Az autókra hivatkozva nem tudják hómentesíteni a parkolókat

Vágólapra másolva!
A parkolócégeknek igenis el kell takarítaniuk a parkolóhelyekről a havat - olvasható a főpolgármesteri kabinet hivatalos jogi állásfoglalásában. Az V. kerületben díjat szedő Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás igazgatója azt mondta az [origo]-nak, hogy árajánlatot kértek a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF), igaz ennek - szerinte - nincs köze a kabinet döntéséhez. Az FKF szóvivője megerősítette az ajánlatkérést, ugyanakkor közölte: ők csak az autók eltávolítása után  tudják a parkolókat megtisztítani.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt megszületett a főpolgármesteri kabinet hivatalos jogi állásfoglalása arról, hogy a Budapesten parkolóhelyekért pénzt szedő cégeknek el kell takarítaniuk a parkolókat beterítő havat. Hétfőn azt nyilatkozta a három cég egyike, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) igazgatója az [origo]-nak, hogy nem feladatuk a takarítás, de várják ez ügyben a fővárosi önkormányzat jogi véleményét.

A kabinet közleménye szerint "a 48/1994. évi közgyűlési rendelet világosan fogalmaz: a természetes vagy jogi személy által kizárólagosan vagy rendszeresen használt közterület tisztán tartásáról a használó köteles gondoskodni. Ennek értelmében a járda esetében a háztulajdonos, a parkolóhely esetében a parkolási társaság dolga a hó eltakarítása." Nem meglepő módon a megszületett hivatalos állásfoglalás azonos azzal, amit Nyáry Krisztián, az önkormányzat kommunikációs igazgatója hétfőn - akkor még magánvéleményként - megfogalmazott kérdésünkre.

Megerősítette a szakítási szándékot

A szerdai kabinetülésen elhangzott, hogy a parkoló-üzemeltető cégek közül egyedül a Parking Kft. tett eleget kötelezettségének az általa üzemeltetett P+R és fizető parkolókban. Mindez - mint közölték - megerősítette a város vezetését abban a szándékában, hogy áprilistól felmondja a részben fővárosi tulajdonú Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-vel kötött szerződését, és kilép a kerületekkel létrehozott parkolási társulásból.

Mint ismeretes, a budapesti közterületi parkolóhelyek mintegy tíz százaléka a fővárosé, a többi a kerületeké. Budapest vezetése, a fővárosi tulajdonú parkolóhelyeken a jövőben a Parkingra kívánja bízni ezt a feladatot közszolgáltatási szerződés keretében; ebben a modellben az autósok által a parkolásért fizetett pénz nem a céghez, hanem közvetlenül az önkormányzathoz folyna be. Mint azt már megírtuk, a teljes egészében az önkormányzat tulajdonában álló Parking alvállalkozóval tisztíttatta meg a hétvégén leesett hótól a parkolóit.

Árajánlatot kértek a hómentesítésre

Kerestük a hétfőn még főpolgármesteri állásfoglalásra váró BÖP-elnök, Rusznák Imrét, de a mobilja ki volt kapcsolva, visszahívást kérő üzenetünkre pedig nem reagált, így nem tudtuk meg, mi a véleménye a döntésről. Az V. kerületben díjat szedő Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás (FKPT) igazgatója, Tóth József azt mondta az [origo]-nak, hogy ő "személy szerint nem ért egyet a döntéssel". Kerestük a Centrum Parkoló Kft. vezetőjét is, de Benedek Bálint sem vette fel a telefonját.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Technikailag nem olyan egyszerű feladat"


Tóth egyébként azt mondta, hogy a társulási tanácsuk szerda délelőtti ülésén úgy döntött, árajánlatot kérnek a Fővárosi Közterület-fenntartótól (FKF) arra, mennyiért takarítanák el a havat az V. kerületi parkolóhelyekről február 8-án reggel 8 órára. "Ez az kérés nincs összefüggésben a kabinet szerdai döntésével és arra kérem, hogy ne is keverjük össze a kettőt" - közölte Tóth. Arra a kérdésünkre, hogy ha a kettő nincs összefüggésben, akkor az elmúlt napokban miért nem tettek semmit a hó eltakarítására, a következőt felelte: "az úttisztítás, a hó eltakarítása nem a feladatunk, mint ahogy a kátyúzás sem. Most mégis úgy döntöttünk, hogy áldozunk erre a pénzünkből" - fogalmazott Tóth.

Csak autómentes utcán tudnak parkolóhelyet tisztítani

Horti Zsófia FKF-szóvivő megerősítette az [origo]-nak, hogy valóban kértek tőlük árajánlatot az V. kerületi parkolóhelyek hómentesítésére, de ennek részleteit "üzleti okokra" hivatkozva nem árulta el. Azt viszont egyértelművé tette, hogy ők csak abban az esetben vállalják el a parkolók megtisztítását, ha "az autók kiparkoltatását megoldja a cég. Mi ugyanis csak üres útfelületről tudjuk letisztítani a havat" - fogalmazott a közterület-fenntartó szóvivője.

"Ugye, végre valaki kimondta, hogy nem olyan egyszerű technikailag megoldani a parkolóhelyek tisztítását" - reagált Tóth József FKPT-igazgató, amikor ismételten felhívtuk és idéztük neki az FKF szóvivőjének mondatait. Tóth szerint két tűz közé kerültek, mert "ki mást bízhatnának meg ezzel a munkával, mint a legnagyobb céget". A parkolási cég igazgatója hozzátette: "az teljesen kizárt, hogy parkoló autókat mozgassunk. De hamarosan úgyis elolvad a hó" - fogalmazott.

Felfüggesztették az ellenőrzést

Szerda délutáni közleményében a BÖP úgy fogalmaz: a takarítással kapcsolatos jogi helyzet nem egyértelmű, de a társaság "minden erejével a probléma megoldására kíván koncentrálni", ezért egyeztetést folytatnak a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel a parkolók megtisztításáról. A kabinet döntéséről, amelyben felbontják a szerződést, hivatalos értesítést a BÖP egyelőre nem kapott - közölték. Hangsúlyozták: "a rendkívüli időjárás miatt az ellenőrzési tevékenységet a társaság szerda 14 órától szünetelteti."