A visszahívások ellenére nyereséges a Toyota

Vágólapra másolva!
A milliós nagyságrendű visszahívások ellenére nyereséget ért el üzleti évének júniussal véget ért első negyedévében a Toyota Motor Corporation, amely egy évvel korábban még veszteséges volt.
Vágólapra másolva!

A japán járműgyártó szerdán megjelent közleménye szerint az adózott profit 190,47 milliárd jen volt, az előző évi 77,82 milliárdos veszteség után. Három hónap alatt 1,820 millió gépjárművet értékesített a társaság, 419 ezerrel többet az egy évvel korábbinál. Bevétele 4.871,8 milliárd jen volt, 27 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakában elért bevételt. Az eladott gépjárművek száma alapján a világ legnagyobb gyártója főként az ázsiai piac fellendülése, a Japánban bevezetett autóvásárlási kedvezmény és az amerikai piac élénkülése révén javította eredményeit. A költségcsökkentési program folytatása is segített, így sikerült semlegesíteni a jen erősödésének hatását.

Az első negyedévi folyamatok alapján a vállalat felfelé módosította az üzleti év egészére vonatkozó előrejelzését. E szerint világszerte összesen 8,280 millió darabot adnak el a Toyota és Daihatsu márkájú gépkocsikból, valamint a Hino márkájú teherautókból és buszokból. Ez 6 százalékkal több az előző évinél, és 10 százalékkal haladja meg a legutóbbi előrejelzésben szereplő értéket. Az adózott profit 340 millió jen lehet, a korábban valószínűsített 310 millió helyett.

A 2009/2010-es üzleti évben 7,237 millió gépjárművet értékesített a Toyota, adózott nyeresége pedig 209,46 milliárd jen volt. A költségcsökkentési program révén az előző évi 8 millió darab eladott gépjárműről 7 millió darabra szorították le azt a határt, amelyet átlépve a nyereséges zónába ér a társaság. A költségek lefaragása és a világ legtöbb térségében a válságból lassan magához térő piac mellett az agresszív értékesítési politika is hozzájárult ahhoz, hogy a visszahívások ellenére javultak az eredmények.

Tavaly év vége óta már közel 10 millió Toyota autót kellett visszarendelni szervizre különböző meghibásodások miatt. Legutóbb a társaság közel 420 ezer autót hívott vissza az Egyesült Államokban, a kormányművel kapcsolatos problémák miatt.