Háromhengeres Mercedesek jöhetnek

Vágólapra másolva!
Három- vagy négyhengeres motorok kifejlesztése közt készül dönteni a Mercedes-Benz, amely még mindig nem biztos a választásában - árulta el egy név nélkül nyilatkozó forrás a brit Autocarnak.
Vágólapra másolva!

A cég következő generációs kisméretű motorjai 1,4, illetve 1,6 literesek lesznek. Eredetileg a C osztály mellett az A és B osztályok utódjának szánt modellekbe rakják majd őket, de egyelőre nem dőlt el, hogy hány hengeresek lesznek. Tulajdonképpen már nyár közepe óta folyamatos a találgatás, hogy milyen blokkok mellett dönt a cég, de most már tényleg közel a döntéshozatalhoz a Mercedes. Míg a márka riválisa, a BMW már korábban elkötelezte magát a háromhengeres motorok mellett, a Mercedes számára több érv is szól ellene. Egyrészt a motorok kifejlesztése a kevesebb alkatrész ellenére is drágább lenne, míg a kevesebb hengerrel a nyomaték is csökkenne.

Egy meg nem nevezett Mercedes-Benzes forrás szerint az sem megoldás, ha egy V6-os blokkból az egyik hengersort alkalmazzák, hiszen nehéz tökéletesre hangolni. Problémát jelenthet a motorzaj és a blokk vibrálása, míg merevségét növelni kellene, ami mind időbe és pénzbe kerülhet a gyártónak. Ráadásul mivel belépőmodellekről van szó, a németeknek lehet, hogy egyszerűen nem érné meg a befektetés.

Állítólag ha a Mercedes-Benz végül a négyhengeres motorok mellett döntene, akkor azokat egy másik cégtől vásárolná, majd ezután meg változtatná őket közvetlen befecskendezésű, turbótöltős motorokká.