Két új modellel rukkol elő az ukrán ZAZ

Vágólapra másolva!
Hamarosan két teljesen új személygépkocsi-modell gyártását kezdi el a zaporizzsjai autógyár (ZAZ), amelyeket elsősorban a FÁK-tagállamok piacain értékesítene.
Vágólapra másolva!

Nyikolaj Jevdokimov, a ZAZ képviselője a sajtónak elmondta: a legnagyobb ukrán autóholding azt tervezi, hogy 2012-ig beindítja az új modellek tömeggyártását. Megjegyezte, hogy mindkét személygépkocsi-típust több mint felerészben Ukrajnában készült alkatrészekből szerelik össze - adta hírül kedden a liga.net ukrán üzleti hírportál.

A topmenedzser elmondása szerint már tart az új modellek szériagyártásának előkészítése. Hozzátette: a két ZAZ-termékben az ukrán hozzáadott érték meg fogja haladni az 50 százalékot, s ennek köszönhetően az új gépkocsimodelleket vámmentesen árusíthatják majd azokban a FÁK-országokban, amelyekkel Ukrajnának megfelelő megállapodása van.

Jevdokimov azt is közölte: új modelljeit a ZAZ ismert világcégekkel közösen fogja gyártani, de üzleti titokra való hivatkozással konkrétumot nem árult el. Bejelentette viszont, hogy az egyik modell prototípusának a bemutatója már ennek az évnek az utolsó negyedévében, míg a másiké 2011 harmadik negyedévében várható.

Az új modellek bevezetésével a ZAZ számára lehetővé válik, hogy a következő években - a Szlavuta és Chevrolet Lanos típusok gyártásának beszüntetése után - megőrizze termelési kapacitását.