Latvala nyerte a Finn-ralit - helyszíni beszámoló

Vágólapra másolva!
Bár nagyon nagy nyomás helyeződött Latvalára, megtartotta vezető helyét, és megnyerte hazai futamát. Ogier és Loeb végeztek mögötte.
Vágólapra másolva!

Forrás: Ford

Nagyon kellett a Fordnak Latvala győzelme. Kár, hogy az esély a vb-címekre már csupán matematikai

A futam záró napja igen hosszú volt, mivel két napra sűrítették az egész versenyt, így szombatra is maradt 160 versenykilométer. Hiába vezetett tehát Latvala a pénteki szakaszok után, vetélytársainak bőven volt ideje befogni a finnt. A Ford gyári csapatának egyetlen versenyben maradt pilótáját az időjárás is segítette, éjjel esett, ezért nem volt akkora hátrány számára, hogy elsőként kellett indulnia. Hirvonen pénteken hatalmasat bukását a szervizparki pletykák szerint a hivatalos verzióval szemben nem a túlzott tempó, hanem egy még az előző ugratón eltörött kormányösszekötő okozta, de ez mit sem változtat azon, hogy Latvalának kellett megvédeni a hazaiak, illetve a Ford becsületét. Nehéznek ígérkezett a dolga, mivel mögötte négy C4 WRC fente rá a fogát: sorrendben Petter Solberg, Ogier, Loeb és Sordo üldözték. Mögöttük a pénteken felnitörés miatt három percet elvesztegető Östberg tűzte ki magának a célt, mely szerint Räikkönent és Kankkunent vissza kell előznie, és lehetőség szerint Wilsont is, aki a hatodik helyen állt.

Fotó: Orosz Ádám [origo]

Tökéletes hétvégét zárt Ogier, hibátlanul ment, legyőzte Loeböt, innentől a célja az összetett második hely megvédése

Az első feladatot gyorsan kipipálhatta a norvég, mivel a korábbi F1-es világbajnok rögtön a korán reggel rendezett első gyorsaságin hibázott, lecsúszott az útról, és kilenc percbe került, mire sikerült az összetörött autóval továbbmenni. Két defektet is kapott Kimi, és mivel csak egy pótkereke volt, a következő pályát három ép abronccsal kellett teljesítenie. A szakaszt Ogier nyerte Latvala és Loeb előtt, ez a hármas szemmel láthatóan életre-halálra ment, annak ellenére, hogy Citroën hivatalos álláspontja szerint nem vállaltak túlzott kockázatot versenyzőik. Petter Solberg is küzdött a második helyéért, ám a tempókülönbség alapján várható volt, hogy a gyári autók meg fogják előzni.

Ez Ogier részéről már a második, harminc kilométer hosszú szakaszon meg is történt, ő és Loeb lelépték a mezőnyt. Bár Latvala kedvenc gyorsaságijáról volt szó, ő is kapott hét másodpercet, Solberg pedig annak tudta be szerényebb időeredményét, hogy korábban még nem versenyzett ezen a pályán, mivel tavaly már kiesett, mire ideért a mezőny. A következő mért rész előtt a Citroën csapat vezetője ismét felhívta pilótái figyelmét arra, ne vállaljanak felesleges rizikót, akik talán ezért maradtak el alaposan Latvalától, vagy azért, mert őt pedig arra kapacitálta főnöke, Malcolm Wilson, hogy lépjen oda a gázra, és préselje ki a Focus WRC-ből, amit csak lehet. Egyébként csak ezen a szakaszon több mint százezer néző várta a kocsikat, megszámlálhatatlan autó, motor, lakóbusz lepte el a réteket - az ekkora tömeg mellett elkerülhetetlen apróbb hibák kivételével tökéletes szervezettség mellett.

