Egyelőre nem szigorítják a jogosítványhosszabbítás feltételeit

Vágólapra másolva!
Augusztus 1-jén lépett volna hatályba a jogosítvány meghosszabbításával együtt járó orvosi alkalmassági vizsgálat szigorításáról szóló jogszabály. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium az idős autósok érdekében felfüggesztette a rendeletet.
Vágólapra másolva!

Májusban az Európai Unióban elfogadott irányelvek szerint a leköszönt kormány kibővítette a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról szóló rendeletet, amely a kockázati tényezőt jelentő betegségben szenvedőket szigorúbb elbírálás alá sorolta volna. Jelenleg a háziorvos hatáskörébe tartozik, hogy felülvizsgálat után az életkorhoz kötött időtartamra engedélyezze a jogosítvány meghosszabbítását. A rendelet meghatározott esetekben azonban szakorvosi vélemény alapján szabályozná a rutinfolyamatot, akár öt, három vagy akár egy évre csökkentve az engedély érvényességi idejét.

Forrás: [origo]

Többek között a látással, mozgáskorlátozottsággal, szív- és érrendszeri betegségekkel, alkoholfogyasztási és idegrendszeri problémákkal küzdőkre vonatkoznak a tervbe vett változtatások, de a cukorbetegeket is érintette volna a módosítás. A jogszabály alapján elsősorban a jelentős egészségromlást elszenvedett autósok veszíthették volna el a jogosítványukat, de a több különböző betegségben szenvedő idős vezetők is sokkal hosszabb idő alatt, több utánajárással juthatnának újra érvényes jogosítványhoz a most felfüggesztett rendelet értelmében.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma mai közleményében kifejtette, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a következő hónapokban az európai uniós jogharmonizáció kötelezettséggel kapcsolatos javaslatokról egyeztetésbe kezd az érintett szakmai és civil érdekképviseleti szervezetekkel, amelyekkel igyekeznek konszenzusos megoldásra jutni.