Csillagos ötös - BMW 5-ös statikus bemutató

Vágólapra másolva!
Hétfő este leplezték le az új 5-öst, amely technikáját tekintve felnőtt a Mercedes E osztály színvonalához. A világpremier után fél nappal már azon kaptam magam, hogy egy új 5-ösben ülök a BMW müncheni fejlesztési központjában, utána pedig a márka dizájnigazgatója, Adrian van Hooydonk válaszolt kérdéseimre.
Vágólapra másolva!

Forrás: BMW

Van Hooydonk a rövid első túlnyúlásra nagyon büszke
(Még több helyszíni fotó a galériában. kattintson a képre)


Mindössze hat év után küldi nyugdíjba az E60-as 5-ös szériát a BMW, pedig az eladási adatai egyáltalán nem voltak rosszak, 1,36 millió darabot sikerült eladni belőle világszerte. Elsőre látható, hogy a Bangle-éra véget ért, ugyanis az új, F10-es kódnevű 5-ös konzervatívabb, elegánsabb megjelenésű az E60-asnál, tökéletes keresztezése a modellfrissítés utáni 3-as és a tavaly leleplezett, vadonatúj 7-es sorozatoknak. Bátran mondhatom, hogy élőben még jobban mutat, mint a képeken, pedig azokon sem néz ki rosszul.

Forrás: BMW

Szélesebb. hosszabb és laposabb lett a modellváltással az 5-ös


Az immár a holland Adrian van Hooydonk (interjú a harmadik oldalon) által irányított dizájncsapat a sok vitát kiváltó, lepke formájú fényszórókat könnyebben befogadható lámpatestekre cserélte, a jellegzetes veséket pedig majdnem akkorára növesztette, mint a 7-es sorozaton. Oldalt megjelent a nagyobb modellen bevezetett kiugró él, ami a kilincseken keresztül egészen az L alakú hátsó lámpákig elnyúlik, de a fény-árnyék hatásra játszik rá az alsó, kevésbé feltűnő vonal is. Jobban formázottak az ajtófelületek, a tető esése kupés, a hátsó ajtónál lévő "hokiütő", a krómozott Hofmeisterknick pedig már annyira belenyúlik a kecses C oszlopba, hogy emiatt komoly feladatot jelentett a mérnököknek elég merevvé tenni a tetőoszlopot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=VPeNTlFHrzMUXmOi


Gyári videón az új 5-ös

Érdekes módon a markáns sárvédőszélesítések szinte teljesen eltűntek a karosszériáról, a dinamikus hatást inkább a karosszéria sportos arányaival érik el. Olyan apróságokra is figyeltek a formatervezők, hogy néhány helyen, például a motorháztető és az első sárvédő találkozásánál vagy a csomagtartónál szándékosan nem egy síkban vannak a karosszériaelemek, mert abból a szemszögből, ahonnan nézni szokták az autót, így most kisebbnek tűnnek az illesztési hézagok.

Forrás: BMW

Az illesztési hézagok szűkössége kulcskérdés volt


Már eddig is épp elég nagy volt az 5-ös, így a mostani modellváltással csak hat centimétert nyújtottak a 4,84 méteres hosszon, a magassága pedig fél centimétert csökkent, de ezek szabad szemmel észrevehetetlen módosítások. Az viszont jobban látható, hogy a tengelyek távolabb kerültek egymástól, egészen pontosan nyolc centiméterrel, így már három centi híján háromméteres az immár kategóriaelső tengelytáv, azaz alig tíz centivel rövidebb csak, mint a 7-esen. Rugalmasan alakítható padlólemezét az 5-ös GT-től örökölte az 5-ös, de ez tulajdonképpen a 7-esben is alkalmazott platform megkurtított változata, így azon sem kell meglepődni, hogy mind a három modellt egy gyárban, Dingolfingban gyártják. Elöl a MacPherson futóműből igényesebb kettős keresztlengőkaros lett, hátul maradt a többlengőkaros kialakítás. Felárért a világ egyik legfejlettebb futóművét is kérhetjük az 5-ös alá aktív kanyarstabilizátorokkal, aktív első- és hátsókerék-kormányzással és adaptív lengéscsillapítással. A lengéscsillapítók a húzó- és nyomóerőt egymástól függetlenül és folyamatosan állítják, ilyen technológiát jelenleg senki sem kínál a BMW-n kívül.

