210-zel vezető nélkül a Pikes Peaken

Vágólapra másolva!
Egy Audi TTS-ből készítették el a Stanfordi Egyetemen a világ leggyorsabb vezető nélküli autóját, amelyet a Pikes Peak hegyiversenyen is elindítanak a kutatók.
Vágólapra másolva!

Szép hagyományai vannak a Stanfordi Egyetemen az automata autók készítésének, régóta érdekli a kutatókat, hogyan tudnák kiiktatni az emberi tényezőt az utakról. Legutóbb egy Audi TTS-t alakítottak át, rengeteg szenzor, speciális GPS és számítógépek sokasága került az autóba, melyeknek köszönhetően igazi, sofőr nélküli versenyautóvá vált.

Jelen pillanatban a stanfordi Audi tartja az automata autók nem hivatalos világcsúcsát, akár 210 km/órás sebesség elérésére is képes, de ennél jóval többet tud. Úgy tervezték meg, hogy a számítógép egészen a végső határokon tartva irányítsa, erre alapozva a kutatók a híres Pikes Peak hegyiversenyre is benevezik jövőre.

Azzal magyarázzák a kutatások szükségességét a tudósok, hogy az emberek többsége nem elég tapasztalt ahhoz, hogy tudja, miként lehet egy balesetet elkerülni. Ezzel szemben a számítógép az emberi reakcióidő töredéke alatt tud korrigálni még határhelyzetben is, az intelligens technológiával szerény becslések szerint negyvenezer életet lehetne megmenteni évente.

Az autót Michéle Mouton után Shelley névre keresztelték. Mouton minden idők legsikeresebb női ralipilótája, első hölgyként nyerte meg a Pikes Peaket - természetesen egy Audi volánja mögött.