Dakar: az élen a helyzet változatlan

Vágólapra másolva!
Ismét Copiapónak vette az irányt a 32. Dakar-rali útvonala. Tegnap még pihenőnap volt, a csapatoknak volt idejük felkészíteni a járműveket a viadal második felére, a versenyzők pedig kipihenhették magukat. Vasárnap már versenyeztek is, ami után az összetett éllovasok maradtak az élen.
Vágólapra másolva!

Összesen 568 km-rel kellett megbirkózniuk a versenyzőknek a Copiapóba vezető úton, melyből 472 km volt a speciál szakasz hossza. Vasárnapra 224 jármű maradt versenyben az eredeti 352-ből. Egy trükkös, kövekkel szegélyezett útvonalon jutottak el az Atacama sivatag finom porhomokjába, amit egy 300 km hosszú gyors rész váltott fel. A rengeteg éles kő sok defektet okozott, és a felnik is gyakran sérültek. A szelektív utolsó 90 km-én csak dűnék hosszú sora szerepelt a palettán.

A motorosok összetett állása pénteken úgy nézett ki, hogy Cyril Despres (KTM) állt az élen, mögötte pedig a tavalyi győztes Marc Coma (KTM) állt. Ez mára alaposan megváltozott, mert a pénteki 600 km-es szelektívbe bevontak egy 50 km hosszú összekötő szakaszt és Coma ott igénybe vette a szervizét és kereket cserélt. Ezt a szabályok szigorúan tiltják és a spanyol versenyzőt hat órás büntetéssel sújtotta a versenyigazgatóság.

Forrás: AFP

A motorosok mezőnyét a chilei Francisco Lopez Contardo nyerte a Coma előtt
(Még több vasárnapi fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Marc Coma jócskán visszazuhant így összetettben (19. hely), ezt a hátrányát már nem fogja tudni ledolgozni a verseny végéig, így végleg elszálltak a reményei az újabb győzelemre. Ma a második helyen végzett, képtelenség volt ugyanis megelőzni a chilei Lopez Contardot (Aprilia), a helyi versenyző idén már a második szakaszt nyerte meg. Despres ma csak az ötödik lett, mert a kövek tönkretették az egyik felnijét és cserélnie kellett, de ez sem veszélyeztette összetett vezető helyét. Saghmeister Gábor a 70. idővel ért be a célba, összetettben a 62. helyen áll a szerbiai magyar versenyző.

Forrás: AFP

Giniel De Villiers Volkswagenjével a chilei Antofagasta és Copiapo között



Stéphane Peterhansel ma is megverte a mezőnyt, első helyen hozta be a BMW-t a copiapói célba mindössze 45 másodperc előnnyel. Ezzel ismét megdöntötte a rekordját, már az 54. szakaszgyőzelmét zsebelte be a francia pilóta pályafutása során. A Volkswagen-alakulat azonban szorosan a nyomában volt, mögötte a "Matador", azaz Carlos Sainz, majd az amerikai Mark Miller, végül De Villiers és al-Attiyah. Összetettben viszont nem tudja átvenni a helyüket, több mint két órás hátránya van az első Sainz-cal szemben.

Forrás: AFP

A pihenőnap utáni szakaszt Stephane Peterhansel nyerte kis előnnyel



A négykerekű monstrumok háza táján még mindig változatlan a helyzet, a Kamazok vezetnek, természetesen a megszokott felállásban: Csagin megy elöl, mögötte pedig csapattársa, Kabirov folytatja a sort és több mint egy órás előnyük volt a többiekkel szemben. Összetettben 07:15 perc előnye van a "Cárnak", amit már csak egy hatalmas bakival veszíthetne el.

Forrás: AFP

A kamionok mezőnyében az állás változatlan, a Kamazok verhetetlenek


Holnap indul a mezőny La Serenába, az utolsó szelektívet töltik el az Atacama homokjában. A szervezők azt mondják, hogy aki oda megérkezik, már teljesítette az idei Dakar nehezebbik részét.

Nem hivatalos összetett eredmények:

Motor
1. Despres (KTM, 33:46:21)
2. Ullevalseter (KTM, +01:20:31)
3. Lopez Contardo (Aprilia, +01:24:21)

Quad
1. M. Patronelli (Yamaha, 42:26:22)
2. A. Patronelli (Yamaha, +02:23:21)
3. Gonzalez Corominas (Yamaha, +03:27:29)

Autó
1. Sainz (VW, +31:28:13)
2. Al-Attiyah (VW, +00:14:35)
3. Miller (VW, +00:22:28)

Kamion
1. Chagin (Kamaz, 35:47:49)
2. Kabirov (Kamaz, +01:16:12)
3. Van Vliet (Ginaf, +07:15:44)