BMW motorokkal szereli új 9-3 modelljét a Saab

Vágólapra másolva!
A Saab Automobile és a BMW AG autógyártó megállapodást kötött, hogy a bajorok által kifejlesztett motorok egy részét beépítik a svédek autóiba.
Vágólapra másolva!

A névtelenségbe burkolózó forrás szerint a Saab először a 2012 végén piacra kerülő 9-3 modellhez vásárol majd BMW motorokat. A felek a Párizsi Autószalon előtt, szeptember 29-én jelentik be megállapodásukat a svédországi Trollhaettan városban.

A Spyker Cars -, amely februárban vásárolta meg a Saab autógyárat a General Motorstól - egyelőre csak azt erősítette meg, hogy tárgyalások vannak folyamatban, csak a megállapodás után közölnek részleteket.

A Bloomberg hírügynökség értesülése szerint a Saab egyrészt BMW dízelmotorok megvásárlásáról, másrészt a Mini Countryman platformjának átvételéről egyezkedik, ez utóbbi az új 9-2 modell alapjául szolgálna. Az értesülés összhangban van a BMW vezérigazgatója, Norbert Reithofer törekvésével, hogy a bevételt növeljék részegységek eladásával, más autógyártók számára.

Márciusban például a BMW szerződést kötött 240 ezer darab hathengeres dízelmotor, hűtőrendszer és hajtáslánc szállításáról az Egyesült Államok rendvédelmi szervei számára szolgálati autót fejlesztő Carbon Motors Corp. vállalatnak. A bajor autógyár szállítja a Wiessmann GmbH. által gyártott luxus sportkocsik motorjait is, de ez nem olyan nagy darabszám, amely komoly hatással lenne a bajorok terveire.

A Saab a BMW-nél fejlesztés alatt álló új 222 lóerős motort kívánja megvásárolni. A motor elsőként a 9-3 modellben kerül alkalmazásra, de később bekerülhet a 9-5 modellbe is. A megállapodás részeként a Saab átvenné a BMW Efficient Dynamics hatékonyságnövelő és üzemanyag-takarékossági rendszerét is.

A Saab új 9-3 modelljét a Ferrari P4/5 és a Maserati GranTurismo modellek tervezője, az amerikai Jason Castriota jegyzi. A Saab azt tervezi, hogy a 2012. évi 120 ezres értékesítéséből 60-70 ezer 9-3 modell lesz.