Se íze, se bűze - Suzuki SX4 1.6 teszt

Vágólapra másolva!
A Suzuki SX4 a közelmúltban átesett egy kívülről nagyjából észrevehetetlen modellfrissítésen. Két modernebb motort is kapott, amelyből az 1,6-os benzinest próbáltuk; jól titkolja, hogy erősebb.
Vágólapra másolva!

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az SX4 a modellfrissítés után kicsit jobb lett, de nem eléggé
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Mindenki tévedhet, mi is, jobb belátni. Leírunk valamit egy modellről, majd kipróbálunk még egyet, aztán még egyet, és fokozatosan rájövünk, hogy a kezdeti lelkesedés csak egy múló hóbort volt. Szép lassan észrevesszük, hogy az újdonság varázsa mögött nem túl sok érzelem lakozik, csupán az egyhangú unalom.

Be kell valljam, tévedtem. Életem első SX4-tesztjében ugyanis lelkesen fogadtam a Suzuki akkori újdonságát, emlékeim szerint sok jót írtam róla. Ma már nem tudom, mit láttam meg benne, de az is lehet, hogy akkor az a gondolatmenet jogos volt. Azóta elég sok, különböző motorizáltságú SX4-ben ültem, és egyre jobban meg vagyok győződve arról, hogy ebben az autóban nincs semmi vonzó. Ez csupán egy átlagos kocsi, igazi igavonó, képtelen lennék hozzá kötődni. Bíztam benne, hogy a modellfrissített modell majd valamit visszahoz a vonzalomból.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Új a műszerfal, a középkonzol teteje, és immár digitális a légkondi


A Suzuki szinte mindent megtett, hogy külsőre ne lehessen észrevenni a módosításokat: kicsit más az orra, és nagyjából ennyi. Belül már más a műszerek hátlapja, megvilágítása, így végre nem pirosban kell csodálni este az órákat. A fedélzeti számítógép is beköltözött a fordulatszámmérő mellé, valamint a középkonzolon a klíma is digitális kijelzőt kapott. Az ülések huzata kicsit igényesebb, a hangulat sem annyira komor.

Felfrissült a motorválaszték: a tesztautóban már az új, erősebb Euro-5-ös motor dolgozott. A régi 107 lóerőből 120 lett, de a menetteljesítmény-adatokban nem látok nagy változást. Ugyanúgy 11,5 másodpercet írnak álló helyzetből százra gyorsulásra, a végsebesség viszont nőtt öt kilométer/órával. Elvileg a fogyasztás is csökkent több mint fél literrel, vagyis az új motor sokkal jobb.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Már a motor fedele sem sok jót igér. Az erőforrás lusta és sokat eszik


Sajnos négy év távlatából elég nehéz megítélni, hogy a régi 1,6-os mennyire volt rugalmas, de az újra így sem tudok sok pozitívumot mondani. Egy alsó-középkategóriás 1,6-os autó van a családban, igaz az régebbi és nem Euro-5-ös, de sokkal jobban megy. Az sem egy versenyló, de nem kell egyfolytában váltogatni vele, és egy előzés sem akkora gyötrelem, mint az SX4-gyel. Ebben a motorban semmi vonzót nem találtam, azon kívül, hogy nem szennyezi annyira a környezetet, ez egy tetszhalott. A rugalmassága szörnyű, csak akkor hajlandó lelkes gyorsulásra, ha nagyon pörgetjük. Ekkor azonban már hangos is, pedig alacsony fordulaton használva kellemes benyomást kelt.

Ezt a Suzukit egyszerűen nem értem. Még a fogyasztása sem nyert meg, hiszen városban óvatosan vezetve ugyan beérte a 8-9 literrel, de autópályán tartós 130-cal 9,5 literes átlagot produkált. Az előd Varga úr korábbi tesztjében még tízliteres átlagot produkált, tehát elmondható, hogy az új kevesebbet eszik, számomra azonban a 9,2 literes vegyes átlag is sok, hiszen sosem siettünk vele. Az SX4 védelmében mindig megemlítik, hogy magas és négykerék-hajtású, de az átlag úgy jött ki, hogy csak elsőkerekesként használtam.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A ködlámpa környéke hangsúlyosabb, de alig látszik a változás


Az új motor sem győzött tehát meg, így az SX4 számomra egy nagy kérdőjel marad. Vannak olyan pontjai, amelyek még ma is tetszenek, például hogy magas építése ellenére sem billeg irreálisan, egészen feszes a rugózása. A váltó kicsit karcosabban mozgott, mint amire emlékeztem, a kormány viszont kellemesebb fogású lett. Négy felnőtt egészen normálisan elfér benne, de a csomagtartója kicsi (270 liter). A GS felszereltség sem rossz, de nekem már hiányzik egy USB csatlakozó, egy kicsit komolyabb hifi, Bluetooth kihangosítási lehetőség, meg jól nézne ki valami kis navigáció nem túl drágán.

Rá kellett jönnöm, nem irigylem a Suzuki-kereskedőket. Bár az emelt hasmagasságával és a kapcsolható összkerékhajtással még mindig lehet ajánlgatni ezt az autót, azért egy mai kompakthoz mérve nem annyira nyerő vétel. Négy éve, amit teszteltünk, 4,5 millióba került, most ugyanez modernebb motorral 4,9 millió. Reálisan nézve nem drágult, de azért ötmillióért tudnék mást választani. Ráadásul jelenleg házon belül is van egy nagy ellensége, hiszen az SX4 Sedan a régi 1,6-os motorral és GS felszereltséggel most, akciósan 3,5 millió forint. Ennyit nem ér az összkerékhajtás.

Műszaki adatok
Motor, erőátvitel, fékek.
Hengerűrtartalom: 1586 cm3. Furat/löket: 78/83 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 88 kW (120 LE)/6000. Nyomaték: 156 Nm/4400. Sebességváltó: ötfokozatú manuális. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4150/1755/1620 mm. Tengelytáv: 2500 mm. Nyomtáv elöl/hátul: 1495/1495 mm. Tömeg: 1255 kg. Terhelhetőség: 430 kg. Csomagtartó térfogata: 270-1045 l. Üzemanyagtartály térfogata: 50 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 11,5 mp. Végsebesség: 175 km/óra. Átlagfogyasztás: 6,5 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 9,2 liter/100 km. Szén-dioxid-kibocsátás: 149 g/km.