Közel húszezer magyar tulajdonú Toyotát hívnak vissza

Vágólapra másolva!
Közel húszezer magyar Toyota-tulajdonost értesít a jövő héten a hazai márkaképviselet arról, hogy autójukat mihamarabb vigyék be a legközelebbi szakszervizbe. A javítás ingyenes és körülbelül húszperces lesz, az akció ugyanakkor hónapokig is elhúzódhat. A szürkeimportban behozott kocsik tulajdonosainak jelentkezniük kell a szervizekben, ahol - valószínűleg - ingyen kijavítják az ő kocsijukat is. Az importőr szerint Magyarországon még nem okozott balesetet a beragadó gázpedál, ami miatt csak Európában 1,8 millió járművet hív vissza a világ legnagyobb autógyártója.
Vágólapra másolva!

ForrA!s: AFP

Valószínűleg a szürkeimportos kocsikat is ingyen kijavítják


"Úgy tippeljük, húszezer alatt lesz azoknak a Magyarországon forgalomba állított autóknak a száma, amelyeket vissza kell hívnunk. A kollégáink most állítják össze a listát" - közölte az [origo]-val Som Ferenc, a Toyota Motor Hungary Kft. pr-igazgatója. A 2005 óta itthon újonnan forgalomba állított autók mellett több száz szürkeimportban az országba hozott jármű is érintett, de ezeknek a pontos számát a hazai importőr még megbecsülni sem tudta.

A visszahívott nyolc típus a következő: Aygo (a 2005. február és 2009. augusztus között gyártottak), iQ (2008. november - 2009. november), Yaris (2005. november - 2009. szeptember), Auris (2006. október - 2010. január), Corolla (2006. október - 2009. december), Verso (2009. február - 2010. január 5.), Avensis (2008. november - 2009. december), RAV4 (2005. november - 2009. november). A javítás tehát a világ legnagyobb autógyárának csaknem teljes magyarországi modellkínálatát érinti, a cég luxusmárkáját, a Lexust és a hibrid meghajtású kocsikat viszont nem.

Egyre nagyobb bajban a Toyota

Az amerikai hatóságok azzal vádolják a Toyotát, hogy nem tett meg mindent és nem elég gyorsan cselekedett a gázpedáloknál jelentkezett problémák megoldása és kijavítása érdekében, ami miatt bírságokkal és további visszahívásokkal számolhat - értesült a Wall Street Journal (WSJ). A lap szerint ez azt jelenti, hogy a japán autógyártó márkavisszahívási vesszőfutása egyáltalán nem ért véget, pedig január végén még úgy tűnt, hogy az amerikai hatóságoknak nincs gondja azzal, ahogy a Toyota kezelte a minőségi bajokat.

A Toyota hatmillió gépkocsit hívot vissza a gázpedálok hibája miatt, a BBC írása szerint a visszahívások összköltsége 2 milliárd dollár lesz. A gyártó szerint a gondok az Észak-Amerikában, Európában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Afrikában eladott gépkocsiknál jelentkeztek.


A jövő héten értesítik a tulajdonosokat

A Toyota honlapján a következőképpen írják le a meghibásodást: az érintett járműveknél rendkívül ritkán, esetlegesen előfordulhat, hogy a gázpedál benyomott állapotában megragad vagy lassan tér vissza az alaphelyzetébe. Ez a probléma azért fordulhat elő, mert a gázpedál egyes részei elkophatnak. A gyorsabb kopás és bizonyos működési és környezeti feltételek együttes megléte az alkatrészek olyan súrlódását okozhatja, amelynek következtében a gázpedált egyre nehezebb lesz lenyomni, lassan tér vissza alaphelyzetébe vagy legrosszabb esetben beragad egy bizonyos részlegesen lenyomott állapotban - szól a tájékoztatás.

Som szerint arról van szó, hogy a gázpedál rögzítésénél egy fém- és egy műanyag alkatrész ér egymáshoz. Ha oda - például egy homokos, sáros cipőről - homok kerül be, akkor az kopást okozhat a műanyag alkatrésznél, aminek következtében a benyomott gázpedál nagyon ritkán lassabban húzódhat vissza a helyére. A pr-igazgató közölte, hogy "egy ötforintos" fémlemezt helyeznek majd be ide, hogy "fém érjen a fémhez", ennyi lesz a javítás.

