New Yorkban is elszabadult egy Toyota Prius

Vágólapra másolva!
Újabb Toyota Prius szenvedett balesetet állítólagosan beragadt gázpedál miatt, az 56 éves sofőr New Yorkban hajtott falnak. Szakértők szerint a balesetek nagy része pszichológiai okok miatt történik.
Vágólapra másolva!

Újabb Toyota Prius került be az amerikai hírekbe, az egyik kaliforniai autópályán elszabadult hibrid után ezúttal New Yorkban történt baleset. Ismét a beragadt gázpedált hibáztatják, az autó egy utcányit gyorsult, mielőtt falnak csapódott volna.

Az autót egy 56 éves nő vezette, akinek sérülései nem életveszélyesek. Ahogy a kaliforniai eset után, New Yorkban is gyorsan kizárták, hogy a padlószőnyeg okozta volna az akaratlan gyorsítást.

Igazi hisztéria van kialakulóban az Egyesült Államokban, szakértők szerint a balesetek nagy része nem is valós műszaki hibák, hanem pszichológiai okok miatt következik be. "Ha ez emberek tudatába vésik, hogy autójukkal problémák lehetnek, hajlamosak is megtalálni őket" - fogalmazott Lars Perner, a Dél-Kalifornia-i Egyetem professzora. Csak az idei esztendő első tíz hetében 272 hasonló beadvány érkezett az NHTSA-hoz a Priusok miatt, miközben 2009-ben mindössze 74-en panaszkodtak, egy évvel korábban pedig nyolcan.

A kaliforniai és New York-i esetben is a vizsgálat része lesz, hogy volt-e tényleges műszaki hiba vagy más okok vezettek az akaratlan gyorsításhoz.