Legyorsulja a Veyront az 500 lovas Ariel Atom

Vágólapra másolva!
Kétéves fejlesztési munka megkoronázásaként elkészült az Ariel Atom 500 lóerős változata.
Vágólapra másolva!

Mindössze 25 darab készül az Ariel Atom legijesztőbb, 500 lóerős változatából, amelynek elkészítése kétéves fejlesztői munkát igényelt. A V8-as motorral szerelt utcai versenygép egyetlen tonnájára több mint 900 lóerős teljesítmény jut, ez több mint ötven százalékkal jobb a Bugatti Veyron adatánál, de hajszállal még a GP2-es versenygépeket is felülmúlja.

Jövő év elején kezdődik az értékesítés, átszámítva 52 millió forintot kérnek a V8-as Atomért. Utolsó tesztjeiket futják a prototípusok, százra 2,5, 160-ra hat másodperc alatt gyorsul az autó. Az Ariel célkitűzése 2,3 másodperc a hatvan mérföldes (96 km/órás), 5,4 másodperc a 100 mérföldes (160 km/órás) sprintre, mellyel messze maga mögé utasítaná a Veyront.

Amerikai építésű, háromliteres, 32 szelepes Hartley motorral fut a V8-as Atom, a blokk érdekessége, hogy eredetileg két suzukis motorkerékpár-hajtómű összeépítéséből született, de azóta jelentősen továbbfejlesztették. Az 500 lóerős változat mellett készül valamivel barátságosabb 475 lóerős kivitel is, utóbbit utcára is, előbbit kizárólag versenypályára ajánlják.