Nem kell behajtási díjat fizetnie a pápának Londonban

Vágólapra másolva!
Mentesítette a belvárosi behajtási díj megfizetése alól a pápa autóját a londoni polgármester.
Vágólapra másolva!

A katolikus egyházfő, XVI. Benedek négynapos körúton tartózkodik Nagy-Britanniában, csütörtök este érkezett Skóciából Londonba, ahol a következő két napot tölti, és többször is különlegesen kiképzett járművével, a pápamobillal utazik majd az egyes hivatalos programok helyszíneire.

A jelenleg napi 8 fontos (2700 forintos) díjat minden négy- vagy több kerekű, belső égésű motorral hajtott, nem tömegközlekedési vagy egyéb közfeladatot ellátó jármű vezetőjének meg kell fizetnie, ha hétköznap reggel hét és este hat óra között kocsijával átlépi a brit főváros kijelölt övezetének határát.

Az elektromos és hibrid üzemű autók, valamint a motorkerékpárok tulajdonosainak nem kell fizetniük, és természetesen a városi buszoknak, a mentőknek, a tűzoltóknak, a rendőröknek és a taxiknak sem.

Forrás: AFP

A pápamobilra azonban a rendeletben meghatározott mentességek egyike sem vonatkozik. Ezért Boris Johnson, London konzervatív polgármestere a BBC beszámolója szerint külön kéréssel fordult a brit főváros tömegközlekedésének szervezéséért - és a díj beszedéséért is - felelős városházi cég, a Transport for London illetékeseihez, hogy méltányossági alapon péntekre mentesítsék a fizetési kötelem alól a katolikus egyházfő járművét.

A fizetős rendszert a két éve megválasztott Johnson elődje, a munkáspárti Ken Livingstone honosította meg 2003-ban, a zsúfoltság és a légszennyezés csökkentésének jegyében. A díj kezdetben öt font volt, ezt azonban Livingstone később felemelte a jelenleg érvényes nyolc fontra, sőt az eredetileg 20 négyzetkilométeres zónát is a kétszeresére terjesztette ki. Johnson megígérte, hogy az övezetet visszacsökkenti eredeti kiterjedésére, ám a napi behajtási díjat a tervek szerint januártól tíz fontra emelik.