Sztrájkol a BKV? Utazzon riksával!

Vágólapra másolva!
Kedden sztrájkba kezdtek a BKV dolgozói, a közösségi közlekedés várhatóan lassú és kiszámíthatatlan lesz Budapesten. Összegyűjtöttük, milyen egyéb megoldásokat választhatnak azok, akik buszozni szoktak, de most nem tehetik. Utazás taxival, gyalog, két és három keréken sztrájk idején.
Vágólapra másolva!

Sétáljon!
Kisebb távolságok megtételére egész biztos a gyaloglás a legjobb és legolcsóbb megoldás annak, akinek nem okoz nehézséget a mozgás, és nem kell nehéz csomagot cipelnie. Egy-két megállónyi távolságon nem is lassabb, mint BKV-járművel általában, sőt. Hosszabb távon is jó döntés lehet kedden, előnye a viszonylag biztos és kiszámítható célba jutás.

Menjen autóval!
Engem nem érint - legyinthetnének azok, akik akkor is kocsival járnak, ha nem muszáj. Kedden azonban nekik is nehezebb lesz, mint máskor. Várhatóan sokan olyanok is autóba ülnek, akik hétköznap nem szoktak, vagyis nagyobb forgalomra és még hosszasabb parkolóhely-keresésre kell számítani. "A rendőrség kiemelt feladatként kezeli a keddi BKV-munkabeszüntetést, és megemelt létszámmal segíti az autósok minél hatékonyabb közlekedését a forgalmas csomópontoknál" - ígérte Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője, aki kitért arra is, hogy a vonat- és buszpályaudvarok környékén is emelt létszámmal lesznek rendőrök. Akárcsak a legutóbbi BKV-sztrájkok idején, a buszsávokat ezúttal sem használhatják majd az autósok, ezeket továbbra is fenntartják a mentők, tűzoltók rendőrautók, taxik és motorosok számára. Kérik továbbá, hogy "a közlekedési helyzet normalizálása, a torlódások elkerülése, megszüntetése, a forgalom folyamatosságának fenntartása érdekében" maradéktalanul tartsák be a KRESZ-t.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Üljön motorra!
A meteorológia szerint változóan felhős idő lesz kedden Budapesten, legfeljebb hószállingózással, fagypont körüli hőmérséklettel, tehát érdemes lehet előgurítani téli pihenőhelyéről az amúgy csak tavasztól őszig használt motort. Azt azonban tudni kell, hogy a hideg időjárás és aszfalt miatt a motorgumik meg sem közelítik az üzemi hőmérsékletüket, így a nyáron megszokott tapadás töredékére képesek csupán. Szintén nem könnyíti meg a motorosok dolgát, hogy ilyenkor porosak, koszosak, sok helyen sónedvesek az utak, és az alattomos kátyúk száma is megszaporodott, arról nem is beszélve, hogy a rutint sem egy-két óra alatt lehet visszaszerezni, így a szokásosnál is jóval óvatosabban kell motorral közlekedni. A sztrájk alatti motorozás vonzerejét növeli, hogy a motorkerékpárosok immár legálisan is használhatják a buszsávokat, amit kedden - elvileg - csak a taxisokkal kell majd megosztaniuk.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Tolja elő a kerékpárt!
A legcsúnyább időben is látni elszánt kerékpárosokat - biciklizni tehát télen is lehet. A korábban biciklis futárként is dolgozó fotóriporter kollégánk, Tuba Zoltán szerint alapvető a réteges öltözködés. Vegyünk jégeralsót, több réteg felsőruhát, hosszú télikabát helyett válasszunk rövidebbet, amelyben azért mozogni is lehet. Ha több pulóverrel védekezünk a hideg ellen, akkor se felejtsük el az esőkabátot becsomagolni, viseljünk kesztyűt, figyeljünk a nadrág szárára (hogy ne lobogjon). A túrázáshoz szükséges eszközök (lámpák, kulacsok stb.) a városban nélkülözhetők, ha mi nem szereljük le indulás előtt, megteszi más, amíg az utcán várakozik biciklink. A néhány ezer forintos kerékpárzárak nem védnek, de a minőségi, drága lakatokkal, láncokkal is lehetőleg csak olyan helyre kössük a biciklit, ahol látjuk (vagy legalább mások látják). És vigyünk legalább egy váltópólót.


A tavalyi sztrájk előtt kérdeztük, ki hogyan jut munkába, ha nem jár majd a BKV


Hívjon taxit!
Az általunk megkeresett budapesti taxistársaságok is készülnek a keddi BKV-sztrájkra, annál is inkább, mert tájékoztatásuk szerint egyre több holnapi előrendelés érkezik be hozzájuk, jó részük Budapest agglomerációjából. Szenci Szabó János, a Taxi-2000 Zrt. vezérigazgatójának elmondása szerint kedden egész nap teljes létszámban üzemeltetik a diszpécserszolgálatukat, és a mintegy négyszáz szerződéses alvállalkozójukat is megkérték, hogy a lehető legtöbben álljanak munkába. A vezérigazgató - a 2008-as sztrájkok ideje kapcsán szerzett tapasztalatokra hivatkozva - mintegy 15-20 százalékos forgalomnövekedésre számít egy általános BKV-sztrájk esetén.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Riksázzon!
A Belvárosban közlekedők akár riksákkal is megoldhatják a helyváltoztatás problémáját. Sipos Gábor, a Pannónia utcai Riksataxi Kft. tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, hogy kedden teljes létszámmal készülnek az esetleges sztrájkra, így akit nem zavar majd az 1-2 fokos hideg, háromkerekű biciklin érkezhet a munkahelyére.

Maradjon otthon!
A legbiztosabb módszer, várhatóan mégis kevesen választják, a munkaadó és az elvégzendő munka ritkán tolerálja a BKV-sztrájkhoz hasonló eseményeket, főleg a határozatlan ideig tartó távollétet.