Ha már a motortérnél járunk, nézzünk körül itt is, könnyen gondot okozhat egy elöregedett tömítés, gumicső. Az ilyenkor szokásos nagy hőmérséklet-ingadozás biztosan tönkreteszi ezeket, jobb időben cserélni, mint egy fagyos napon az út mellett ácsorogni, várva a felmentő sereget.

Az úttesten lévő só maró hatással van a fémlemezekre, abroncsokra, ezért télen gyakrabban mosassunk autót! Figyeljünk arra, hogy ilyenkor a kulcslyukakba juthat a nedvesség, amely később megfagyhat.

Kocsimosás után járjuk körbe az autót, nézzük végig a lámpákat, hiszen a rossz időjárási körülmények között nem mindegy, mennyire látunk, látszunk. Ha valamelyik armatúra törött, érdemes javíttatni vagy cserélni, a beszivárgó víz komoly pusztítást végezhet. Bár már nem kötelező, mindig legyen nálunk tartalékizzó. Ilyen időben a fényszórók sokkal jobban piszkolódnak, ha az ablakon nem látunk ki, akkor már a fényszóró sem világít elég hatékonyan, hátul pedig valószínűleg még rosszabb a helyzet. Ezért a nedves, koszos napon gyakran álljunk meg és tisztítsuk le a lámpaburákat.

Forrás: AFP

Nem árt, ha már otthon megtanuljuk, hogyan kell felszerelni a hóláncot


A legfőbb teendőt még nem említettük: a gumiabroncs cseréjét. Azt már korábbi cikkünkben kifejtettük, miért fontos a megfelelő minőségű és állapotú gumiabroncs az autóra, de a téli időszak érkeztével még fontosabb a váltás. Sokan ismerik már a tételt: ha a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá csökken, akkor bizony téli gumira kell váltani. Manapság már elérhető áron lehet átlagos kisautókra gumit venni, és már a kevésbé neves gyártók is egészen jó abroncsokat gyártanak. Ennek ellenére egy kínai téli gumira kevésbé bíznánk az életünket, mint ahogy egy újrafutózott gumi sem annyira kedvező választás. Ebben a témakörben a német ADAC gumitesztjeit érdemes megnézni, ahol az egyszerűség kedvéért az ajánlottak közül nyugodtan lehet választani.

Téli tanácsok, röviden

1.Cserélje le a hűtővizet fagyállóra!
2.Az ablakmosó folyadékból is csak fagyállót használjon!
3.Használjon téli gumiabroncsot, amely öt évnél nem régebbi, profilmélysége pedig legalább 4 mm!
4.Ellenőrizze a lámpák, az ablaktörlő és az akkumulátor állapotát!
5.Cserélje ki a szövetszőnyeget gumira!
6.Fújja le az ajtók tömítő műanyagjait szilikonnal, hogy ne fagyjanak be!
7.Hordjon a zsebében jégoldót, ha befagyna a zár!
8.Legyen az autójában seprű, jégkaparó, takaró, a takarításhoz kesztyű, kabát!
9.Szerezzen be hóláncot, és még otthon tanulja meg, hogyan kell felszerelni!
10.Figyelje az időjárás-jelentést, nagy havazásban ne induljon el lakott területen kívül hosszú útra!
11.Vezessen óvatosan!


Ha már van téli gumink, két dologra kell odafigyelnünk. A profilmélység nagyobb kell legyen, mint 4 mm, hiszen a téli abroncsok csak eddig használhatók (nyárinál ez az érték 1,6 mm). Ha 4 mm alá kopik a profilmélység, már nem bír elegendő vizet, latyakot elvezetni, és a lamellák sem kapaszkodnak úgy, mint egy friss abroncson. A második fontos tudnivaló, hogy az öt évnél öregebb téli gumi már keményebb, nem nyújtja azt a teljesítményt, mint újkorában.

Kell-e gyakorolni a téli vezetést?

A hóban, latyakban való autózást elméletben nem lehet elsajátítani. Célszerű elolvasni erről szóló cikkünket, ám itt is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. De hol lehet biztonságosan gyakorolni?

Erre a kérdésre a legmegnyugtatóbb válasz: a vezetéstechnikai pályán. Ezeken elvileg szakértő segítségével, biztonságos keretek között lehet gyakorolni a veszélyhelyzeteket, de fizetni kell érte. Ez a megoldás egy-két tank benzin ára - jóval olcsóbb, mint akár egy egyszerű karosszériamunka.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Egy vezetéstechnikai pályán biztonságos körülmények között tapasztalhatjuk meg, milyen, amikor megcsúszik az autó


Másik megoldás az önálló gyakorlás. Ehhez először egy üres terepet kell találni, ahol biztosan nem ütközhetünk össze mással, és nem fed el a hó veszélyes gödröket, apró tereptárgyakat. Ha megvan, lehet próbálgatni, bizonyos helyzetekben hogyan reagál az autó. Egy szakértő segítség, gyakorlottabb ismerős ilyenkor jó tanácsokat adhat.

Télen, rossz időben, változó tapadási viszonyok között legyünk fokozottan körültekintőek - több a veszélyforrás, könnyebb hibázni.


A környező, hegyes országokban télen kötelező a kocsiban tartani a hóláncot, úgy, mint hazánk egyes részein is. Ha tudjuk, hogy ilyen helyen is vezet majd utunk, szerezzük be előre. A felrakást legalább egyszer gyakoroljuk nyugodt körülmények között, hogy ne a világ végén, egy kietlen úton, a hóesésben kelljen rájönni a fortélyokra.

További jó tanács még, hogy rossz időben hosszú útra csak teli üzemanyagtartállyal induljunk el, és sose hagyjuk, hogy teljesen kiürüljön. Inkább tankoljunk sűrűbben, mint hogy egyszer, ha elakadunk, ne tudjunk fűteni az autóval (ezért lehet életmentő egy kanna tartalékbenzin is). Ilyenkor nem árt feltöltött mobillal, hólapáttal nekivágni az útnak, és a meleg takaró, kabát is kötelező tartozék. Fontos viszont, hogy kabátban ne vezessünk, hiszen az akadályozhat a megfelelő kormányzásban.