Felavatták Magyarország első elektromos töltőoszlopát. Az Elmű Váci úti székháza előtt felállított készüléket egy éven át ingyen használhatják az elektromos autók tulajdonosai. Az áramszolgáltató az Elektromos Mobilitás Program keretén belül ezzel a bátor lépéssel járul hozzá a jelenleg még drága technológia széles körű elterjedéséhez.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A jövőben már csak imitálhatjuk a tankolást. Nem kényelmes hat órán keresztül ácsorogni
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Az elektromos autók elterjedésének legfontosabb feltétele a megfelelő infrastruktúra kiépítése. Az első lépést áramszolgáltatóként az Elmű-ÉMÁSZ csoport tette meg egy nyilvános töltőoszlop felállításával, és két, hazánkban is elérhető, teljesen elektromos autó vásárlásával. A cég Váci úti épülete előtt, a tavasszal indult projekt keretein belül erre a célra kialakított, zölddel felfestett parkolóhelyen egy éven át bárki ingyen újratöltheti az autóját.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Mostantól bárki feltöltheti elektromos autóját a Váci úton

A társaság kalandvágyból döntött úgy, hogy hazánkat is csatlakoztatja az európai E-mobility: Elektromos Mobilitás Programhoz, és hozzájárul a környezetbarát technológia elterjesztéséhez, melyet elsősorban a villanyautók túlzott ára és a töltőállomások hiánya gátol. Azt még az Elmű szakemberei sem tudják pontosan, milyen hatása lesz a programnak. Terveik szerint az évtized második felére a cég számára jelentős szolgáltatási területté fejlődik az elektromos autózás.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Szokatlan alkatrészek a Fiat 500 orrában

A magánautósokon kívül taxitársaságok és autókölcsönző cégek érdeklődésére is számítanak, amelyekkel készek megállapodást kötni. Szükség esetén egy komplett hálózat kiépítésére is nyitottak, egyelőre azonban úgy látják, az autógyárak túlságosan magas áron forgalmazzák tiszta üzemű modelljeiket ahhoz, hogy rövidtávon kifizetődő legyen egy flotta üzemeltetése. A töltőállomás átadásával a mobiltelefonok robbanásszerű elterjedéséhez hasonlóan szeretnék megnyitni az utat a károsanyag-kibocsátás nélküli autók számára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vajon a beázott hátsó lámpa megfelel az érintésvédelmi előírásoknak?

A Váci út 72-74. előtt felállított, formatervezett, elektromos kútoszlop használata egyszerű, és 2011. szeptember 30-áig teljesen ingyenes. Merülőfélben lévő autónkkal az elektromos csatlakozó segítségével csupán rá kell kapcsolódnunk a hálózatra, majd egy telefonhívással kezdeményezhetjük a töltést. A cég adatközpontjával kommunikáló mérőberendezéssel felszerelt készülék körülbelül hat óra alatt tölti fel egy átlagos típus akkumulátorait - egy ötperces tankolással szemben egyelőre ennyi időt vesz el az életünkből a már évtizedek óta létező, mégis kezdeti fázisban lévő technológia.A Budapesten és környékén üzemeltetett, alig egy tucat elektromos autó távollétében sem marad kihasználatlanul a villanykút, hiszen az Elmű járműparkjához csatlakozott két új autót rendszeresen láthatjuk majd feltöltődés közben. Dr. Marie-Theres Thiell, az Elmű Nyrt. igazgatóságának elnöke elmondta, eredetileg az E-Smartot szemelték ki erre a célra, de a berlini E-mobility programban használt autók mindegyike a Mercedes-Benz tulajdona, kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, ezért döntöttek a már itthon is elérhető elektromos Fiat 500 és Fiorino mellett, melyeket - az alapmodell árának négyszereséért - bárki megvásárolhat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Könnyebb eladni a drága technológiát, ha kívánatos autóba építjük. Íme a Tesla Roadster

A hivatalosan is árérzékeny, ráadásul éppen mély válságban lévő magyar autópiacon egyelőre kilátástalan helyzetből indulnak ezek az innovatív fejlesztések. Az Elmű kezdeményezése, melyet a magyar állam¬ szellemi támogatásával valósított meg, olyan piaci szegmenseket mozgósíthat, amelyek a minimális állami támogatások miatt eddig pusztán lehetőséget, és nem valódi alternatívát kínáltak a környezetszennyezés és az elharapózó üzemanyagárak problémáira. Az ingyen tankolás lehetősége kezdetnek ügyes stratégiai lépés a figyelemfelkeltésre.