Három literrel is beéri az Audi A3

Vágólapra másolva!
4182 kilométeres túrával bizonyítja az Audi dízel modelljei takarékosságát, az 1,6-os A3-as háromliteres átlagot ért el.
Vágólapra másolva!

Minden gyártóra jellemző, hogy modelljei átlagfogyasztását meglehetősen optimistának tűnő számokban adja meg. Nem kivétel ez alól az Audi sem, amely ezért egy 4182 kilométeres tett túrával igazolja dízel modelljei takarékosságát.

Persze ezeket az eredményeket sem kell készpénznek venni, világos, hogy külön műfaj a takarékos autózás. Számtalan trükkje van a gazdaságos vezetésnek, annyi bizonyos, hogy ezek a túrák általában köszönőviszonyban sincsenek a valós, például városi vezetési körülményekkel.

Amiért az Audi akciója mégis figyelmet érdemel, az egyfelől egy zseniális ötlet: Efficiency Challenge A to B névre keresztelték a túrát, vagyis A-tól B pontig mérik a fogyasztást. És tényleg ezt teszik a németek, a 4182 km-es, városközpontokat és autópályákat is érintő túra ugyanis a norvégiai Lofoten-szigeteken található A falucskából az észak-olaszországi Bee-ig tart.

Forrás: Audi

Még nem ért célba az ingolstadtiak különítménye, de előzetes adatokat már nyilvánosságra hozott a gyár. Ezek szerint a frissen bemutatott, A3 1.6 TDI e háromliteres átlagnál és 99 grammos kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátásnál jár, míg az A4 2.0 TDI e hasonló adatai 3,9 liter és 119 gramm/kilométer. Többek között elvitt a túrára egy V12-es dízel Q7-et is az Audi, a szabadidő-autó átlaga 8,7 liter száz kilométerenként.