Forrás: AFP

Loeb már számolgat: neki éppen elég volt most a kockázatmentes 15 pont. Néha azért megmutatta egy-egy szakaszon, tudna ő gyorsabban is menni, ha akarna

A szervizparkban leginkább Räikkönen szerelői voltak elfoglaltak, márkatársai azon morfondíroztak, hogy délután már nem lesz annyi lehetőségük Latvalát utolérni, mivel az utakat az első körben már letisztították az autók. A negyedik és az ötödik gyorson viszont nem ment a mezőny reggel, ezért megpróbálták a franciák, mi történik, ha beleadnak apait-anyait. Az eredmény egy Loeb és egy Ogier elsőség, újabb tízmásodperces Latvala-hátrány, és Solberg letaszítása a harmadik helyről.

Az utolsó kör előtt 12 másodperc maradt a finn előnyéből, viszont három már letisztított szakasz következett. Az első eredménye láttán - Ogier minimális előnnyel ért célba Latvala előtt - felhagytak az üldözéssel a gyári Citroënek, az utolsó két pályán már csak akkor történt volna változás az élmezőny sorrendjében, ha valaki hibázik, vagy műszaki probléma történik. Egyik sem fordult elő, így Latvala megnyerte a Finn-ralit. Az utolsó gyorsasági céljában rengeteg szurkoló várta, no meg Ari Vatanen, aki elsőként gratulált a helyezetteknek. Ogier lett a második, a fiatal tehetség első gyári fellépésén máris legyőzte Loeböt, aki persze Hirvonen kiesése után már nem sietett annyira, számára tökéletes volt a harmadik hely.

A negyedik Petter Solberg lett, aki csütörtökön még vezette a versenyt, majd szép lassan csúszott egyre hátrább. Jobb eredményt szeretett volna a norvég, de mint fogalmazott, egy privát kiscsapattól ez is szép teljesítmény. A lefokozott Sordo ötödiknek hozta be a második számú csapat C4 WRC-jét, nem sok esélye volt előrébb végezni, mögötte viszont nagyon le voltak maradva a többiek. A megbízható Matthew Wilson ért be hatodiknak, az eszeveszett hajrát futó Östberg nem érte végül utol, hiába taposta ki a korosodó Impreza WRC lelkét is. Nyolcadikként végzett az élő legenda, a pályák szélén óriási szeretettel és mindenhol hatalmas tapssal fogadott Juha Kankkunen. A négyszeres világbajnokon látszott, hogy a rali minden pillanatát élvezte, ráadásul ő kapta Abu Dzabi elismerését is, mellyel mindig az adott verseny legkiemelkedőbb teljesítményét díjazzák.

Kimi Räikkönen az abszolút 25. helyre hozta be a hányattatott sorsú C4-est. Úgy tűnik, számára még mindig idegen a ralifutamokra jellemző, az F1-es világban megszokottnál jóval nagyobb közvetlenség, a gyűjtőkben, szervizparkban szinte még a nézők tekintetét is kerülte, vagy a felhúzott ablakú autójában ült, ha pedig nem, azonnal eltűnt a lakóbusza mélyén. Remélhetőleg a versenytapasztalattal együtt megjön majd a beilleszkedés is, mert a finn jelenléte mindenképpen emeli a sorozat fényét.

Fotó: Orosz Ádám [origo]

Vajon mire lenne képes Hänninen a csúcskategóriában? Lehet, hogy egyes csapatvezetők is ezen elmélkednek, a finn remek formában van mostanában

A díjkiosztó után fesztivállá alakult a szervizparknak otthont adó vásárközpont, a koncerteket és a különleges tűzijátékot a 80 ezres város, Jyväskyla apraja-nagyja, no meg a rengeteg külföldi vendég élvezte. A kiesése miatt nyilván csalódott, de éppen 30. születésnapját ünneplő Hirvonen is beszállt az egyik zenekarba egy gitárszóló erejéig, ami azt bizonyítja, hogy makkegészséges, másrészt hogy lelkileg sem tört meg. Latvala ezzel a győzelemmel végleg beírta magát a rali-vb aranykönyvébe, hiszen bár nyert már futamokat (ez volt a negyedik), a finn versenyt megnyerni különleges tett, talán csak a világbajnoki cím megszerzése nagyobb dolog nála. Ez még odébb van, mivel Loeb összetettben nagyon sokkal vezet, ráadásul Ogier áll mögötte, nem pedig valamelyik Ford-pilóta. Latvala a harmadik helyre jött fel, lemaradása 61, illetve 13 pont a franciákkal szemben. Petter Solberg a negyedik, míg Hirvonen az ötödik pozícióba esett vissza.

