Videón a hibrid Ferrari működése

Vágólapra másolva!
Rövid videót készített a Ferrari az 599 HY-KERS hibrid rendszerének működéséről, a V12-es blokkhoz kapcsolódó villanymotor 101 lóerős.
Vágólapra másolva!

Genfben mutatta be első hibridjét, az 599 HY-KERS-tanulmányt a Ferrari, a modell nevéhez hűen az 599 GTB Fiorano alapjaira épült. Eljátszott már az olasz gyár a gondolattal, hogy néhány év múlva összes modelljéből készít hibrid változatot, a benzines-elektromos tervek abszolút komolyak, készült is egy rövid videó a rendszer működéséről.

Kompakt, 40 kilogrammos villanymotor kapcsolódik hátul a váltóhoz, teljesítménye 101 lóerő. Padlóba épített, mindössze két centiméter vastag lítium-ion akkumulátorok táplálják, az erőátvitel hétfokozatú duplakuplungos váltón keresztül történik. A vezérlőmodul és egy kisebb indítómotor-generátor az autó orrában kapott helyet, és nem maradt ki a start-stop rendszer sem. Főleg gyorsításnál és előzésnél segít a villanymotor, de a hibrid Ferrari öt kilométeres távon tisztán elektromos üzemmódban is képes közlekedni. A hibrid 599-es 100 kilogrammal nehezebb a normálnál, de 200 km/órára 0,6 másodperccel gyorsabban, 10,4 másodperc alatt gyorsul fel, városban pedig 35 százalékkal fogyaszt kevesebbet. Állítólag három év múlva jelenik meg a sorozatgyártásban a rendszer, valószínűleg az 599-es utódában. Később a középmotoros Ferrarikat is hibridesítik, így a gyártó szén-dioxid flottakibocsátása 310-ről 240 g/km-re csökkenhet.