Fordosok napja Svédországban

Vágólapra másolva!
A versenyben továbbra is vezető Mikko Hirvonen szombat estére megnyugtató előnyt szerzett Loeb előtt. Kettejükön kívül három Ford-pilóta, Latvala, Grönholm és Prokop tudtak gyorsaságit nyerni. Räikkönen még ismerkedik a műfajjal, Érdiék a nap végén hibáztak.
Vágólapra másolva!

Forrás: Ford

Lassan Hirvonen is elnyeri a "repülő finn" titulust. Okosan versenyzett szombaton, és nagyon közel került a Svéd-rali megnyeréséhez


A szombati műsorban négy pálya szerepelt, mindegyiken kétszer hajtott át a mezőny. A három erdei gyorsasági az elmúlt esztendőkből ismerős lehetett a pilóták számára, igaz, az egyiken idén visszafelé kellett versenyezni. A negyedik egy rövid sprintszakasz volt, amelyet a szervizpark közelében, a közönség által is könnyen megközelíthető helyen jelöltek ki. Az utak állapota nem igazán volt méltó egy igazi téli ralihoz, helyenként csak foltokban maradt hó a pályákon, sok helyen még annyi sem, fagyott murva várta a mezőnyt.

A pénteki versenynap után vezető Hirvonen indult elsőnek, nyerte a gyorsaságit, és megduplázta előnyét. Loeb nem nagyon talált magyarázatot arra, miért maradt le: vele, és a C4 WRC-vel sem volt gond, a finn egyszerűen gyorsabb volt. Mögöttük Sordo, Latvala, Grönholm, Ogier volt a sorrend, a francia elhagyta a hátsó szárnyát, s ezt igencsak sajnálta, mivel a következő szakaszokon sok olyan gyors rész volt, ahol szükség lett volna az alkatrészre. A Sagen nevű pálya következett, amely arról nevezetes, hogy ez Marcus Grönholm kedvenc gyorsaságija, éttermét is erről nevezte el.

A rengeteg néző miatt 45 percet csúszott a rajt, végül a kétszeres világbajnok majdnem meg is nyerte a szakaszt, de Loeb még nála is gyorsabb volt, és így valamit faragott az ezúttal harmadik időt futó Hirvonennel szemben. A harmadik pályán ismét Loeb ért végig a legrövidebb idő alatt, ám mindössze 0,2 másodpercet tudott Hirvonennek adni. Mögöttük viszont Latvala egyre inkább jött fel Sordo nyakára, aki maga sem tudta, hogy egy elmért kanyar után hogyan került vissza az útra. A sprintszakaszt is Loeb nyerte, a szervizbe 4,2 másodperces hátránnyal tért vissza a versenyt vezető Hirvonen mögött. A harmadik helyért folyó csatában Sordo előnye 21 szekundumra fogyott Latvala ellenében, az ötödik helyen Ogier állt, se előtte, se mögötte messze senki, majd Henning Solberg, Östberg és Wilson következtek.

Forrás: AFP

Nem úgy sikerül a verseny Petter Solberg számára, ahogy elképzelte. Összetettben már nagyon lemaradt, de még jó részeredményekkel sem örvendezteti meg népes szurkolótáborát a norvég


Délutánra feléledt Latvala, és szakaszgyőzelemmel kezdett. A Fordnál nagy volt az öröm, mert Hirvonen futott be másodiknak, és újra növelni tudta előnyét Loebbel szemben. A pályákról ekkorra már szinte teljesen eltűnt a hó, ezért nagyon óvni kellett a szöges abroncsokat; aki nem kímélte őket, azzal számolhatott, hogy az utolsó gyorsaságikra alig marad tapadása. Grönholm is óvatos volt, de még így is beszedett egy defektet, amit a pályán ki is cseréltek, hét percbe került a művelet. Az összetettben ekkor már mindegy volt neki, inkább a következő pályára koncentrált, amelyet nem kis meglepetésre meg is nyert. Ehhez az is hozzájárult, hogy feltette a két pótkereket, és vállalta, hogy a két utolsó szakaszt elhasznált gumikkal teljesíti. Így döntött Hirvonen és Latvala is, mindannyian el is verték Loeböt, aki tartalékolta a friss abroncsokat a nap végére. Az ő számításai általában bejönnek, ezúttal azonban nem: a napi utolsó hosszú, már sötétben teljesített pályán is kikapott a finnektől - hiába volt elől két új gumija, az autója hátulja nagyon csúszkált.