Az SWRC kategóriát az a Hänninen nyerte, aki tavaly és tavalyelőtt is kategória-győztes volt itt, Andersson nem tudta megszorítani, Ketomaa pedig még első nap kiesett. A Skoda tökéletes hétvégéjéről Sandell gondoskodott, ő lett a harmadik, társaihoz hasonlóan egy Fabiával. PWRC-ben az észt Tänak megőrizte vezető helyét és felhozta az Evo X-est a dobogóra, Ketomäki és Paddon előtt. A Szabó/Szabó páros is elérte a célt, remekül szerepeltek, az abszolút 42. helyre hozták be az N-es Lancert.

Három hét múlva Németországban, aszfalton folytatódik a rali-vb. Ezen a talajtípuson Loeb 2005 óta nem vesztett futamot, de ezúttal is többen is készülnek rá, hogy megtörik a szép sorozatát.

A verseny végeredménye:

1.

Latvala/Anttila

Ford Focus RS WRC

2:31:29,6

2.

Ogier/Ingrassia

Citroën C4 WRC

+10,1

3.

Loeb/Elena

Citroën C4 WRC

+26,0

4.

P. Solberg/Patterson

Citroën C4 WRC

+30,7

5.

Sordo/Marti

Citroën C4 WRC

+1:45,0

6.

Wilson/Martin

Ford Focus RS WRC

+5:43,7

7.

Östberg/Andersson

Subaru Impreza WRC

+5:50,8

8.

Kankkunen/Repo

Citroën C4 WRC

+7:49,0

9.

Hänninen/Markkula

Skoda Fabia S2000

+9:05,0

10.

Andersson/Fredriksson

Skoda Fabia S2000

+10:15,7

42.

Szabó/Szabó

Mitsubishi Lancer Evo IX

+35:32,1



A verseny állása az első nap után, SWRC:

1.

Hänninen/Markkula

Skoda Fabia S2000

2:40:34,6

2.

Andersson/Fredriksson

Skoda Fabia S2000

+1:10,7

3.

Sandell/Axelsson

Skoda Fabia S2000

+1:30,0



A verseny állása az első nap után, PWRC:

1.

Tänak/Sikk

Mitsubishi Lancer Evo X

2:46:50,5

2.

Ketomäki/Risberg

Mitsubishi Lancer Evo X

+1:28,3

3.

Paddon/Kennard

Mitsubishi Lancer Evo X

+3:06,0



A világbajnokság állása:

1.

Loeb/Elena

Citroën C4 WRC

166

2.

Ogier/Ingrassia

Citroën C4 WRC

118

3.

Latvala/Anttila

Ford Focus RS WRC

105

4.

P. Solberg/Patterson

Citroën C4 WRC

90

5.

Hirvonen/Lehtinen

Ford Focus RS WRC

86

6.

Sordo/Marti

Citroën C4 WRC

77

7.

Wilson/Martin

Ford Focus RS WRC

48

8.

Villagra/Perez-Companc

Ford Focus RS WRC

26

9.

H. Solberg/Mills

Ford Focus RS WRC

25

10.

Östberg/Andersson

Subaru Impreza WRC

16



A világbajnokság állása, gyártók:

1.

Citroën Total World Rally Team

265

2.

BP Ford Abu Dhabi World Rally Team

210

3.

Citroën Junior Team

145

4.

Stobart M-Sport Ford Rally Team

108

5.

Munchi's Ford Rally Team

40



A világbajnokság állása, SWRC:

1.

Pons/Haro

Ford Fiesta S2000

86

2.

Andersson/Fredriksson

Skoda Fabia S2000

68

3.

Prokop/Tomanek

Ford Fiesta S2000

60



A világbajnokság állása, PWRC:

1.

Araujó/Miguel

Mitsubishi Lancer Evo IX

58

2.

Flodin/Bergsten

Subaru Impreza STi

50

3.

Paddon/Kennard

Mitsubishi Lancer Evo X

40