Orosz rulett a bolgár utakon

Életveszélyes játék jött divatba Bulgáriában, piros lámpánál kell áthajtani a kereszteződéseken fékezés nélkül.

Úti orosz rulettként emlegetik Bulgáriában azt az életveszélyes játékot, amely az utóbbi hónapokban terjedt el egyes városok utcáin. Szófiából indult az őrület, amelynek szabályai meglehetősen egyszerűek: késő éjjel, forgalmas kereszteződéseken kell áthajtani piros lámpánál, győztes csak az lehet, aki nem érinti a féket, illetve nem ütközik más autóval, motorossal vagy nem gázol gyalogost.

A hatóságok szerint akár ötezer euró is lehet a tétje egy-egy futamnak, a könnyű pénz ígérete sokakat kockáztatásra csábít. Próbál fellépni a rendőrség az illegális rendezvények ellen, de ez nem könnyű, mert az esetek többségében lánc-sms-ben szerveznek meg egy-egy futamot és jelölik ki a kereszteződést.

Amint befut egy jelentés valamelyik városból, máris rendőröket küldenek, csakhogy hiába, mert a kiérkezésig általában mindenki eltűnik. Leginkább fiatal, húszas éveikben járó férfiak körében hódít az úti orosz rulett, ők azért igyekeznek biztosra menni, mert általában SUV-kkal robognak át a kereszteződésen. Júniusban két ember már meghalt az egyik ilyen versenyen, akkor egy motoros csapódott a járókelők közé.