Valószínűleg a jövő héten küldi ki a Toyota Motor Hungary Kft. az érintetteknek a levelet, amelyben közlik a hibát, és kérik, hogy a tulajdonos minél előbb keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi szakszervizt - közölte Holland Éva, a cég pr-osa, majd hozzátette: "A levélben nem lesz kötelező dátum, mindenki akkor mehet a szervizbe, amikor jó neki, amikor tudják fogadni". A 39 hazai márkaszerviz maga dönti el, hogy a jelentkező autósokat milyen sorrendben hívják be, elképzelhető torlódás is.

ForrA!s: MTI

Megroggyanthatja a világ legnagyobb autógyártóját a gázpedál hibája


Arra a kérdésre, hogy ha valakinek fél év múlva lenne a kötelező szervize, megvárhatja-e ezt, Holland Éva úgy felelt, hogy megvárhatja, de jobb, ha minél hamarabb elmegy a szerelőhöz. Az először külföldön forgalomba állított, szürkeimport során az országba került Toyoták tulajdonosai - mivel nem ismerik őket - nem kapnak értesítést, maguknak kell felhívni a szervizeket. Holland szerint "a Toyota jó hírnevének megőrzése érdekében" szinte biztos, hogy az ő autóikat is ingyen kijavítják, de erről még nincs hivatalos döntés.

"Nem volt magyar baleset"

Azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy a visszahívási akció mennyibe kerül majd a magyar importőrnek. A Toyota Motor Hungary Kft. oldalán egy ideje már olvasható az a telefonszám és e-mail cím, amelyen érdeklődhetnek a tulajdonosok. Holland Éva szerint már eddig is nagyon sokan jelentkeztek, de ő nem tud kritikus vagy haragos bejelentkezésről.

Japán panaszok a Prius fékjére

Miközben a gázpedál beragadása nem érinti a Toyota hibridjeit, Japán legnépszerűbb autója, az új Prius esetében fékproblémák jelentkeztek. A japán kormány szerdai bejelentése szerint már 14 panasz érkezett a Prius fékproblémái miatt, amely összefüggésben lehet az egész világot behálózó hisztériával. Tény ugyanakkor, hogy 2009 júliusában baleset is történt a kifogásolt fékhiba miatt, egy Prius frontálisan ütközött egy kereszteződésben, két könnyebb sérülést okozva. A tucatnyi kifogásolt eset tavaly decemberben és idén januárban történt; a japán közlekedési minisztérium a bejelentések nyomán arra kötelezte a Toyotát, hogy vizsgálja ki a hiba okát.

Forrás: autoblog.com

Egy ötforintos fémlemezt szerelnek a gázpedálhoz


Magyarországon nem okozott balesetet a Toyotákban esetlegesen beragadó gázpedál. "Senkitől, semmi ilyen jellegű értesítést nem kaptunk" - közölte a Toyota pr-osa.

A világ legnagyobb autógyára november óta két hullámban hatmillió kocsit rendelt vissza, az említett nyolc típusból pedig a múlt heti bejelentés szerint Európában 1,8 millió autónak kell a szervizbe vonulnia. A tengerentúlon egyes kereskedők már kedvezménnyel árulják a megcsappant forgalmú Toyotákat.

Hogy a magyar tulajdonosok között mekkora presztízsveszteséget szenved el a megbízhatóságáról ismert márka, azt a forgalmazó píárosa nem tudta megmondani. Szerinte ez utólag derül ki, amikor az akció lezajlása után beszéltek a márkakereskedőkkel. Amint azt megírtuk, a Toyota amerikai vezetője videóüzenetben kért bocsánatot a saját vásárlóiktól. Arról, hogy Magyarországon lesz-e hasonló, vagy az értesítésben elnézést kér-e a Toyota Motor Hungary Kft., esetleg indítanak egy imázskampányt, Holland Éva nem tudta megmondani. "Még csak most készül a levél" - fogalmazott.



Korábban is gond volt a gázpedállal - akkor a szőnyeg alá szorulhatott


A Toyota hírnevét már tavaly novemberben is alaposan megtépázta egy visszahívási akció, amelynek a során 4,2 millió autót rendeltek be a szervizekbe. A japán márka balszerencséjére akkor is a gázpedálokkal volt gond, ugyanis számos Toyota és Lexus modellnél a gázpedál a szőnyeg alá szorulhatott, ami miatt állítólag mintegy száz esetben történt baleset az Egyesült Államokban. A hibát akkor úgy javították ki, hogy rövidebb gázpedálokat szereltek az érintett modellekbe. Az amerikai közlekedésbiztonsági felügyelet adatai szerint 2009-ben a Toyota hívta vissza a legtöbb járművet: kilenc esetben összesen 4,92 millió autót és kisteherautót rendeltek vissza.