Így készülhet fel a téli közlekedésre

Vágólapra másolva!
Pár ezer forint és némi odafigyelés kell ahhoz, hogy autónk készen álljon a télre. Persze az is lehetséges, hogy pár dolgot már cserélni kell, de még mindig jobb időben lépni, mint utólag siránkozni, bánkódni. Néhány tippel segítünk.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI

Előre fel kell készülni a rideg időjárási viszonyokra. Az odafigyelés megtérül


Hivatalosan még nem jött el a tél, az átlaghőmérséklet sem süllyedt riasztó értékekre, de már érdemes elgondolkozni azon, hogyan készítsük fel autónkat a téli közlekedésre. Ez összetettebb feladat a fagyállóval való feltöltésnél és a nyári gumik lecserélésénél. A spórolással, lustasággal sokkal többet veszíthetünk, mint amit nyerünk, hiszen egy-két óra alatt, némi odafigyeléssel pár ezer forintból készen állhat autónk a téli időszakra. Ha eddig sem figyeltünk oda a kocsi állapotára, vagy nem volt téli gumink, akkor kicsit drágábban ússzuk meg, de még mindig jóval olcsóbban, mintha nem törődnénk az évszakváltással.

Az autók téli felkészítésének első lépése, hogy a hűtőfolyadékot - ha nem az - fagyállóra kell cserélni. Érdemes az autó hűtőrendszerét legalább 25 fokos dermedéspontú fagyálló folyadékkal feltölteni, és ezt be is méretni szervizben vagy benzinkútnál, hiszen egy korábbi teszt szerint nem minden bekevert folyadék tudja azt az értéket, amit a flakonjára ráírtak.

A hűtőfolyadék mellett természetesen az ablakmosó folyadék cseréje is szükséges, de előtte a benne lévő nyári oldatot el kell használni. Érdemes itt is inkább alacsonyabb hőmérsékletet tűrő fagyállót választani, nehogy valamelyik éjjel szétfagyjon a tartály. Télen sokkal többet vezetünk esőben, hóesésben, ezért az ablaktörlő lapátokat is ellenőrizni kell. Ha csak egy kicsit is rosszul, csíkosan töröl, akkor cserélni kell, hiszen télen, megdermedve még rosszabb lesz. Ha éjszaka a szabadban áll az autó, akkor érdemes a lapátokat felhajtani - olyan környéken legalábbis, ahol ez nem csábít arra, hogy letörjék.

Forrás: [origo]

A terepjáró is megcsúszhat, téli gumi nélkül a négykerék-hajtás is kevés


A reggeli takarításokhoz érdemes egy kis seprűt, jégkaparót, jégoldót is tárolni az autóban, egy meleg kesztyű sem árt. Ezeket célszerű egy külön erre a célra rendszeresített kis ládában tárolni, amelyben még lehet hely vontatókötélnek, sőt hóláncnak is. Természetesen fontos, hogy ezt megfelelően rögzítsük - ahogy erre már korábbi cikkünkben kitértünk. A zárolajzó jégoldó helye a zsebben, táskában van, hiszen ha befagy a zár, akkor az nem jó megoldás, hogy a csomagtartóban pihen.

A szélvédőt belülről is érdemes rendesen letakarítani, a koszos üveg ugyanis sokkal hamarabb párásodik, ha pedig gyorsan szétkenjük, akkor még a fényt is zavaróan töri majd.

Mit kezdjünk a légkondicionálóval télen?

Mint minden berendezésnek az autóban, a légkondicionáló használatára és karbantartására is oda kell figyelni. A rendszer hűtőközege ugyanis nagynyomású gáz, amely nem csak a hűtésért felel, hanem ez keringeti a rendszerben levő kenőanyagot is, amely a tömítések, gumirészek kenését végzi, így marad meg a rendszer tömítettsége. Ha a gáz elillan, a berendezés hűtőhatása gyengül, majd megszűnik.

Télen tehát már csak a megfelelő karbantartás miatt is be kell indítani egy héten egyszer-kétszer pár percre a klímát. De mikor tegyük ezt? Ajánlatos olyankor, amikor amúgy is párátlanítani szeretnék, hiszen a bekapcsolt légkondicionáló párologtatója kiszűri a levegő nedvességtartalmát, száraz levegőt áramoltat, tehát felgyorsítja a párátlanítást.

Manuális klímaberendezéssel ellátott autóknál a szellőzést állítsuk a legmagasabb fokozatba, a fűtéskapcsolót tekerjük fel, a klímát kapcsoljuk be, a kinti levegőnek engedjünk utat, a légáramlatot pedig irányítsuk a szélvédőre. Az automata légkondicionáló a beállított hőfoknak megfelelően fogja irányítani a rendszert, a szélvédő párátlanításának bekapcsolásakor magától működésbe lép, fokozza a ventilálást a mielőbbi siker érdekében. Az időnkénti bekapcsolást a rendszer karbantartása érdekében itt is meg kell ejteni.

A klímahasználatáról bővebben korábbi cikkünkben is olvashat.


A nyári szőnyeggarnitúra helyett jöhet a téli: a gumit könnyebb takarítani, nem ázik ronggyá, nem büdösödik be. Az ajtók gumitömítéseit érdemes szilikonnal befújni, akkor kevésbé fagy be.

Fotó: Szabó Pál [origo]

Ilyen időben jó, ha nem a csomagtartóban van a jégoldó


Arra is fel kell készülni, hogy autónk nehezebben fog indulni. Tökéletes állapotú akkumulátor szükséges; ha nyáron kicsit is nehezen indult az autó, akkor szinte biztos, hogy télen képtelen lesz életre kelteni a motort, hiszen az akksi a hideg hatására veszít a teljesítményéből. Egy ma kapható átlagos akkumulátor már nem igényel törődést, nem kell a folyadékot utánatölteni, de 3-4 év után biztosan jelentősen veszít a kapacitásából, cserére szorulhat.