Forrás: BMW

Az aktív kormányzást hátsókerék-kormányzással kombinálják - felárért


Hatásosan csökkenti a rugózatlan tömeget, hogy a futóműalkatrészek nagy része továbbra is alumínium, de könnyűfémből készülnek az első váznyúlványok, az első sárvédők, a motorháztető és az összes ajtó is, a súlycsökkentés és a jobb súlyelosztás érdekében. A hosszabb motorháztető és a rövidebb első túlnyúlás miatt a motort még hátrébb építhették be, mint eddig, így sikerült elérni az 50-50 százalékos súlyelosztást. Csak az ajtókon 23 kilogrammot spóroltak meg, elképzelhető, mennyi új technológiát építettek be az autóba, ha tudjuk, hogy az F10 tömege 55 kilogrammal még így is nagyobb, mint a leváltott E60-asé azonos motorral. A vázszerkezetben sokkal több helyen használtak nagy- és ultranagy szilárdságú acélokat, a torziós merevség állítólag hatalmas mértékben, 55 százalékkal nőtt.

Sok a segítség

Forrás: BMW

Vezetőtámogató rendszerek tekintetében az új 5-ös BMW szorosan felzárkózik a Mercedes E osztályához. A fáradtságra figyelmeztető rendszeren kívül felárért szinte minden kapható lesz a bajor limuzinhoz is. Lesz kormányt rezegtető sávtartó-asszisztens, tükörbe épített holttérfigyelő, dugóban araszoláskor is használható tempomat, ráfutásra figyelmeztető rendszer automatikus fékezéssel, kamerás táblafelismerő-rendszer és infrakamerás éjjellátó is gyalogosfelismerő funkcióval. A Head-Up Display a sebességen kívül a navigációs rendszer utasításait, a tempomat beállítását és az aktuális sebességhatárt is kivetíti a szélvédőre, de a vezetőtámogató rendszerek figyelmeztetései is megjelennek. Már a BMW is kínálja az automatikusan kormányzó parkolóasszisztenst, de még arra is képes a kocsi, hogy a négy oldalán elhelyezett kamerák segítségével madártávlatból mutassa magát a környezetével együtt az iDrive képernyőjén. Korábban ilyet csak az Infinitikban láttam.



Korábban sok kritika érte az 5-öst puritán, steril hangulatú utastere miatt, az új nemzedéket azonban nem érheti rossz szó. A vezetőorientált műszerfal kialakítása csak azoknak okozhat meglepetést, akik sem a 7-es, sem az 5-ös GT műszerfalát nem látták még. Csak apró különbségek fedezhetők fel ezekhez képest, kicsit más a középkonzol, és jobban a vezető felé fordul. Kettő helyett ismét négy óra néz szembe a vezetővel, végre visszakaptuk a vízhőfokmérőt, és az energia-visszatáplálást is követni lehet egy alsó mutató segítségével. Természetesen az iDrive legutolsó nemzedékét szerelik be az 5-ösbe, ebben már a legfontosabb funkciók közvetlen gombokkal is elérhetők, és a menürendszer felépítése is logikusabb. A 7-eshez hasonlóan a használati utasítást is a fedélzeti menürendszerbe telepítve kell keresni, ami csak akkor okozhat problémát, ha lemerül az akkumulátor. A váltó mellett található az elektromos kézifék kapcsolója és a szériafelszereltségnek számító Dynamic Drive Control kapcsoló, ami segít a pillanatnyi igényekhez beállítani az autó viselkedését: Comfort, Normal, Sport és Sport+ állásokban az autó a kormányzás rásegítését, a gázreakciók élénkségét, a menetstabilizáló hangolását, az automatikus váltó váltási pontjait és - ha van - az adaptív futóművet is a kért beállításhoz igazítja. A sportállást konfigurálni is lehet az iDrive-on keresztül, így például megoldható, hogy a gázreakciók és a kormányzás dinamikus legyen, a futómű csillapítása pedig maradjon lágy, ami a hazai utakon jól jöhet.

Fotó: Gulyás Péter [origo]

A kézi váltósban máshogy néz ki a kardánbox, az ülések a 7-esből jönnek


Az anyaghasználat megfelel egy prémiummárkától elvártnak, mindenhol pihe-puha, jó tapintású műanyagok vannak, a kényelmes ülések egyenesen a 7-esből érkeztek. A nyolc centiméteres tengelytáv-növekedésből csak 1,3-at fordítottak a hátsó lábtér növelésére, de ettől függetlenül nem kell szűkölködni, a magamra beállított első ülés mögé beülve még közel egy arasznyi hely tátongott a térdem és az első ülés között, és a lábfejem is befért az első ülés alá. Elöl is jól elférni, azt leszámítva, hogy a szélesebb kardánalagút némileg csökkenti a lábteret. Húsz literrel növelték meg a csomagtartó befogadóképességét, most 520 literes, és fedele a távirányítóról is nyitható, csukását pedig természetesen elektromotorok is végezhetik. Felárért négyzónás klímaberendezés is kapható, így a két hátsó utas is egyénileg állíthatja be a kívánt hőmérsékletet.