Sikerek és kudarcok Talmácsi karrierjében

Vágólapra másolva!
Talmácsi Gábor menedzsmentje június 16-án jelentette be, hogy megszűnik az együttműködés a világbajnok motoros és a Mol. Az olajipari cég kihátrálása kapcsán áttekintettük Talmácsi eddigi karrierjét, a kezdetektől egészen napjainkig.
Vágólapra másolva!

Kis túlzással azt lehet mondani, hogy az 1981-es születésű Talmácsi Gábor előbb tanult meg motorozni, mint járni. Már négyéves korában elkezdett versenyezni édesapja által készített 50, majd 80 köbcentiméteres minimotorokkal. 1999-ben magyar bajnok lett, rá egy évre az Európa-bajnokság ötödik helyét szerezte meg az összetett pontversenyben. A gyorsaságimotoros-világbajnokságban 2000-ben szerepelt először a brnói futamon, ahol szabadkártyával, tehát amolyan "beugró jelleggel" indult a 125 köbcentisek között. 2001-ben már végigmotorozta a teljes szezont egy nyolcadliteres Hondával, és az összesített 18. helyen végzett. A következő évadban ismét Hondával csak a 22. hely jött össze, majd 2003-ban új csapathoz került, és ezzel együtt Apriliára váltott, amellyel a 14. helyen zárt.

2004-ben már Malagutival versenyzett, és bár ez a szezon sem túl rózsás a végső 17. hellyel, de felfigyelt rá egy nagyobb csapat, így a 2005-ös szezont már a KTM színeiben kezdte. Az osztrák Red Bull KTM csapat végre egy versenyképes motort tudott Talmácsi alá rakni, aki három futamgyőzelemmel és egy összetett harmadik helyezett hálálta meg a bizalmat. Ebben az évben volt Gábor sokat emlegetett katari győzelme is, amikor a véghajrában előzte meg a világbajnoki aranyéremre esélyes csapattársát, Mika Kalliót, aki később (néhány pont miatt) csak a második lett az összetettben. A szerencsétlen incidens miatt a KTM visszavonta azt az ajánlatát, mely szerint Gábor a következő szezont már egy géposztállyal feljebb, a 250 köbcentisek között versenyezhette volna végig.

A KTM-es szakítás után 2006-ban ismét egy hondás csapathoz került Talmácsi, akinek abban az évben egy harmadik helyezés a legjobb eredménye a nem túl versenyképes motorral, így az összetettben is csak a 7. helyet tudta megszerezni. A nagy áttörést a 2007-es szezon hozta, amelynek Gábor a Bancaja Aspar Aprilia versenyzőjeként vágott neki. A gyári támogatású csapat motorjai a 125 köbcentis kategória legjobbjai voltak, de ehhez természetesen kellett Talmácsi tehetsége is, hogy a végeredmény a világbajnoki aranyérem legyen egy meglehetősen izgalmas és fordulatos szezon után. A sikeren felbuzdulva a csapat szerződést hosszabbított Talmácsival a 2008-as szezonra, és felajánlották neki, hogy eredményeitől függetlenül a 2009-es évadra garantálják neki a 250 köbcentis kategóriába való feljutást. Bár 2008-ban nyolcszor is a dobogóra tudott állni, összetettben "csak" a harmadik helyezés jött össze.

2009-ben Gábor végre egy kategóriával feljebb léphetett, ám néhány futam után Talmácsi és menedzsere, Stefano Favaro bejelentette, hogy szakítanak a Balatonring Team nevű csapattal, mert az nem tudta Gábornak biztosítani a korábban beígért második motort, de emellett számos egyéb probléma is felmerült. Gábor karrierje ekkor megrekedni látszott, de mindenki legnagyobb meglepetésére néhány héttel a szakítás után teljesült Talmácsi és Favaro régi álma: Talmácsi bekerült a gyorsaságimotoros-vb csúcskategóriájába, a Scot Racing Team színeiben. A kissé csonka MotoGP-szezon nem sikerült jól, Talmácsi rendre a mezőny végén végzett a futamokon, legjobb eredménye egy 12. hely, a végelszámolásnál a 17. lett.

A 2010-es szezonban ismét kategóriát vált Talmácsi, aki a korábbi 250 köbcentiseket felváltó Moto2-ben indul a Speed Up Aprilia Team színeiben. Nyolc futam után Talmácsi eddig 52 pontot gyűjtött a vb-n, amellyel az összetett 9. helyen áll jelenleg. Gábor idei legjobb eredményét a Francia Nagydíjon érte el, ahol az ötödik helyen intették le. Talmácsi csapattársa, az olasz Andrea Iannone eddig két futamgyőzelmet ért el, az összetett pontversenyben a harmadik.

(Mit várt el Talmácsitól a Mol az együttműködés folytatásáért? Mennyit veszíthetett egy csapattulajdnos szerint nagyságrendileg a Faster? A versenyző és az olajcég szakításáról itt olvashat bővebben.)