Egy magyar kamionverseny volt Szobi álma

Vágólapra másolva!
Tegnap kaptuk a szomorú hírt: életének 37. évben tragikus hirtelenséggel elhunyt Szobi Balázs, a magyar autósport egyik legsokoldalúbb tehetsége. Nehéz lenne felsorolni, hogy mennyi technikai vagy éppen extrém sportban ért el eredményeket, de azt hiszem, annak örülne a legjobban, ha azt mondanánk róla: a kamionversenyző.
Vágólapra másolva!

Balázst mindig vonzották a kihívások, szenvedélyesen vonzódott mindenhez, ami hangos és gyors. Kipróbálta szinte az összes szárazföldi, vízi és légi sportot, több kategóriában kiemelkedő eredményeket ért el. Már egészen fiatalon elkezdett ralizni, de hobbi szinten motorkrosszozott, snowboardozott, vitorlázott, a legújabb hobbija a repülés volt. Nagyon sok sikert aratott jetskisek között, de az igazi ismertséget a Dakar-rali hozta el számára.

2006-ban saját csapatával indult a világ legnehezebb terepraliversenyén, majd 2007-ben saját kategóriájában ötödik helyezést ért el. A kamionversenyzés innentől kezdve igazi szerelemmé vált, mindent annak rendelt alá, hogy versenyezhessen a Truck Race Európa-bajnokságon. Ezért indult 2007-ben a magyar Suzuki Swift Kupában, ahol a pályaversenyzés minden apró fortélyát meg akarta tanulni. Szorgalmának meg is lett az eredménye, hiszen az év végére sorra nyerte a futamokat, végül alig maradt le a bajnoki címről, az év újonca lett.

Forrás: Oxxo Racing

2008-ban teljesült a nagy álom, el tudott indulni a Truck Race Európa-bajnokságon, ahol a tőle megszokott szorgalommal versenyről versenyre javult, sorra jöttek az eredmények: megszerezte első pontjait, végül ott is megválasztották az év újoncának. 2009-ben már meghatározó versenyzővé vált, tizedik helyen zárt a bajnokság végén, sőt idén három hétvége után is ebben a pozícióban állt.

Nagy álma volt, hogy egyszer még kamionos Európa-bajnoki futamon versenyezhessen a Hungaroringen, mindent megmozgatott ezért. Sajnos ez az álma már nem teljesülhet, nem látjuk már a fekete MAN-t füstölő kerekekkel rákanyarodni a célegyenesre.

Nyugodjon békében!