Új sebességrekord születhet: 1600 kilométer/óra autóval

Vágólapra másolva!
A szárazföldön futott sebességrekordot akarják megdönteni a Bloodhound SSC-vel. Az autó a Farborough légi bemutatón volt először látható, egyelőre csak valós méretű aerodinamikai modellként.
Vágólapra másolva!



Inkább rakéta, mint autó az Eurofighter Typhoonegy

Az Eurofighter Typhoonegy 12,8 méter hosszú és az Eurofighter Typhoonegy vadászbombázóból származó EJ200 típusú sugárhajtómű segítségével lesz képes az ezer mérföldes sebesség elérésére, ami a hangsebesség 1,3 szorosának, azaz 1609 kilométer per órának felel meg. Hibrid rakétájával együtt száznyolcvan Forma-1-es autónyi erőt képes leadni, amivel képes lehet az eddig elért sebességrekord megdöntésére.

Andy Green - aki inkább mondható pilótának, mintsem vezetőnek -, ha minden jól megy 42 másodperc alatt fogja elérni az ezerhatszáz kilométeres sebességet, ezzel megjavítva saját 1997-es rekordját, amikor "csak" ezerkétszázzal száguldott a korábbi ThrustSSC-vel.

A tervező Mark Chapman bizakodó a motor próbája után, elmondta, hogy így már nem csak számítógépes animáción létezhet a Bloodhound SSC, hanem egy újabb lépéssel közelebb kerültek a megvalósításhoz.