A szakaszt Latvala nyerte Hirvonen előtt, míg Sordo tetemes hátrányba került. A spanyol autójának eleje eltömődött hóval, muszáj volt megállni és kitakarítani, mivel már kezdett melegedni a motor. Így majd' egy percet kapott az élmezőnytől, s a harmadik helyet is elvesztette. Már csak az 1,87 km hosszú sprint volt hátra, ám Hirvonen hiába vezetett már 23 másodperccel, nem lehetett nyugodt. A Ford Focus WRC abroncsaiból ugyanis szinte az összes szög kitörött addigra, és fennállt a veszély, hogy a rövid szakaszon egész napi munkája kárba megy. Végül alaposan ki is kapott Loebtől, de azért maradt az előnyéből vasárnapra. Jellemző, mennyire elfogytak a gumik a végére: az S2000-es autók - melyek könnyebbek, és az abroncsokat is jobban kímélik - a komplett vb élmezőnyt lelépték a rövid pályán, Martin Prokop volt a leggyorsabb Sousa előtt, az első tízben hat SWRC-s egység végzett.

Két nap és 16 gyorsasági után Mikko Hirvonen vezet, 16,6 másodperccel Sébastien Loeb előtt, ezt kell majd a maradék öt szakaszra beosztania. A francia mögött nagyjából fél perc lemaradással Latvala áll, aki akár még meg is szorongathatja a világbajnokot, ha úgy megy neki, mint szombat délután. Sordo negyedik helye nem forog veszélyben, előtte egy percre van Latvala, mögötte pedig szintén ugyanennyire Ogier. Henning Solberg, Wilson, a némileg csalódást keltő Petter Solberg, és az S2000-es Skodával szenzációsan autózó Andersson vannak még pontszerző pozícióban. Továbbra is nagy érdeklődés kíséri Kimi Räikkönen szereplését, akinek egyre inkább be kell látnia, sok tapasztalatot és versenykilométert kell még gyűjtenie ahhoz, hogy a legjobbakkal fel tudja venni a versenyt. A rövidebb szakaszokon be-befér az első tízbe a finn, a hosszabbakon viszont nagyon sokat kap még a WRC pilóták második vonalától is, és szombaton is becsúszott egy hiba, melynek köszönhetően egy percet töltött a hófalban.

Forrás: Ford

Bravo Marcus! 2000 és 2002 világbajnoka bizonyította, hogy tudása nem kopott meg a kihagyott évek alatt. Kedvenc gyorsaságiját megnyerte, más kérdés, hogy egy pénteki műszaki hiba, és egy szombati defekt miatt a pontszerzésre már esélye sincs


Az SWRC kategóriát továbbra is Andersson vezeti, de szombaton - péntekkel ellentétben, ahol ő tarolt - már rajta kívül más is nyert gyorsaságit. Tuohino egy, Prokop pedig két percen belül áll a svédhez képest, úgyhogy nem lefutott még a meccs. Továbbra is alaposan lemaradnak tőlük a PWRC-s csapatok: Flodin mindent kiprésel a Subaruból, de így is már négy perccel marad le Anderssontól. A saját kategóriáját viszont magabiztosan vezeti Gröndal, és a címvédő Araújo előtt. Ifj. Érdi Tibor és Táborszki Attila egész nap tartotta magát a középmezőnyben, de a 15. gyorsaságin a sötétben beestek a hóba, és a szuperspeciált sem teljesítették. Vasárnapra visszaállnak a versenybe, és remélhetőleg mind a öt hátralévő szakaszt teljesítik majd.

A verseny állása a második nap után:

1.Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC

2:14:48,3

2.Loeb/Elena Citroën C4 WRC

+16,6

3.Latvala/Anttila Ford Focus RS WRC

+51,4

4.Sordo/Marti Citroën C4 WRC

+1:46,2

5.Ogier/Ingrassia Citroën C4 WRC

+2:42,1

6.H. Solberg/Minor Ford Focus RS WRC

+4:17,9

7.Wilson/Scott Ford Focus RS WRC

+5:44,1

8. Östberg/Andersson Subaru Impreza WRC

+5:57,3

9.P. Solberg/Mills Citroën C4 WRC

+8:35,2

10.Andersson/FredrikssonSkoda Fabia S2000

+8:58,1

38.Ifj. Érdi/Táborszki Mitsubishi Lancer Evo IX

+39:35,8



SWRC:

1.Andersson/Fredriksson Skoda Fabia S2000

2:23:36,4

2.Tuohino/Tuohino Ford Fiesta S2000

+42,4

3.Prokop/Tomanek Ford Fiesta S2000

+1:55,8



PWRC:

1.Flodin/Bergsten Subaru Impreza STi

2:27:53,8

2.Gröndal/Engan Subaru Impreza STi

+1:19,4

3.Araújo/MiguelMitsubishi Lancer Evo X

+3:34,6