A veszteséges Spyker menti meg a csődtől a Saabot

Vágólapra másolva!
A Spyker holland luxusautó-gyártó veszi meg a svéd Saabot - jelentette be a General Motors. Az üzletet valószínűleg a jövő hónapban ütik nyélbe. A svéd kormány pedig bejelentette: 400 millió eurós hitelt intéz a patinás cég megmentésére.
Vágólapra másolva!

Spyker, Bernie Ecclestone vagy a csőd - ez a három lehetőség vetődött fel a General Motors (GM) -tulajdonú svéd autómárkával, a Saabbal kapcsolatban az utóbbi időben. Kedden a GM bejelentette: a holland Spykernek adja el a céget. "Jó hír ez a Saab dolgozóinak, kereskedőinek, beszállítóinak, valamint a Saab vásárlóinak, rajongóinak világszerte és persze a GM-nek" - írta keddi közleményében a General Motors egyik alelnöke, John Smith. A svéd kormány 400 millió eurós garanciát vállal a Saab megmentésére, bár mint Maud Oloffson svéd vállalkozási miniszter elmondta, az Európai Beruházási Bank kölcsönére még az Európai Bizottságnak is rá kell bólintania.

A holland Spyker vezetője saját, kilencven alkalmazottat foglalkoztató cégét szúnyognak nevezte a csak Svédországban 3400 emberrel dolgoztató "Saab-elefánthoz" képest, mégis ők jelenthetik a reményt a csőd szélére sodródott, egykor patinás svéd autógyártónak. A holland cég részvényeinek 30 százalékát az orosz Convers pénzügyi csoport birtokolja (amelynek élén Vlagyimir Antonov milliárdos áll), 25 százalék pedig az egyesült arab emírségekbeli Abu Dzabi kormánya által működtetett Mubadala Fejlesztési Társaságé.

Az 1898-ban alapított Spyker 1925-ig gyártott luxusautókat és repülőmotorokat, majd megszűnt a cég. 2000-ben indították újra a márkát, de azóta sem tudott nyereséget termelni, tavaly első félévben 8,7 millió euró veszteséget szenvedett el.

A GM tavaly január óta keres vevőt veszteséges leányvállalatára, a vevők között a Koenigsegg, a Spyker és Bernie Ecclestone neve is felvetődött. December közepén döntöttek a Saab felszámolásáról, miután kudarcba fulladtak a Spykerrel folytatott tárgyalások. A Spkyer később újabb, módosított ajánlatot tett, a GM ezután hosszabbította meg az ajánlatok elfogadásának határidejét, ami január 7-én járt le.