Az autósoknál a spanyol Carlos Sainz, a motorosoknál pedig a francia Cyril Despres nyerte az argentin és chilei utakon rendezett Dakar-ralit. A kamionosoknál Csagin visszaszerezte a trón.

A szombati utolsó, 14. szakaszon a katari Nasszer al-Attijah, illetve a portugál Ruben Faria volt a leggyorsabb a Santa Rosa és Buenos Aires között kijelölt 206 km-es gyorsasági szakaszon. A teljes táv 707 km volt. Egyik kategória sorrendjén sem változtatott a 2010-es Dakar rali utolsó szelektívje. Gyors volt a szakasz, mindenki hajtott, taposta a gázt, de ekkora távon már nem történhetett meg a csoda. Mindegyik kategóriát az nyerte meg, aki már napok óta az élen állt. Az pedig már a hatodik nap, azaz az ötödik szelektív szakasz óta nem változott.

Cyril Despres (KTM) nyugodtan és biztosan motorozott szombaton is, ő már régen megdolgozott az első helyért, és ez volt a legjobb taktika, hogy meg is tartsa a verseny végéig. "Ez egy nagyon kemény Dakar volt, de sikerült megnyerni. Három éve értünk utoljára elsőnek célba még a Rózsaszín-tó partján, azóta nagyon sokat dolgoztunk, edzettünk, hogy ez újra sikerüljön. Egy biztos: nem féltem attól, hogy veszítek. Nyerni akartam, és ez erősebb volt bennem, mint a veszítéstől való félelem. Ez egy nagyon kemény, de csodálatos Dakar volt és nagyon örülök, hogy nyertem" - nyilatkozta Despres a célban.

Ullevalseter (KTM) végzett a második helyen, aki szombaton nagyon rákapcsolt, hogy biztosan megtartsa helyét. A verseny után közölte, hogy 25 évet dolgozott ezért a pillanatért, ami a legmerészebb álmait is túlszárnyalta. Azt mondta, hogy a pénteki szakaszgyőzelmével és a szombaton elért helyezésével nagyon sokat nyújtott neki ez a két nap. Reggel még megígérte magának, hogy vigyázni fog és óvatosan megy majd, de 100 km megtétele után már teljes gázzal hasított.

A Volkswagennél nagy az öröm, a dobogó mindhárom fokát ők kaparintották meg, az autósoknál Carlos Sainz győzelmével ért véget az idei Dakar. A Matador elsősorban navigátorának mondott köszönetet, majd a csapatnak és azoknak, akik hittek benne. "Nagyot harcoltunk ma, nem hibázhattunk. Uraltunk mindent és kontrol alatt tartottuk az érzelmeinket. Keményen küzdöttem a csapattársammal, így ment ez már egy hete" - vázolta a receptet a spanyol pilóta. Sainz első alkalommal diadalmaskodott. Tavaly a hajrában már óriási, csaknem félórás előnnyel vezetett, amikor a Fiambala és La Rijola közötti etap gyorsasági szakaszának 79. km-nél szakadékba hajtott, és kiesett.

Forrás: EPA

A korábbi ralivilágbajnok felért a csúcsra: megnyerte a legrangosabb tereprali versenyt (Még több kép a fotóra kattintva)

Nasser Al-Attiyah mindent elkövetett, hogy elhappolja Sainz elől az aranyat. Lehet, hogy ha nem 206 km-es a szombati szakasz, még talán sikerült is volna neki, de ekkora távon csak 36 másodpercet tudott ledolgozni a hátrányából, viszont szakaszgyőzelmet aratott. A qatari ralibajnok gratulált csapattársának, de megígérte, hogy jövőre ő nyeri meg a Dakart.

Forrás: AFP

Nasszer al-Attijah és az őt legyőző csapattárs, Sainz a befutó után (Még több kép a fotóra kattintva)

 

A T4 kategóriában versenyző Chagin és Kabirov hozták a papírformát a Kamazokkal. "Ez a csapatunk kilencedik Dakar-gyozelme és nem sok olyan csapat van, amelyik még szakaszgyőzelem rekorddal is büszkélkedhet. Ez egy többéves munka eredménye. A tavalyi is nagy eredmény volt Kabirov győzelmével, de ez az idei még nagyobb, a Kamaz nagy sikere. Nagyon erős a csapatunk, és talán jobban akartunk győzni, mint mások" - mondta a Cár a szakasz végén.

Forrás: AFP

Despres harmadszor nyert Dakart (Még több kép a fotóra kattintva)


Marcos Patronelli és bátyja, Alejandro végeztek a quadosok mezőnyének első és második helyén. Marcos a legvadabb álmaiban sem gondolta volna, hogy ez neki valaha sikerülni fog, pláne, hogy a testvére szerzi meg mögötte a második helyet. Ő is, ahogy a többi versenyző, nagyon nehéznek titulálta az idei Dakart, két szakaszt külön ki is emelt, ami számára soha véget nem érőnek és nagyon bonyolultnak tűnt.

Autó
1. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 1:19:42 ó
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 36 mp hátrány
3. Guerlain Chicherit (francia, BMW) 43 mp h.
Végeredmény:
1. Sainz 47:10 ó
2. al-Attijah 2:12 p h.
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 32:51 p h.

Motor
1. Ruben Faria (portugál, KTM) 1:26:48 óra
2. Pal Ullevalseter (norvég, KTM) 3:45 perc hátrány
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 3:57 p h.
Végeredmény:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 51:10:37 óra
2. Ullevalseter 1:02:52 óra hátrány
3. Francisco Lopez (chilei, Aprilia) 1:09:48 ó h.