Zsákutcába zár a megtévesztő KRESZ-tábla

Vágólapra másolva!
Százával lehetnek az ország útjain megtévesztő, ott felejtett, vagy egymásnak ellentmondó közlekedési táblák. Az ORFK táblavadász akciót indított, ami azt jelenti, hogy ha valaki rájön a megfelelő e-mailcímre, ugyanúgy bejelentheti a hibásnak vélt táblákat, mint eddig. Sőt, az Autóklub jogásza szerint akár be is perelheti az út kezelőjét. Eközben a frissen kihelyezett táblák között is vannak olyanok, amelyek a KRESZ-ben még nem szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Forrás: Heves Megyei Rendőrkapitányság

Ez a tábla egyszerre engedi és tiltja a megállást


"Egyértelmű, hogy a probléma megoldását országos szintre is ki kell terjeszteni" - válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) arra a kérdésünkre, hogy miért indították el az úgynevezett Táblavadász akciót. A kezdeményezés lényege, hogy a rendőrség október 1-jétől november 1-jéig várja az autósok fotóit, és a helyszín pontos megjelölését az "indokolatlan, megtévesztő KRESZ-táblákról". A szándék dicséretes, az már kevésbé, hogy nem egy központi email-címre (mondjuk lehetett volna [email protected]), hanem 19 különböző és bonyolult címre várják a bejelentéseket (lásd keretes írásunkat).

Káosz az e-mail-ekben

Ahelyett, hogy lenne egyetlen egyszerű, mindenki által könnyen megjegyezhető email-cím, a rendőrség alaposan megnehezíti annak a dolgát, aki például három megyén áthaladva több helyen talál bejelentenivalót. A megtévesztő táblákról szóló információkat ugyanis mindig az illetékes megyei kapitányság címére kell beküldeni, csakhogy ezek között akkora a káosz, amekkorát régen láttunk.

Az ORFK nyitóoldaláról három kattintással elérhető táblázatban szereplő címek hosszúak, és sem a @ előtti, sem az az utáni részek nem egységesek. A címek első felében ezt találtuk: tablavadasz, kozlo.bacsmrfk, sajto.csongradmrfk, fmbb, mbb.jaszmrfk, kozlekedes, nogtablavadasz, ugyelet.tolnamrfk, tablavadaszat. Ezek után nem meglepő módon a @ utáni részek sem egységesek a megyei kapitányságoknál. Általában a megyenév.police.hu-t használják, de t-online-os, gmail-es címet is találtunk, és olyat is, amelynek a vége hmrfk.agria.hu.



Az akció ideje alatt a rendőrség együttműködik számos szervezettel (Magyar Közút Nonprofit Zrt., Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Állami Autópálya Kezelő Zrt.), ezek munkatársai értékelik majd a beérkezett információkat, és a jogos kifogásokat továbbküldik az érintett utak kezelőinek. Utóbbiak sokat nem mérlegelhetnek, az 1988. évi I. törvény alapján kötelesek gondoskodni arról, hogy a közút biztonságos közlekedésre alkalmas legyen, vagyis el kell tüntetniük a tudomásukra jutott félrevezető táblákat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Magyar Közút szerint a legtöbb gondot az útfelújítások után kinnfelejtett táblák okozzák. Ezekről is várják a bejelentéseket


Hogy bőven lehetnek ilyenek országszerte, azt az ORFK egy Heves megyei rendőrségi akció eredményeire alapozza. Ott ugyanis közel egy évvel ezelőtt a helyi rendőrök megkérdezték a hevesieket, és az eredmény őket is meglepte, közölte Erdélyi Róbert őrnagy, az akció irányítója. Az ország egyik legkisebb megyéjében 41 bejelentés érkezett, amiből 31-et jogosnak találtak a rendőrök.

Örökre egy zsákutcában maradni

Egykori munkaterületen kint felejtett 30-40 km/órás sebességkorlátozó táblák (miközben valójában 50-nel, vagy 90-nel lehetne menni), rossz helyre kihelyezett veszélyt jelző, vagy a megállást tiltó táblák, lekopott útburkolati jelek, megrongált táblák - jellemzően ezekkel volt probléma Hevesben, és az összesen 30 ezer kilométernyi közutat ellenőrző Magyar Közút (MK) szerint ezekkel van baj az országban máshol is. De Hevesben találtak olyan utcát is az autósok, amelynek bejáratánál egymás mellett volt az Egyirányú utca és a Zsákutca tábla. Vagyis ha behajtunk ebbe a zsákutcába a kocsinkkal, akkor a tábla szerint örökre ott kell maradnunk, ugyanis visszafelé nem közlekedhetünk, hiszen egyirányú az utca.

Nincs motiválás, lehet ajándék

Mindenféle ösztönzés nélkül várja az ORFK az autósok együttműködését a Táblavadász akcióban. Mint közölték: "nem kell külön motiválni az embereket, hiszen akit zavar, bosszant egy ilyen jellegű probléma, szívesen elmondja azt, ha van, aki meghallgatja". Ennek némileg ellentmond, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. évek óta üzemeltet egy helyi tarifával hívható telefonszámot, amelyet Nagy Zoltán főosztályvezető szerint ritkán hívnak fel jelzőtáblákkal kapcsolatos problémák miatt.

