Az amerikaiak szerint 89 embert öltek meg a Toyoták

Vágólapra másolva!
Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet (NHTSA) legfrissebb becslései szerint összesen 89 halálos áldozatot követeltek a maguktól gyorsuló Toyoták.
Vágólapra másolva!

2000 és 2009 májusa között összesen 89 halálos áldozatot követeltek azok a Toyoták, amelyek hibás padlószőnyeg-rögzítések vagy gázpedálok miatt maguktól gyorsítottak - legalábbis az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet legfrissebb becslése szerint. Korábban 52 halálesetről számolt be az NHTSA.

Fontos hangsúlyozni, hogy csak becslésről van szó, az NHTSA átfésülte adatbázisát a kérdéses időszakra vonatkozóan, és 6200 akaratlan gyorsításra vonatkozó panaszt talált. Az ezekben leírtak alapján valószínűsíti a szervezet a 89 halálesetet, valamint további 57 sérülésről is beszámolt.

Természetesen válaszolt a Toyota is, a japán gyár szerint az ilyen becslésekre nehezen lehet bármit is alapozni, az NHTSA-hoz beérkező beadványok ugyanis sok esetben alapvető adatokat nem tartalmaznak és olykor a baleset körülményeiről is hallgatnak. Amerikában 1,67 millió gázpedált és 1,62 millió padlószőnyeget javított már ki a gyár, heti 120 ezres átlaggal dolgoznak a szervizek.