Nehéz küldetés - Seat Ibiza ST menetpróba

Vágólapra másolva!
Piacszerzést vár a Seat az új Ibiza kombitól, amely szeptembertől kapható a hazai piacon. Minden ugyanolyan, mint az ötajtósban, csak több a hely. Lesz tehát vetélytársa a Fabia kombinak.
Vágólapra másolva!

Fotó: Koncz Dávid [origo]

A spanyolok az Ibiza kombitól nagyon nagy sikereket várnak
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Jelenleg az útkeresésnél tart a Volkswagen-csoport spanyol divíziója: a Seatnál csak most kezd kialakulni egy határozottnak mondható arculat a jövőre nézve. Korábban sportos, dinamikus márkaként próbálták pozícionálni a Seatot, nem is volt ez feltétlenül rossz próbálkozás, a dübörgő sikerek mégis elmaradtak. Most úgy tűnik, a vezetőség szeretne megtartani valamit a sportos karakterből, a célcsoport azonban változott: a fiatalok szívét kellene meghódítania a Seatnak.

Hogy ez mennyire így van, azt remekül szemléltette az Ibiza ST, vagyis az új kombi barcelonai sajtóbemutatója: annyiszor ismételték el a gyáriak a young szót, ahányszor csak tudták. Ez az irányzat voltaképpen nem új, hiszen a ferdehátú Ibizával indult el, és a kombit is úgy próbálták összegyúrni, hogy vonzó maradjon az ifjú vásárlók számára.

Fotó: Koncz Dávid [origo]

Újabb vetélytársat kap a Skoda Fabia Combi


Nincs könnyű dolga az Ibiza ST-nek, komoly eredményeket várnak ugyanis tőle. Első számú feladata, hogy a Seat éves értékesítését 200 ezer darab fölé nyomja, és persze új vásárlókat kellene a márkához csábítania. Nehéz a küldetés, hiszen ennél rosszabb hangulatban nehéz lenne piacra lépni, de a kombik nyugat-európai népszerűségét látva nem is lehetetlen a vállalkozás.

Riválisból nincs sok, mivel házon belüli versengés a Volkswagen-csoportnál nincs, a Fabia kombi azonnal elvérzik. Marad a kalapban a Peugeot 207 SW és a Renault Clio Grandtour, két olyan márka, mellyel szemben egy fiatalos Seatnak lehet esélye, ha minden a kezére játszik. Kérdés, hogy a piac mennyire fogadja kitörő örömmel az autót, amely körül az átlagosnál - a nemzetközi bemutató ellenére is - jóval kisebb hacacárét csaptak.

Fotó: Koncz Dávid [origo]

Tizennyolc centiméterrel hosszabb a kombi az ötajtósnál


Megvan ennek a maga oka: ugyan kétszázezerre felnyomott éves eladásokban kellene segédkeznie az Ibiza ST-nek, igazából a Volkswagen-csoporton belül sem számolnak vele mindent megreformáló modellként. Nagy fellendülést az új Leonnak és Toledónak kell majd hoznia, a nagy energiákat ezek fejlesztésébe ölik, minden más csak ráadás.

Luc Donckerwolke, a Lamborghinitől érkezett főtervező ennek megfelelően nem is vacakolt sokáig a formatervvel, hozzácsapott egy nagyobb popsit az egyébként remekül sikerült ötajtóshoz, és már kész is volt a családi Ibiza. Jó iparosmunka a végeredmény, a hátsó lámpaburák miatt kicsit hasonlít az Exeo kombira, de ahhoz nem elég, hogy nagyon felkorbácsolja az érzelmeket. Persze, ha nekem kéne választanom a Fabia és az Ibiza kombi között, igen hamar rá tudnának beszélni utóbbira.

18 centiméterrel hosszabb a kombi az ötajtósnál, a 4227 milliméteres hosszúsághoz 1693 milliméteres szélesség és 1445 milliméteres magasság társul, a tengelytáv 2469 milliméter. Mivel az ST családi autó, kellettek bele az életet könnyítő apróságok, ilyenek például a ferdehátúénál nagyobbra szabott hátsó ajtók, amelyek kényelmesebb bejutást biztosítanak az utastérbe.

Forrás: Seat

A műszerfal ugyanaz, mint az öt- és háromajtósban


Eltekintve a nagyobb fartól, semmit sem változott az Ibiza, a kombi is az ötajtós minőségét hozza, a kidolgozásra nem lehet panasz. Rendben van a helykínálat is, 173 centiméteres önmagam mögött kényelmesen elférek, a hosszabban elnyújtott tetővonal miatt ráadásul a fejtér is tágasabb lett. Alaphelyzetben 430 literes a csomagtartó, a hátsó üléstámlák lebillentésével 1164 literes raktér alakítható ki.

