Szerbiába vinné még két új modell gyártását a Fiat

Vágólapra másolva!
Jövő év végéig Olaszországból Szerbiába helyezné át két új kompakt egyterű gyártását a Fiat olasz autógyár - írta a csütörtöki szerb sajtó. Az új Unóval így már három modell készülhet déli szomszédainknál 2011-től.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint két mini egyterű, a Fiat Idea és a Lancia Musa új verziójának gyártása kerülne át 2011 végéig a dél-szerbiai Kragujevacra, a Fiat ottani gyárába - jelentették szerb hírügynökségek Sergio Marchionnéra, a Fiat igazgatótanácsának elnökére hivatkozva.

Többféle motorral, öt- és hétüléses változatban gurulnának le az autók a szalagról Kragujevacon. A beruházás értéke a hírek szerint eléri a 800 millió eurót. A tervek szerint 2011 utolsó negyedévében kezdenék a próbagyártásokat, és 2012 februárjában már az autószalonokba kerülhetnek a Szerbiában gyártott első Fiat-egyterűek.

Jelenleg a két modell a Fiat torinói gyárában készül. A kragujevaci Fiat-gyárban egy ideje csak egy modellt, Fiat Puntókat gyártanak, de valószínűleg ezt a brazil fejlesztésű új Uno váltja majd a gyártósorokon 2011 végétől, amely hasonlóan olcsó lesz.

A Blic című belgrádi lap úgy tudja, olasz mérnökök már be is járták a kragujevaci gyárat, hogy felmérjék, milyen fejlesztéseket kell elvégezni ahhoz, hogy megkezdődhessen az új modellek gyártása. Állítólag javításra szorul az üzem tetőszerkezete és az áramellátáson is javítani kell. Két éve vette meg a Fiat az egykori Zastava autógyárat, ahol a tervek szerint idővel el szeretnék érni az évi 200 ezer autós kapacitást. Tavaly 15 ezer második generációs Fiat Puntót szereltek össze Szerbiában.