Iszákos hegymászó - Saab 9-3X teszt

Vágólapra másolva!
Dugóban szégyellte magát, a tankpályán viszont felért a csúcsra a megemelt hasmagasságú, körbeműanyagozott Saab 9-3X. Számos bosszantó hibája ellenére is szerettük a legdrágább középkategóriás Saabot, s hogy miért, arról márkafanatikusok nyilatkoznak kizárólag szubjektíven.
Vágólapra másolva!

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

Külsejével és kiváló összkerékhajtásával emelkedik ki a tömegből a 9-3X
(Még több kép a galériában. Kattintson a képre!)

Szőke szépség fürtjeit fújja arcába a hűs skandináv szél, csak szelíd mosolya villan ki a tincsek alól. A kellemes fotó előtere homályos, hátterében a garbós svéd lány karbonvázas hegyikerékpárja áll. A másik képen szörfdeszka, míg a harmadikon pirosan csillogó kajak, és mindenütt sportos húszas-harmincas szép fiatalok. Nekik sikerült az élet: a színes oldalak hátterében csillog a hullámzó tenger, előterében pedig méltóságteljesen terpeszkedik mellettük-mögöttük egy-egy hófehér Saab 9-3X - a hangulatos képsorozat a kocsi prospektusát lapozgatva látható. Mindenütt a marketingesek által a modellhez társított hívószavak sorakoznak: enjoy, design, experience...

Valóság: Save Saab, Spyker

Sokkal rázósabb volt a prospektus álomvilágánál a márka elmúlt egy-két évének rögvalósága, még a magyar embernek sem kellett messzire menni, hogy személyesen lássa a kétségbeesést. A télen például elég volt kisétálni Budapesten az 56-osok terére, ott gyülekeztek az imádott márkájukért - akkor még aggódó - Saab-rajongók, akik a márkát kiárusító, sőt bezárással fenyegető General Motors (GM) helyi képviseleténél demonstráltak akkor. "Vagyunk páran, akiknek a Saab talán több mint pusztán egy jó autó. Az életünk részévé vált, mert pontosan azokat az értékeket képviseli, melyek fontosak és a racionális szempontokon túl érzelmi pluszt is jelent" - hangolta az akcióra a társakat a hazai márkaklub felhívása.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

A Saab-klub összetartó, márkaimádó társaságát joggal irigyelheti bármelyik másik gyártó

Autós szemmel megható volt a márkaszeretet és az összetartozás: az egykor szebb napokat látott óriási homokóra előtt egykor szebb napokat látott autók sorakoztak, vagy félszázan. A huszonéves olajzöld 900-as kabriótól az alig futott, felmatricázott 9-3X tesztautóig, a csupán néhány típusból álló modellkínálat minden darabja felsorakozott a jelenből és a közelmúltból. Körülöttük forró teát szürcsölgettek tulajdonosaik a metsző hidegben, páran ott jártunkkor ragasztották fel a "Save Saab"-feliratokat az oldalsó és hátsó ablakokra. Ugyanezt tették társaik a világ szinte minden szegletében, a márkaklubok ugyanis 35 országában szerveztek demonstrációt ezen a napon. Még Tajvanon és Ausztráliában is elfordították a kulcsot a Saaboknál hagyományosan a váltókar mögött elhelyezett gyújtáskapcsolóban az autójukhoz érzelmileg kötődők.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

35 milliméterrel megemelt hasmagasság és tetszetős műanyag díszítőelemek különböztetik meg kívülről a többi 9-3-astól

A környező kilenc országban a márkát forgalmazó Polar Mobil Kft. egyik vezetője szerint ez a világraszóló demonstráció is azt erősítette a GM-vezérekben, hogy Trollhätten lelakatolása helyett érdemes eladni ezt az egyedi brandet. Végül megmenekült a Saab, és az adásvételt szentesítő ceremónián a vásárló Spyker - egyben az új, közös cég - vezetője, Victor Muller máris üzent a rajongóknak: "Meg kívánjuk erősíteni a Saab-tulajdonosok és autóik között fennálló különleges érzelmi kapcsolatot" - közölte. Megérdemelték a biztatást a kitartó márkahívók, ugyanis Európa egyik legkisebb autógyárát jóformán már csak az ő vásárlásaik tartották életben. Miközben 2007-ben még 133 ezer új autót tudott eladni a cég kereskedői hálózata, addig tavalyelőtt 93 ezret, 2009-ben pedig már csak alig 40 ezret.

Megvette, bukott rajta, majd eladta

A General Motors 1990-ben szerezte meg a Saab felét 600 millió dollárért, tízéves vételi opcióval a másik felére. Az opciót 2000-ben váltotta be az amerikai társaság, ami után alig kilenc évvel, vagyis tavaly már elkezdett vevőt keresni veszteséges leányvállalatára. A tárgyalások sorozatos kudarcai miatt decemberben közölte a GM, hogy felszámolja a céget - sosem fog kiderülni, hogy árfelsrófoló blöff volt-e, vagy komoly szándék. A döntés következtében leálltak a beszállítók, és végül a trollhättani gyárban is megállt a termelés. Aztán többszöri nekifutás, majd a Koenigsegg kiesésé után sikerült megállapodni a Spykerrel.

