni.

Egyből elbukott a segítő kormányzati szándék

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A legelső elsősegély-készletnél, amit kézbe vettünk, máris megbukott a kormányzati szándék az autósok megsegítésére. Az éppen tesztelt vadonatúj Mazda3-as csomagtartójából előhúzott "Szabványos elsősegély felszerelés"-ből kiszedett gézeken és sebtapaszokon ugyanis hiába kerestük a szavatossági időt. Steril mull, gyorstapasz, jóddal impregnált egyszer használatos sebtisztító kötszer - hiába vettünk bármit kézbe, egyiken sem volt semmi. Aztán a mindezt tartalmazó nagy piros csomag hátulján találtunk egy matricát, amire a következő volt írva: A kötszerek sterilitása lejár: 2014.01.05. Vagyis a csomag tartalmára egy együttes szavatossági idő vonatkozott.

Megnéztünk egy másik, régebbi elsősegélydobozt is. Abban valamennyi kötszer egy időpontban járt le. Könnyen lehet, hogy olcsóbb egy teljesen komplett újat venni körülbelül kétezer forintért, mint darabonként minden gézlapot és tapaszt.



Ez azt jelenti, hogy mostantól a rendőr egyesével megnézi majd az összes kötszer szavatosságát egy ellenőrzésénél? - kérdeztük a kormányszóvivőt. "Nem tudom, hogy ez a gyakorlatban miként működik majd. Biztosan lesz olyan akkurátus rendőr, aki végignézi egyenként, de bevallom, nekem még soha nem ellenőrizték ezt" - felelte Szollár Domokos.


Bajban lennének az általunk megkérdezett vezetők, ha elsősegélyt kellene nyújtaniuk. Az elsősegélycsomag szavatosságát sem figyelik


"Az ismert angol kifejezéssel felelnék: no comment" - ezt már Pausz válaszolta. A volt rendőrségi főosztályvezető szerint "azon már nem múlik egy élet, hogy a balesetnél lejárt-e a géz szavatossága, vagy sem." A probléma valóban alapvetőbb: mint azt korábban megírtuk, az autóvezetők nagy része sem tud elsősegélyt nyújtani, pedig az a jogosítványhoz jutás feltétele.

Természetesen megkerestük az ORFK-t is. Írásban feltett kérdéseinkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a jogszabály-módosítást követi-e valamiféle ellenőrzés, amint arra Szollár Domokos kormányszóvivő utalt. Azt is szerettük volna megtudni, a rendőrség javaslata szerint mit tegyünk, ha útközben vesszük észre, hogy nem ég valamelyik lámpánk, kapunk-e büntetést a minket megállító rendőrtől, és hogy egyesével végignézik-e az egészségügyi csomagunk tartalmának a szavatosságát. Az ORFK későbbre ígért részletes választ a kérdéseinkre, egyelőre annyit közöltek, hogy "a jogszabályváltozás természetesen befolyással bír a rendőrség ellenőrzési gyakorlatára".

Nem teljesen az, és nem annyi

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Összehasonlítottuk az új autóban található "Szabványos elsősegély-felszerelés" tartalmát azzal a rendeletben szereplő listával, amely előírja, mi mindennek kell benne lennie egy elsősegélycsomagban. Az előírás és a valóság sok helyen lefedte egymást, de nem minden esetben: volt, ami hiányzott a csomagból, ugyanakkor voltak olyan dolgok is, amelyekből több volt az előírtnál. Nem vagyunk sem orvosok, sem ápolók, ezért nem tudjuk eldönteni, hogy a régi szabályozás szerinti kellékek vagy a vadonatúj csomag nyújtana nagyobb segítséget a bajban, de érdekes az összevetés.

Hiányzott például a higiénikus arcmaszk és a gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk is a csomagból, 6x6 centiméteres steril mull-lapból pedig az előírt két csomag helyett csak egy volt benne. 50x80 centis steril mull-lapból ugyanakkor a három helyett négy volt, biztosítótűből az előírt négy helyett hat, kéztisztító/fertőtlenítő lapból pedig négy helyett tíz.



Pótszemüveg, láthatósági mellény - jó esélye van a kekeckedő rendőrnek

Mutassa az izzókészletét! Nem sok jóval kecsegtetett ez a mondat; általában akkor jutott idáig az igazoltató rendőr, ha a magunk és autónk okmányai is rendben voltak, de ő tovább kereste, miért büntethetne meg. Erre utalhatott a kormányszóvivő is, amikor felesleges vegzálásról beszélt.

Az izzókészlet október 1-jétől nem kötelező, de a nagyon alapos rendőrnek azért van még lehetősége. Az elsősegélycsomagról már szóltunk, az elakadásjelző háromszög fontosságát sem vitatjuk - ennek is ott kell lennie minden autóban. Egy 2007-es kormányrendelet arról rendelkezik, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén az úttest mellett csak láthatósági mellényben lehet tartózkodni. Érdekes módon a rendelet nem tér ki arra, hogy ennek a gépjárműben is benne kell lennie, de ha, mondjuk, sárga mellény nélkül cseréljük ki a defektes kereket az autópálya leállósávjában, azért járhat büntetés.

Amennyiben az orvosi alkalmassági vizsgán ezt kikötötték, a szemüveges vezetőnek pótszemüveget is magánál kell hordania, bár a dioptriák számát feltehetően egy rendőr sem vizsgálja majd.

Számon kérik az újraélesztést

Csütörtöktől az elsősegély-nyújtási vizsgákon számon kérik majd az újraélesztést, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak a befúvásos lélegeztetést, hanem a szívmasszázst is el kell sajátítani a tanfolyamokon, vagyis a teljes újraélesztési folyamatot ismerni kell. A módosítással a felkészítést akarják komolyabbá tenni, ezzel javítva a katasztrofális hazai statisztikákat.

A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint míg Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka kap később is felhasználható ismereteket adó képzést, addig Magyarországon csupán a lakosság 0,3 százaléka.

A vöröskereszt közleményében hangsúlyozta: bár ez az ismeret már a korábban kiadott szakkönyvekben is szerepel, várható, hogy a képzés jelenlegi helyzete miatt október 1-jétől sok vizsgázó felkészültsége nem lesz elegendő a követelményeknek, ezért bemutatókat tartanak.