Talán mégis reménykedhetnek valamiféle rendőrségi ajándékban a táblákról fotókat beküldök. Heves megyében szintén nem ösztönözték előzetesen semmivel az embereket, a vége mégis ajándékosztás lett. Az összes beküldő rendőrségi oklevelet kapott, ezen belül a tíz leghasznosabb észrevétel továbbítója közlekedésbiztonsági csomagot (láthatósági mellény, jégkaparó stb.), míg egy autós vizes pályás közlekedésbiztonsági tréningjét állta a rendőrség.



Amíg az indokolatlan sebességlassítás bosszantó, a zsákutca egyirányúsítása megmosolyogtató, addig az úton rossz helyen veszélyt jelző tábla már balesetveszélyes lehet. Nagy Zoltán, az MK főosztályvezetője szerint volt ilyenből már bírósági ügy is, amikor egy éles kanyarban balesetet szenvedő autós beperelte őket. A sofőr a táblát, azon keresztül az MK-t okolta a kicsúszásért, amely végül pénzbírságot fizetett.

Problémák a szórakozóhelyeknél

A Magyar Közút munkatársai nap mint nap ellenőrzik az utakon elhelyezett táblák állapotát és az indokoltságát is azokban a közlekedési csomópontokban, ahol változott valamit a forgalmi rend. Erre alapozva Nagy Zoltán "nyugodt lelkiismerettel" állítja, nem a hozzájuk tartozó utak mentén kihelyezett táblákkal lehet elsősorban gond, hanem az önkormányzatok útjaival. A hevesi rendőrségi szóvivő gyakorlatilag megerősítette ezt, a 31 jogos panasz legnagyobb része településeken belüli közlekedési problémákra vonatkozott.

"Főleg szórakozóhelyek közelében vannak problémák a táblákkal"- közölte Zalánki Ákos, az egri önkormányzat főmérnöki irodájának munkatársa. Ezekben az utcákban gyakori a vandalizmus, ráadásul Zalánki szerint nem mindig úgy történik a helyreállítás, ahogy kellene, például az új táblával párhuzamosan kint marad a régi. Az egyéb konkrét hibákkal kapcsolatban nem szabályos táblajeleket, kopott elsőbbségadási táblákat és útburkolati jeleket említett. De volt olyan autós, akinek forgalomirányítási kritikája volt, "erre most fogunk pályázni, az engedélyezési eljárásnál tart a dolog" - utalt Zalánki az egri lakos észrevételének utóéletére.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Több bejelentés érkezett a faágak által eltakart táblákkal kapcsolatban is. Ez a kép Budapesten készült

A Hevesben összegyűjtött 31 hiba kijavítására "egy-két hónapot adott" a rendőrség, amelynek közlése szerint a helyreállítás mindenütt megtörtént. Hogy országosan összesen mennyi megtévesztő, indokolatlan, vagy egymásnak ellentmondó tábla lehet, azt csak feltételezni lehet. Ha a hevesi 31-et megszorozzuk 19-cel, az közel 600 hiba, és akkor ebben nincs benne Budapest, márpedig ha igaz az, hogy főleg a városokon belül jellemző a probléma, akkor a közel kétmilliós fővárosban is sok lehet. Mindenestre az ORFK nem tudta megbecsülni a számukat.

A megrongált, vagy figyelmetlenségből kint hagyott táblák mellé három éve két éve olyanok is kikerülnek - és egyre nagyobb számban rakják ki ezeket - amelyek egyetlen hatályos jogszabályban sem szerepelnek. Ezekről olvashat a következő oldalon.

Perelhet az autós

"Évek óta szorgalmazza ezt az Autóklub, épp itt volt az ideje, hogy a rendőrség lépjen" - közölte Kovács Kázmér, az Magyar Autóklub jogásza. Szerinte súlyos probléma, hogy megtévesztő táblák is vannak az ország útjain, mert "lejáratja a táblák hitelét", hiszen sok táblával kapcsolatban azt tapasztalják az autósok, hogy fölöslegesen van kint. "Egy idő után ezért egyesek azt se tartják be, amit be kellene" - fogalmazott Kovács.

Az autóklub jogásza több konkrét problémát is említett, amelyeknek kiindulási pontja a táblák körüli káosz. Kovács szerint jellemző, hogy a rendőrök olyan vasúti megállókhoz állnak be traffipaxozni, ahol már nem jár vonat, de a közút kezelője kint felejtette a 30 km/órás sebességkorlátozó táblát. Mit tehet az autós, akit ilyen helyen büntetnek meg? "Ebben az esetben nem sokat. Be kell fizetni a bírságot, majd panaszt lehet tenni afeljelentő rendőr felettesénél" - válaszolta a jogász.

Van ugyanakkor olyan szituáció, amikor lehet - és Kovács Kázmér szerint kell is - feljelentést tenni. "Tudok olyan esetről, amikor egy már befejezett építkezés helyszínén egymásnak ellentmondó elsőbbségadási táblák maradtak kint, és ütközés, majd feljelentés lett a következménye. A bíróság ítélete végül elmarasztalta a közút kezelőjét."