Forrás: AFP

Victor Muller cége évente néhány tucat Spykert gyárt, mégis képes volt megvenni a Saabot

A Saab Automobile AB eladásának részleteit február második felében véglegesítették. A holland Spyker 74 millió dollárt fizetett az amerikai óriásnak készpénzben, és 326 millió dollár értékben bocsátott ki számára elsőbbségi részvényeket, a svéd kormány pedig garanciát vállalt az Európai Beruházási Banknak a Saab átszervezéséhez biztosított 400 millió eurós hitelére.



Külső-belső: Vonzó és vagány

A márka vészjóslóan zuhanó eredményei mögött a kivitelezéssel szembeni elégedetlenség (utolsó hely egyes vevőelégedettségi felméréseken), és a rendkívül szűkös, megújulni képtelen, túlárazott modellkínálat állt. Aki az elmúlt években be-benézett bizonyos időközönként a hazai szalonokba, az nem látott ott új Saabokat, leszámítva egyet: a 9-3X-et. Igaz, erre is igen sokat vártak a rajongók. A típus előtörténete a régmúltba nyúlik, állítólag közel egy évtizede elkészültek a svéd mérnökök a tervekkel, de az előre gondolkodni képtelen GM-vezetés nem adott rá pénzt, így csak a konkurensek után kullogva (lásd keretes írásunkat), a 9-3-as modellciklusának hetedik évében jött ki a felemelt-felműanyagozott-álterepesített változat. Tipikus, szomorú epizód ez a GM-Saab kapcsolatában, csakúgy, mint a régészek kedvence 9-5-ös, amelyet 12 év után vált le idén az utód.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szerethető megoldások és apróbb minőségi gondok a kocsiban

Nem kérdés, hogy sokkal nagyobbat szólt volna a 9-3X öt-hat éve, de a skandináv termékeknél közhelyszerűen ismételgetett dizájn szerencsére 2010-ben is vonzóvá teszi a kocsit. A fényezetlen műanyagok még markánsabbá és vonzóbbá rajzolják a legutóbbi ráncfelvarrás óta egyébként is karakteres SportCombi orr-részét valamint az autó hátulját, a kerékjárati íveket és a küszöböket. Mindez persze csak külcsín: az autó alá nézve egyértelművé válik, hogy egy magasabb fatuskótól semmi nem védi a technikát, a műanyagok csak díszek. A sérüléseket megelőzendő, azért 35 milliméterrel megemelték a 9-3X két benzines változatát, miközben a dízelt, csak 20-szal, de az nem is kapható az XWD összkerékhajtással. Az tényleg csak a Tesco parkolójába való, talán véd valamit itt-ott a borítás, ha elszabadul egy megpakolt bevásárlókocsi.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az ideálisnál két tizeddel alacsonyabb guminyomást is érzékelt a jármű. A felirat figyelmeztet

Sokkal nyugodtabb a vagány külsőnél a kétszínű beltér: aki látott már 9-3-ast belülről, az ezt is látta. Csak a legszimpatikusabbakat soroljuk: a szellőzőrostélyok apró karjait ugyanúgy régóta szeretjük, mint a kétzónás klíma kapcsolója felől kibújó pohártartót. Minden egyszerű, kézre állnak a műszerek, a kézifék is szépen belesimulna a középkonzol beépített ívébe, ha a tesztautóban nem állna el tőle már vagy fél centimétert. A műszerfal borítása ugyanakkor helyenként méltatlan minőségű, a pergamen fantázianevű és hamuszürke színű bőr-textil ülések viszont nem csak ízlésesek, hanem jól is tartják a hátat, a mozgatásukat végző apró motorjaik azonban a megszokottnál hangosabbak.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

Öreg modell adja az alapját a Saab jelenlegi legfrissebb autójának. Évekkel ezelőtt nagyobb durranás lett volna a terepesített kocsi

Az extraként hűtéssel is rendelhető L-alakú kesztyűtartó egyik fele mély, a másik viszont alig használható valamire, ráadásul nehezen csukódott. Bosszantó apróság, hogy a fedelét kétszer-háromszor, ráadásul erővel kellett megnyomni, hogy a helyére kattanjon. A hátsó helykínálat is maximum átlagos, két 180 centiméteres ember még elfér, de semmi több. Alapkövetelmény ma már minden kombi hátsó csomagtartójában a rögzítő háló, a Saabban is jól fogta a méretes IKEA-zacskónkat a bevásárlás után. Egy lapraszerelt Billy könyvespolcot viszont már nem tudtunk volna hazahozni, a papíron 477 liternyi raktérnek sem a szélessége, sem a mélysége nem éppen lenyűgöző.

Fotó: Lencsés Csaba [origo]

Természetesen a szintén svéd IKEA termékeivel próbáltuk a csomagtartó méretét. A kép csalóka, egy lapraszerelt könyvespolc már nem fért volna el a csak átlagos méretű hátsó részben

Valami apróság tehát mindig belepiszkított az autó külső-belső szemléjén az összképbe. Egyszerűen nincs meg sem a hibátlanság illúzióját keltő átgondoltság, sem az árcédula által indokolt minőség érzete - ne feledjük, egy 14 milliós kocsiban ülünk. A prémiummárkák eladásait legyőzhetetlenül uraló német trió hasonló árért azért többen nyújt. Precízebb, puhább és pontosabban összeszerelt belteret például. Na, majd menet közben.