Több kedvezményt léptetne életbe Pécs parkolási rendszerében a városvezetés. A tervek szerint este hat óra helyett csak ötig kell majd fizetni, lesz tizenöt perces jegy és növekszik a várakozási idő, miközben nem lehet késedelmi kamatot felszámolni a pótdíjra, amelynek szintén csökken a díja.

Számos kedvezményt vezetne be júliustól a parkolási rendszerben Pécs önkormányzata. Páva Zsolt polgármester szerint ha a közgyűlés csütörtökön jóváhagyja a javaslatot, nem bővíthetők tovább a fizetős területek, emellett a II. és a III. zónában hétfőtől péntekig az eddigi 18 óra helyett 17 óráig kell fizetni, hétvégén pedig ingyenes lesz a parkolás. Kivételt csak a Centrum parkoló és a vásárcsarnok környéke jelent.

Tizenöt perces jegyet is lehet majd váltani a baranyai megyeszékhelyen, emellett sem a várakozási, sem a pótdíj összege nem növelhető késedelmi kamattal. Páva hozzátette, hogy a parkolási díjak nem haladhatják meg a 95-ös benzin előző évi átlagárának kétszeresét. Az idei árak tükrében ez könnyen 650-700 forint is lehet, hiszen szerdától immár 345 forint a 95-ös benzin átlagára Magyarországon.

Pécsett az autósok több türelmi időt is kapnak: pótdíjat akkor kell fizetni, ha valaki parkolójegy nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történő fizetés esetén öt perccel, egy óránál hosszabb időre történő jegyváltásnál legalább tizenöt perccel túllépi. Páva közölte, hogy kisebb lesz a büntetés összege. A pótdíj mértéke tizenöt napon belül az adott óradíj kétszerese, plusz a reggel óta eltelt idő parkolási díja, tizenöt napon túl pedig az egy órai várakozási díj negyvenszerese.

A pécsi önkormányzat új programot dolgozna ki a társasházban élők parkolásának megkönnyítésére, ennek lényege, hogy az adott ház lakóinak elsőbbsége lenne a lakóhelyükhöz közeli parkolók használatában. Ezt egyelőre egy helyen, az Ifjúság útján vezetik be kísérleti jelleggel, és ha a tapasztalatok kedvezőek, az egész városra kiterjesztik.

A polgármester kijelentette, hogy a parkolókat üzemeltető Gámán Kft. 2011. október 31-ig kezelheti a pécsi parkolókat, feladatait ezután egy száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaság veszi át.