Szomorúan lehet konstatálni, hogy a remek ötletek ellenére (kalaptartó alatti ötletes rekesz is rendelhető) a csomagtartó nem használható igazán jól, hiába buktathatók előre a hátsó ülőlapok, a padló nem kerül síkba: szinteltérés marad az alapcsomagtartó és a bővítmény között, amely kompromisszumos helyzetet teremt. Az alapváltozatokban a hátsó támla osztatlan, feljebb 60:40 arányban dönthető. Pozitívum, hogy a fedél lecsukása flottul megy, egy bizonyos pont után a gravitáció kezd dolgozni, így nem kell nagy erővel ledörrenteni a csomagtartót.

Három benzines és három dízelmotorral lesz kapható az Ibiza ST, a sor az 1,2 literes, 70 lóerős benzinessel indul. Szerepel a kínálatban az unalomig ismert 1,4-es 85 lóerővel, az ínyencek az 1,2 literes turbót választhatják 105 lóerővel, start-stop és fékenergia-visszanyerő rendszerrel,valamint akár hétfokozatú DSG-váltóval. Alapáron minden motorhoz, így a dízelekhez is ötfokozatú kézi váltó dukál.

Fotó: Koncz Dávid [origo]

Alaphelyzetben 430 literes a csomagtartó, ami egészen 1164 literig bővíthető


Megjelent az Ibiza ST palettáján is az új fejlesztésű, 1,2 literes, háromhengeres dízelmotor, teljesítménye 75 lóerő, start-stop és fékenergia-visszanyerő rendszerrel mindössze 89 gramm a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátása. Nagyobb erőért a 90 vagy 105 lóerős, 1,6-os dízelt kell beikszelni.

Mivel újdonság, az 1,2 literes dízellel töltöttem el hosszabb időt, annak ellenére, hogy csak háromhengeres, nem mondható igazán hangosnak. Nincs szép hangja, ez sem lehet kérdés, de meglepő módon nem kerreg olyan tolakodóan, ahogy azt előzetesen várni lehetne. 2500-as fordulatszámhoz közelítve azért már nemcsak kint, bent is kezd erőssé válni a motorzaj, az erő viszont nem tűnik el, a 180 Nm-es csúcsnyomaték 1500-tól egészen 3450-es fordulatszámig rendelkezésre áll.

Csodák a downsizing korában sincsenek, az 1190 kilós autóval és két emberrel még viszonylag jól elvan a kis blokk, de nem vagyok benne biztos, hogy két másik családtaggal és telepakolt csomagtartóval nagy virgonckodásokra lenne képes. Kanyargós útszakaszokon így is annyira elfogy a szufla, hogy az egyébként kellemes váltót ki sem kell venni harmadikból, feljebb kapcsolgatva elmúlik a lendület. Magához mérten, az 1,2 literes lökettérfogatra és három hengerre tekintettel nem lehet csalódásnak nevezni a motort, ahogy az egyik kollégának is mondtam, sok-sok évvel ezelőtt a jóval nagyobb, 1,7-es Tipónk is kevesebbet tudott. Fejlett motorról van szó, de nem szabad a csodavárás hibájába esni.

Forrás: Seat

Júliustól rendelhető, az alapára 2,9 millió forint lesz


Néhány kilométerre 1,2-es, DSG-s TSI-t is sikerült megszerezni - ég és föld a különbség a kis dízel és a turbós benzines között. Gázadásra rögtön, agilisan reagál, kifejezetten jól húz, csak kár, hogy ennek a kombinációnak az ára semmiképp sem lesz baráti. Tökéletesen passzol az autóhoz, itthon mégse fognak sokat eladni belőle. Volt szerencsém az ősrégi 1,4-eshez is, erről csak annyit, hogy a reptér környékén kavarogva próbáltunk segíteni a hozzánk hasonlóan eltévedt kollégáknak, az utat akartuk megmutatni nekik, hiába. 1,6-os dízellel voltak, elég az hozzá, hogy nem nagyon tudtuk megelőzni őket. Úgy kell nekik, mehettek egy nagy kört.

Büszkék a futóműre a Seatnál, nem is alaptalanul, a kombit nagyobb méretei ellenére is hasonlóan kellemes vezetni, mint az ötajtóst. Egyetlen zavaró részlet, hogy a szél eléggé fütyül az oldalablakok és a külső visszapillantók körül, utóbbira magyarázat lehet, hogy a tükröket nem az ablak környékére, hanem a karosszériára csavarozták. Itthon szeptemberben indul a forgalmazás, de már júliustól rendelhető az ST (sőt az első demóautók 1-2 héten belül befutnak), az 1,2-es benzines alapára 2,899 millió forint lesz, akciózni az 1,4-est fogják. 3,499 millióért az eleve gazdag, klímát is tartalmazó alapfelszereltségen felül négy villanyablakot, tempomatot, kanyarkövető fényszórókat és egyéb nyalánkságokat is adnak, a dízelek árazása még nincs kész, de valószínűnek tűnik, hogy még az 1,2-es alapára is jóval közelebb lesz a négymillió forinthoz, mint a három és félhez.